Toespraak Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang Jongeren

Hove, 2 februari 2014.

Beste vrienden en sympathisanten,

– Ondanks dat het politiek een heel belangrijk jaar is, wens ik jullie vooral een goede gezondheid. Want hoe cliché het ook mogen klinken dat is toch het aller belangrijkste.

-Periode van de dure beloftes, maar ik maak er toch eentje die ik zeker waar kan maken.

Ik beloof plechtig om het alvast niet te lang te maken. We zijn hier tenslotte samen om gezellig bij te babbelen met elkaar.

Sta me toe u ook te bedanken voor uw uitnodiging. Het me een hele eer hier voor u te mogen spreken. En wel om twee redenen.

Ten eerste ben ik blij dat de afdelingen Hove, Mortsel, Edegem, Aartselaar, Borsbeek & Boechout ook dit jaar weer de handen in elkaar hebben geslagen. Het is een traditie die jaren geleden is ingezet en die we samen blijven in ere houden. Het zegt iets over onze partij en onze militanten. Geen einzelgängers, maar nog steeds een hecht Vlaams Blok over de gemeentegrenzen heen.

Maar bijna alle organiserende afdelingen hebben nog een ander ding gemeen. Op één gemeente na zitten we allen met een bestuur die uitblinkt met de kracht van verandering in hun rangen. De eerste grote verandering was een fameuze besparingsronde. De verschillende gemeentekassen zijn volgens de N-VA in zodanig slechte staat dat we het allemaal met minder moeten doen.

Allemaal, behalve dan het schepencollege. In geen enkele gemeente hebben ze niet het aantal schepenfuncties verminderd. In tegendeel. In sommige gemeentes – zoals in Mortsel – hebben ze nog extra schepenfuncties bij gecreëerd om de postjes netjes onder mekaar te verdelen. De kracht van verandering, niet waar ? Beste vrienden ?

Al onze gemeentes zitten vandaag in meer of mindere maten in financieel slechte papieren en de komende jaren moet men besparen op alles wat beweegt. Volgens N-VA was dat allemaal te wijten aan de vorige coalitie. De partij vergeet evenwel te melden dat zij vaak zelf deel uitmaakten van die bewuste vorige coalities. In Mortsel bijvoorbeeld wordt het soms echt surrealistisch want de N-VA leverde 12 jaar lang de schepen van jawel, … financiën. De kracht van verandering, niet waar ? Beste vrienden ?

En binnen het jaar was overal de eerste belastingverhoging een feit ! Of het nu gaat over vuilniszakken, huren van gemeentelijk materiaal, parkeertarieven of zwembeurten. Alles werd drastisch verhoogd. Onze burgers werden bedrogen waar ze bij stonden ! Tegen alle beloften in, evolueerde de verschillende besturen op geen jaar tijd van een besparingscoalitie naar een gewiekste belastingcoalitie ! De kracht van verandering – Best vrienden – ik heb er alvast m’n buik van vol en ik denk u ook !

Ten tweede ben ik hier graag omdat de verschillende afdelingen geopteerd hebben voor een jongeren om te spreken, want na de verkiezingen van oktober 2012 klonk weer die zo hard gevraagde verjonging en vernieuwing. Het doet me dan ook veel plezier dat onze nationale voorzitter Gerolf Annemans effectieve stappen heeft ondernomen naar een nieuwe en verjongde partij. De wissel van het fractieleiderschap in de Kamer en het naar voor schuiven van nieuwe jonge gezichten aan de kop van onze kieslijsten zijn hier enkele voorbeelden van.

En iedere keer als het thema verjonging aanbod komt, sta ik er ook op om de iets minder jonge generatie te willen geruststellen. De Vlaams Belang Jongeren willen geen putsch plegen… althans niet binnen het Vlaams Belang. Als VBJ’ers zijn wij in de eerste plaats Vlaams Belangers en staan we zij aan zij met u in deze electoraal moeilijkere tijden. Ik beloof u net daarom – met grote zekerheid – dat er een nieuwe compromisloze generatie jonge mannen en jonge vrouwen is opgestaan die voluit de kaart van ons geliefd Vlaams Belang hebben getrokken.

– Een generatie die zeker niet van oordeel is dat onze partij aan de kant staat. Want niet willen onderhandelen of geen compromis sluiten als het over Vlaamse onafhankelijkheid gaat, heeft niets te maken met ‘aan de kant te blijven staan’, zoals Bart Dewever ons vaak verwijt. Het is een principiële en zeer nobele stellingname dat ons onderscheidt van de rest. Samen, zij aan zij, binden we de strijd aan met de Belgische staat. Een Belgische staat waar we nooit deel van willen uitmaken. Een Belgische staat waarmee we dan ook niet willen onderhandelen.
Onze generatie gaat voor compromisloos voor een onafhankelijk Vlaanderen.
België is geen land. België is een groot misverstand !

