20-jaar-natuurpunt-Land-vanHet eerste luik van de viering is achter de rug met de vertoning van de film De Nieuwe Wildernis in een tot de nok gevulde Mark Liebrechtschouwburg. De film werd door de aanwezigen op enthousiast applaus onthaald. Ook mijn toespraak kon op heel wat bijval rekenen. Voor wie er niet bij kon zijn, herhaal ik graag nog even onze dromen en ambities voor de volgende 20 jaar.

Vooreerst nog even stellen dat er één zekerheid is: zonder Natuurpunt Land van Reyen zouden Mortsel, Lint en Boechout-Vremde er heel anders uitzien. Er zou vooral heel wat minder natuur en open ruimte zijn.

Het bestuur en de voorzitter nodigen de leden uit op dit groots jubileumfeest op zaterdag 15 februari 2014 om 19 uur in theater Vooruit, Sint Bavoplein 17 te Boechout.

Programma:

  • Ontvangst met verzorgde receptie en muzikale omlijsting door jazzcombo
  • Mogelijkheid om de genomineerde foto’s van onze wedstrijd te bekijken in de foyer
  • Voorstelling van de mooiste waarnemingsfoto’s in de streek door Annelies Jacobs, regionaal verantwoordelijke van waarnemingen.be
  • Toespraak door Boechouts burgemeester Koen ’T Sijen
  • Toespraak door algemeen directeur Natuurpunt Chris Steenwegen 

Pauze met hapjes en drankjes, muzikale omlijsting door jazzcombo en stemmen voor de publieksprijs van de fotowedstrijd

  • Professionele film 20 jaar Natuurpunt Land van Reyen: unieke beelden uit 20 jaar werking en mooie natuurbeelden uit onze natuurgebieden. Regie: Freddy Bellis
  • Proclamatie fotowedstrijd
  • Slottoespraak door afdelingsvoorzitter Bert Andries

Napraten bij een drankje en optreden van muziekgroep Octet in spe.

natuurpunt

Toekomst Natuurpunt Land van Reyen

Na 20 jaar blikken we even vooruit naar de volgende 20 jaar. Hoe zou onze regio er uitzien in 2033?

De luchthaven van Deurne haalt haar 100-ste verjaardag niet (in 2023). Via een euthanasiewet voor stervende luchthavens wordt ze gesloten wegens gebrek aan passagiers, te verlieslatend, te milieubelastend, de concurrentie van Zaventem via het diabolospoor, enz… De 150 hectare van het luchthaventerrein worden parkgebied. Ondertussen heeft Natuurpunt ook het gebied tussen zijn natuurgebied Klein-Zwitserland en het luchthaventerrein, of beter gezegd park, (het zogenaamde Klein-Zwitserland Noord) in beheer zodat er een grote eenheid natuur ontstaat. De tunnel aan de Krijgsbaan, die minister Crevits nu zo vlijtig aan het bouwen is, doet dienst als luxe-ecobrug. Reeën, vossen, egels, bunzings,….kunnen zo van het park luchthaven ongestoord en veilig de Krijgsbaan oversteken naar de prachtige open ruimte van de Koude Beekvallei en terug. De natuurwaarden in deze vallei,  die doorloopt van Borsbeek over Boechout naar Mortsel en Hove, en ook verbonden is met Fort 3 en Fort 4, zijn ondertussen hersteld. Er is een eco/fietstunnel onder de Provinciesteenweg ter hoogte van de Koude Beek. Klein-Zwitserland kreeg langsheen de spoorweg een natuurverbinding met natuurgebied Wolvenberg en de groene singel. Er ontstaat zo een nog groter aaneengesloten natuur/parkgebied waar de omwonenden kunnen genieten van de rust, het landschap en de natuur. De beleidsmensen hebben ingezien dat de R11bis en de verbindingsweg tussen Krijgsbaan en Provinciesteenweg de verkeersproblemen alleen maar groter maken. De plannen werden geschrapt.

De Koude Beek ontspringt in HoveDe natuur- en open ruimteverbindingen vanuit de Koude beekvallei naar de Molenbeekvallei en de Boshoek/Lachenenbeekvallei, die in het Ruimtelijk structuurplan Boechout voorzien zijn, werden ecologisch ingericht zodat tussen de verschillende natuurgebieden migratie van soorten mogelijk is. Tussen de Molenbeekvallei en de Boshoek werd er een ecobrug gebouwd over de Provinciesteenweg. De door Natuurpunt beheerde oppervlakte in de Molenbeekvallei is verveelvoudigd zodat dit natuurgebied doorloopt tot aan de Kleine Nete. In de Boshoek zijn de nodige kwaliteitsvolle natuurverbindingen ingericht tussen de verschillende Ferrarisbossen in VEN/Habitatrichlijngebied. Natuurpunt beheert naast het Babbelkroonbos steeds meer van deze gebieden. Van het Boechoutse speelbos over de Melkkuip, langs de oude bossen, via de vallei van de Lachenenbeek werd zo de noodzakelijke natuurverbinding gecreëerd tot aan de Nete.

p1040682

In alle valleien dient veel meer ruimte voor water (en dus natuur) voorzien te worden om de gevolgen van periodes van extreme regenval ten gevolge van de klimaatwijziging op te vangen. Met de steun van het Landschapspark Zuidrand werden in en tussen al deze natuurgebieden en valleien de nodige trage wegen voorzien om iedereen van het natuurschoon te laten genieten.

Onrealistisch? Als je ziet wat we de voorbije 20 jaar hebben verwezenlijkt in onze regio zijn deze ambities helemaal niet zo gek. ‘Dromen worden werkelijkheid voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven’ (C. Wilson).

Bert Andries, Stichter en Voorzitter Natuurpunt Land van Reyen