Fiscale kloof loopt op tot € 6.200 per huishouden… en wordt niet gecompenseerd door extra hoge uitgaven aan sociale bescherming en gezondheidszorg.

België klom in 2012 naar plaats twee in de ranglijst van de totale fiscale druk (als % van het Bruto Binnenlands Product). Een gezin bestaat in deze studie uit 2,4 mensen. Een Deens gezin gaat ons voor in de rangschikking, maar Nederlandse, Franse en vooral Duitse gezinnen betalen veel minder belastingen. Dit betekent dat een huishouden in ons land per jaar € 6.200 meer betaalt aan belastingen dan de huishoudens in onze buurlanden.

Het verschil met Duitsland bedraagt € 7.274 per jaar (of bijna een kleine stadsauto). De hoge fiscale druk beperkt de koopkracht van de Belgische gezinnen en wordt niet gecompenseerd door opvallend hoge overheidsbestedingen aan sociale bescherming en gezondheidszorg. Ons land besteedt relatief veel middelen aan de werking van de vele overheidsdiensten en aan economische doeleinden (waaronder subsidies).

Als de regering echt wakker ligt van onze koopkracht, dan moet niet de BTW op elektriciteit aangepakt worden, maar het Belgische politieke model van zeer hoge belastingen.

Bron : http://www.itinerainstitute.org

 

Filmpje :

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131230_00907254&_section=62232636&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=pm