Nieuwe toekomst voor Lepelhof definitief bevestigd !

Stad Mortsel, de parochie en de kerkfabriek van Sint-Benedictus en de Ideale Woning hebben hun eerdere plannen over de toekomst van het Lepelhof in Mortsel-Dorp definitief bevestigd. Over enkele jaren staat er op deze locatie een volledige nieuwbouw met betaalbare woningen en een gemeenschapsruimte.

De voorgeschiedenis

Het gemeenschapscentrum Lepelhof in de Lepelstraat is eigendom van de parochie (vertegenwoordigd door vzw Parochiale Werken der Dekenij Rupel-Nete) en de kerkfabriek van Sint-Benedictus. In het voorjaar van 2012 zetten zij het Lepelhof te koop. Om een oplossing te bieden aan de vele verenigingen die gebruik maken van het Lepelhof en plots op straat dreigden te staan, besloot stad Mortsel tijdelijk het complex te huren. Dit bood de stad de gelegenheid om verder te onderhandelen over de toekomst van het complex. En met succes, want intussen werd een definitieve consensus bereikt.

De toekomst : betaalbare appartementen mét een gemeenschapsfunctie

Stad Mortsel, de parochie en de kerkfabriek vonden in de Ideale Woning de geknipte partner voor dit project. De Ideale Woning zal het complex kopen. Zij zal op de grond van het complex een nieuwbouw realiseren die past binnen het bestaande dorpsgezicht en die voorziet in een 27-tal betaalbare appartementen. Voor de bewoners van de appartementen wordt een ondergrondse parkeerruimte voorzien.

Zowel stad Mortsel als de parochie en de kerkfabriek vonden het belangrijk dat de gemeenschapsfunctie die het Lepelhof momenteel vervult niet volledig verdwijnt. Het nieuwe gebouw zal dus ook plaats bieden aan een ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen. De kosten van deze gemeenschapsruimte worden door stad Mortsel gedragen. Hiervoor worden onder andere de huurgelden gebruikt die stad Mortsel sinds juni 2012 heeft betaald aan de parochie en de kerkfabriek. Deze worden verrekend in de verkoopprijs om voor deze gemeenschapsfunctie te worden gebruikt.

Lepelhof MortselOok verkoopt de stad het deel van de speelplaats van de parochiale school De Tandem aan de parochie. Deze speelplaats was voor een groot deel op gronden van de stad gelegen. In de toekomst wordt de parochie dus volledig eigenaar van deze speelplaats. Ook de opbrengsten van deze verkoop worden door stad Mortsel integraal aangewend voor de gemeenschapsfunctie in de nieuwbouw.

De timing

Het nieuwe project moet nog volledig worden uitgetekend. De Ideale Woning hoopt in de loop van 2016 met de bouw te kunnen starten.

 

Een lage emissiezone voor Mortsel en omgeving

Op de Mortselse gemeenteraad van 28 januari 2014 legde fractieleidster Ingrid Pira (Groen) een voorstel van de Mortselse milieuraad op tafel. Die adviesraad vroeg op 10 oktober 2013 of Mortsel een studie zou willen bestellen om de invoering van een Lage Emissiezone in Mortsel en eventueel buurgemeenten en districten mogelijk te maken. Een Lage Emissiezone (LEZ) is een begrensd gebied waar bepaalde toegangsbeperkingen voor gemotoriseerd verkeer gelden om een verbetering van de luchtkwaliteit te bereiken. Ingrid Pira verwees naar Antwerpen, waar het stadsbestuur onlangs besliste om binnen enkele jaren een LEZ in te voeren om de stedelijke luchtkwaliteit en gezondheid van de inwoners te verbeteren.

Het Mortselse stadsbestuur (N-VA, sp.a, CD&V) reageerde positief. Schepen Steve D’Hulster (sp.a) antwoordde dat de omliggende gemeenten en districten zullen gecontacteerd worden om te bekijken of zo’n studie een goed idee is. Groen is zeer tevreden dat het Mortselse stadsbestuur hier werk van wil maken en zal het dossier nauwgezet opvolgen.

Vlaanderen heeft van Europa tot 2015 uitstel gekregen voor het behalen van de NO2 luchtkwaliteitsnormen. Het instellen van Lage Emissiezones is één van de maatregelen die in het Vlaamse luchtkwaliteitsplan worden voorgesteld om de Europese normen sneller te halen. Meer dan 70 steden in 8 Europese landen hebben reeds of plannen LEZ’s.