De gemeente Hove heeft zich ingeschreven als gastgemeente voor de opvang van de deelnemers aan de ‘Special Olympics’, een internationale organisatie van olympische sportwedstrijden voor anders begaafden. Hove ontvangt atleten en begeleiders uit Litouwen en wil voor de opvang ervan een beroep doen op gastgezinnen en een organisatiecomité samenstellen.

special olympicsDe organisatie is actief in 178 landen en vertegenwoordigt meer dan 4 miljoen atleten over heel de wereld. Deze Olympische Spelen voor anders begaafden, ook wel ‘The Games of the Heart’ genaamd , vinden plaats van 13 tot 20 september in Antwerpen. Het is een van de mooiste en meest hartverwarmende projecten ter wereld en het grootste sportevenement van België in 2014.

 

Het gastprogramma : van 9 tot 13 september 2014

In september van dit jaar zullen atleten, coaches, begeleiders en familieleden uit 57 landen in Europa en uit de Euraziatische zone naar België komen om deel te nemen aan de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014. Gaststad is Antwerpen, maar elke Belgische gemeente kan mee ijveren voor een wereld waarin mensen erkend en aanvaard worden zoals ze zijn. Daarvoor werd het Host Town Programma (HTP) gecreëerd. Een gastgemeente kan een delegatie van atleten en begeleiders ontvangen en verwennen gedurende vier dagen die voorafgaan aan de Spelen zelf. Van het moment van aankomst in België (9 september) tot hun vertrek naar het Olympisch dorp (13 september).

Het gastprogramma brengt de atleten en hun coaches in contact met lokale gemeenschappen en zorgt ervoor dat de atleten zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de Spelen. In hun gastgemeente zullen de delegaties de kans krijgen om te acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving, om te ontspannen en nog een laatste keer te trainen voor de wedstrijden. Verder zal elke gastgemeente enkele culturele activiteiten en festiviteiten organiseren. Het wordt voor elke delegatie een heuse onderdompeling in de Belgische cultuur.

Via het gastprogramma worden mensen met verschillende culturele achtergronden en mogelijkheden dichter bij elkaar gebracht, in de overtuiging dat de plaatselijke bevolking de atleten met een verstandelijk beperking in hun hart zal sluiten. En hopelijk leidt dat contact ook tot een grotere aanvaarding van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige en actieve leden van de maatschappij.

 

Litouwen

Litouwse vlag
Litouwse vlag

De gemeente Hove zet haar schouders onder dit project en zal samen met de gemeenten Mortsel en Lier opvang voorzien voor de sportieve delegatie uit Litouwen. Deze delegatie bestaat uit 49 personen (33 atleten en 16 coaches). De gemeente Hove zou van deze delegatie graag een tiental atleten en begeleiders willen herbergen. Daarvoor wil de gemeente beroep doen op gastgezinnen en organisaties die willen kennismaken met of geëngageerd zijn voor mensen die anders begaafd zijn.

In samenwerking met Hoveberg, een gezinsvervangend tehuis voor anders begaafden in Hove, zal de gemeente een activiteitenprogramma opstellen om de atleten uit Litouwen in gastvrijheid te ontvangen. Het doel is om deze mensen, sporters en coaches, te ‘acclimatiseren’ in onze gemeente en in Antwerpen, de gaststad van de Spelen. Er zullen uitstapjes voorzien worden, een dansavond, gezellig samenzijn,…

 

Organisatiecomité

De gemeente Hove wil een lokaal organisatiecomité oprichten dat bestaat uit plaatselijke, gedreven mensen die deel willen uitmaken van dit uitdagende en unieke project. Dit organisatiecomité zal verantwoordelijk zijn voor elk aspect van het vierdaagse verblijf : verwelkoming op de luchthaven en transport naar Hove, logies en maaltijden, voorzien van rust- en trainingsmogelijkheden, eventuele medische zorg, allerlei activiteiten en uitstappen organiseren,… Hoe creatiever het organisatiecomité uit de hoek komt, hoe beter. En het zou leuk zijn dat de lokale bevolking zoveel mogelijk betrokken wordt bij de activiteiten.

 

Hove zoekt gastgezinnen

Om een tiental atleten en begeleiders uit Litouwen op te vangen zoekt de gemeente enkele gastgezinnen die twee of drie mensen kunnen herbergen en overnachting aanbieden in de periode van vier dagen voor de Spelen (van 9 tot 12 september.

Onze gemeente Hove openstellen als gastgemeente is een hele uitdaging, maar je krijgt er zoveel voor terug. Via het gastprogramma kan Hove actief deelnemen aan een van de mooiste sportevenementen ter wereld en mee zorgen voor een overdonderend succes van deze speciale Olympische Spelen. Heel de Hovese gemeenschap, en vooral de vrijwilligers, zullen delen in het enthousiasme en de trots van ‘onze’ atleten uit Litouwen. Hun spontaniteit, warme dankbaarheid en aanstekelijke geestdrift zullen niemand onberoerd laten. De ‘Games of the Heart’ beloven voor Hove een unieke belevenis te worden.

Word een speciale vrijwilliger van de Special Olympics en solliciteer nu voor een unieke ervaring.

Heb je zin om deel te nemen aan een uitzonderlijk sportevenement ? Heb je een hart voor mensen met een verstandelijke beperking ? Wil je mee ijveren voor een wereld waarin mensen erkend en aanvaard worden zoals ze zijn ? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken.

De Special Olympics vormen een bijzondere uitdaging. In de eerste plaats voor de atleten en hun coaches. Zij zijn de sterren. Maar de vele vrijwilligers die de Special Olympics Europese Zomerspelen 2014 nodig hebben zijn de fundering voor het podium van de atleten. Zonder hun enthousiaste inzet is er geen vlotte organisatie, geen warm menselijke omkadering, geen welgemeende aanmoediging mogelijk. Kortom : zonder vrijwilligers, geen Special Olympics Europese Zomerspelen 2014.

Wil je ook een bijdrage leveren aan de sportieve leefwereld van anders begaafde volwassenen en mee gepassioneerd geraken door hun boeiende leefwereld? Kunnen twee of drie mensen (1coach en twee atleten) uit Litouwen gedurende vier dagen bij jou logeren? Of wil je graag deel uitmaken van het organisatiecomité?

 

Wil je meer weten ?

Meer details en informatie over het HTP Special Olympics project wordt gegeven op maandag 17 februari. Dan organiseert de sportdienst van Hove om 20 uur een infoavond in de vergaderzaal van de sporthal. Via een presentatie, een fotoboek en een film kunnen geïnteresseerde medewerkers meer te weten komen over dit project.

www.so2014.comwww.special-olympics.be .