En als ‘staatmannen’ poneren dat politiek de kunst van het compromis is, dan verwerp ik dit. Want de compromis tussen wat krom is – en dat is heel deze Belgische staat- en wat recht is – en dat is de strijd voor onze identiteit en toekomst van ons Vlaams volk. Wel beste vrienden, dat compromis tussen recht en krom is altijd krom, en dat kunnen we als principiële radicale Vlaamse partij nooit of te nimmer dulden !

– Ik beloof u een generatie die terug het verschil kan maken en duidelijk durft stellen dat wij anders zijn dan de rest : Een generatie die meer dan ooit tevoren de kiezer wil overtuigen dat wij geen partij zijn zoals de anderen.

Voor onze generatie zijn er trouwens maar twee soorten partijen : Je hebt ons en je hebt de rest.

En die rest zijn allemaal machtspartijen – van N-VA tot Groen – die maar een doel hebben : Aan de macht geraken om dan slechts een klein deel van hun programma uit te voeren. En vooral – en daar draait het voor hen echt om- om de postjes onder hun politieke vriendjes te verdelen.

En aan de andere kant heb je ons, het Vlaams Belang. Een programmapartij die staat voor wat ze staat. Eerlijk. Duidelijk en vooral Echt. ‘What you see is, what you get’ Vol passie en vol vuur. En dat – beste vrienden – dat onderscheidt ons van de rest. De kracht van een overtuiging, want wij zullen nooit een tricolore burgemeesterssjerp omdoen of als minister worden ingezworen op een Belgisch paleis. Maar wij zullen wel altijd en overal zeggen waar het op staat. Of men het nu graag hoort of niet. Want het Vlaams Belang is de enige partij die voor principes staat. Compromisloos en strijdvaardig!

(Onze generatie zal niet rusten tot België barst en Vlaanderen echt onafhankelijk is !)

Meer dan ooit te voren geloven jonge mensen dat er is in Vlaanderen behoefte aan een radicale politieke formatie

Aan een partij die zich durft vernieuwen.
Aan een partij die de zaken scherp stelt.
Aan een partij die zich niet tevreden stelt met een ‘Nieuw België’, maar resoluut kiest voor een onafhankelijk Vlaanderen.
Aan een partij die niet kiest voor ‘arbeidsimmigratie’ maar voor een immigratiestop.
Aan een partij die duidelijk stelt waar het met Vlaanderen naar toe moet.

Of het nu gaat over de strijd die gevoerd wordt op de barricaden in de Vlaamse rand rond Brussel of in de straten van Borgerhout. Wij als Vlaams Belang, staan altijd en overal aan de zijde staan van die gewone Vlaming. Het Vlaams Belang is een partij uit het volk, met het volk en vooral voor het volk !

Wij willen wijken waar we ons geborgen voelen en steden waar het echt veilig is. En geen “no go–zones” zoals we die kennen in Antwerpen en Brussel. We willen een echt onafhankelijk Vlaanderen dat niet gedicteerd wordt door België en al zeker niet door een ondemocratische EU die nu al 80% van onze wetgeving bepaalt. Sommige politici willen vandaag die ondankbare Waalse stiefzus inruilen voor een bemoeizieke Europese schoonmoeder. Ik bedank voor beiden !

Een EU die er prat op gaat buitenlandse minderheden –hier bij ons- te willen beschermen, maar niet wil inzien dat als het zo voort gaat dat wij als autochtone Vlamingen morgen een minderheid zijn in ons eigen land. Onze identitaire strijd is daarom ruimer dan enkel een strijd tegen islamisering. Het is een demografische strijd. Rellende Afrikanen in de Matonge-wijk in Brussel die wapperen met Vlaamse leeuwen zijn evengoed een product van de multiculturele samenleving. Een multiculturele samenleving die we in z’n geheel moeten verwerpen willen we nog een Vlaamse toekomst hebben. Nog iets meer tolerant en we zijn morgen en vreemde in ons eigen land.

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, geldt daarom vandaag meer dan ooit tevoren. En het treft. Vandaag staat die generatie klaar om samen met u te strijden voor wat echt belangrijk is. Met nieuwe thema’s, gebracht door nieuwe gezichten elk met hun eigen stijl, dan ben ik er rotsvast van overtuigd dat wij in geen tijd terug verkiezingen zullen winnen !

Ik dank u.

Pagina's: 1 2