Op de jongste milieuraad van 23 januari werden een aantal zaken besproken die veel Hovenaars aanbelangen. Deze raad is een adviesraad voor het Hovese gemeentebestuur. Beslissingen kunnen dus verstrekkende gevolgen hebben voor de Hovenaars.

In het dossier Hortensiahof wordt de wadi verschoven om de aanwezige houtkant grotendeels te behouden. De wadi schuift wat op naar de straatkant.

De statuten van de Hovese Milieuraad worden in februari e.k. op de Hovese gemeenteraad besproken.

 

Wilde bijen

bijenhotel_campagnebeeld_webAanbod van Natuurpunt voor het begeleiden van de gemeente bij het ontwikkelen van onder andere bijenvriendelijke initiatieven.

Aandacht bij beplantingen voor de biodiversiteit. Er werden 10 bijenhotels aangekocht voor aan het gemeentehuis en in de plantsoenen aan te brengen. Dit kadert in een globaal plan dat met de groendienst wordt besproken. De landbouwers worden hierbij ook betrokken i.v.m. bloemen uit te zaaien rond bepaalde beken. In de wijk Boshoek zitten veel bijensoorten die er reeds honderden jaren vertoeven. Particuliere eigenaars van kasteeldomeinen zullen ook worden aangesproken.

 

Inrichting “buitengewoon plekje” Frijthout

Na enkele ingrepen wordt dit plekje op de “Dag van het park”, zondag 18 mei, officieel ingehuldigd. Er komen zithoekjes en enkele bruggetjes over de Koude beek. Er wordt een geschiedkundige wandeling voorzien i.s.m. de heemkundige kring van Hove. Om 14.00u. vertrekt er vandaar een fietstocht van de Fietsersbond Hove.

 

Bomen Geelhandlaan

Begin januari is er een boom gesneuveld bij een korte storm tussen de Meylstraat en de Onderwijsstraat. Het was een gesaboteerde boom (zijn schors was 2 jaar geleden door een aantal vandalen afgetrokken zodat hij afstierf). De staat van de bomen in deze straat is soms moeilijk te bepalen.

 

Bomen Hoveberg

Op dit domein aan de Edegemsestraat werden vier bomen gekapt, één zieke, 2 beuken en 1 tamme kastanje. Dit verwekte in de Milieuraad de nodige opschudding. Er werden e-mails gestuurd naar de burgemeester enz …Er is een verslag door een boomexpert opgemaakt. Deze trekt de toestand voor kapping van de bomen in twijfel. Het reglement moet sneller en correct worden toegepast. Er werden ook bomen van 200 jaar oud gekapt. De Hovese Gemeenschapswacht moet het sneller melden, want het is unfair tegenover de bewoners die het wel juist toepassen.

Foto’s: Roger Claessens

Het gemeentebestuur speelt met de idee om een gemeentelijk bomenfonds op te richten, als men op een bepaalde plaats enkele bomen laat vellen en er worden niet evenveel nieuwe bomen aangeplant, moet men dit financieel compenseren door een bedrag te storten in een fonds dat aankopen van bomen zal financieren die ergens anders is Hove, waar er plaats is, komen te staan. Binnen twee jaar moet Hove – en alle andere Vlaamse gemeenten – 10% bos meer bezitten.

 

Kasteeldomeinen

Kasteelstraat :

Er werd een aanvraag gedaan om een twintigtal bomen te vellen rond een oude villa. Zal worden onderzocht via een expert en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Ritmica :

Domein Cappenberg, de school gaat een vleugel bijbouwen langs de spoorzijde. Hiervoor moeten een 25-tal bomen sneuvelen. Wordt professioneel aangepakt. De Boscompensatie wordt ingeschakeld.

 

Kerstboomverbrandingen zorgen voor milieuoverlast

KerstboomverbrandingEen aantal leden van de Hovese Milieuraad voerden voor de vergadering een geanimeerde discussie via het internet over de schadelijke milieugevolgen van de jaarlijkse kerstboomverbrandingen (dioxine, roet en fijn stof in grote hoeveelheden in de atmosfeer, waardoor 250.000 doden in Europa op jaarbasis, alternatieven bestaan) in Hove. In bepaalde landen en streken in Europa zijn kerstboomverbrandingen verboden of probeert men alternatieven aan te bieden (Nederland, Denemarken, Baskenland, enz…). Men kan kerstbomen verkopen met wortel en ze na gebruik in de kerstperiode uitplanten in de vrije natuur. De Hovese milieuraad erkent het sociaal-culturele feit van kerstboomverbrandingen maar wil een minder schadelijk alternatief onderzoeken. Bijv. gecontroleerd vuur als alternatief. Hierover zal men een onderhoud hebben met de Hovese cultuurraad.

 

OCMW-gronden in Hove

Het Antwerpse OCMW is eigenaar van een heel aantal gronden in Hove, vnl. in de Boshoek. Men wenst deze gronden te verkopen om de Antwerpse begroting in evenwicht te houden en over extra inkomsten te beschikken. Deze gronden liggen in landelijk gebied, wat de bestemming betreft kan er niets veranderen (geen verkavelingen). Er kan wel iets gebeuren als het eigendomsrecht anders zal worden ingekleurd. Nieuwe eigenaars kunnen hun gronden dan afsluiten voor het publiek en andere gewassen zaaien (maïs), wat zijn invloed zal hebben op de omliggende fauna en flora van het gebied.

Het Hovese schepencollege zal hierover met hun Antwerpse geestesgenoten overleg plegen.

De volgende vergadering van de Hovese milieuraad gaat door op 18 maart 2014.