Alle 19 gemeenteraadsleden waren aanwezig. Er zaten nog 12 mensen op de publiekstribune. Vorig jaar gemiddeld nog 30 tot 40. Hoeveel op het einde van dit jaar?

 

Enkele primairen kwamen zich eerst even aanstellen

Het publiek kreeg nu de mogelijkheid om voorafgaand aan de gemeenteraad een vraag te stellen over een onderwerp uit de gemeente, zodat ze niet uren moeten blijven wachten tot na de raadszitting.

Een koppel uit de Merellaan maakte hiervan gebruik. Ze kwamen hun beklag doen dat er al dagenlang een pomp staat te werken op de hoek met de Bosduiflaan zodat ze niet meer kunnen slapen. De burgemeester stelde dat de diensten op de hoogte zijn van het probleem, want er moeten een aantal dringende ingrepen gebeuren met de gasmaatschappij. De pomp zou binnen de 24uur worden stilgelegd. Dit antwoord was voor de bewoners niet naar hun zin en ze verlieten woest de zaal door luid te roepen “de rest interesseert ons niet want het is allemaal dikke zever” en daarbij woest de deur achter zich dichtsloegen. De meeste gemeenteraadsleden konden dit optreden niet echt smaken.

Gemeenteraad24 uur later was het betreffende probleem effectief opgelost. Sommige Hovenaars moeten blijkbaar de elementaire beleefdheidsvormen nog worden bijgebracht. Maar als je naar de politieke aanhankelijkheid van het bewuste koppel kijkt, zegt het genoeg ! Het was een gestuurde aanval …

 

Aanpassing samenstelling ManagementTeam

Aan de raad werd gevraagd goedkeuring te hechten aan de samenstelling van het nieuwe ManagementTeam, evenals aan het aangepaste personeelsorganigram m.b.t. de aanstelling van de leden van het ManagementTeam en de delegatie aan het college van burgemeester en schepenen van de bevoegdheid tot het aanstellen en het ontslaan van de leden van het ManagementTeam.

Voorstelling samenstelling MNT : de gemeentesecretaris, de financieel beheerder van de gemeente, diensthoofd administratie, diensthoofd ruimtelijke ordening, diensthoofd cultuur, secretaris OCMW en de burgemeester met raadgevende stem.

Raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) vroeg “iets meer argumentatie voor de doorgevoerde wijzigingen. We zien geen noodzaak om een permanente delegatie te geven aan het schepencollege”. Raadslid Hilde Vandriessche (groen-links) vroeg om het diensthoofd van de Technische dienst mee op te nemen in het MNT evenals de schooldirectie van de Rodenbachschool. Volgens gemeentesecretaris Luc Vanrusselt “was het MNT vroeger veel te uitgebreid samengesteld met 12 mensen. Dit was veel te stroef. Om beter te kunnen werken heeft men een samengebalder team nodig van zes mensen die op sleutelposities zitten en een positief engagement uitdragen en overschrijdend denken. Dit wordt gekoppeld aan het diensthoofdenoverleg”. Uiteindelijk keurde iedereen het punt goed, behalve groen-links die zich onthielden omwille van de samenstelling van het MNT.

Verdere info bij Martine Cuyvers, tel. 03/ 460.33.35.

 

Subsidiereglement Noord-Zuidactiviteiten (ontwikkelingssamenwerking)

Aan de raad werd gevraagd goedkeuring te geven aan het subsidiereglement Noord-Zuidactiviteiten. Tot op heden bestond er geen reglement dat de verdeling van subsidies regelde. In het reglement is er een regeling voor zowel voor zowel NGO’s, 4de pijlers organisaties, noodhulp als voor de koepelorganisatie 11 11 11.

Nieuw is ook dat Hovese verenigingen volgens dit reglement subsidies kunnen aanvragen ter ondersteuning in hun rol van sensibiliseren en informeren omtrent Noord-Zuid gelinkte thema’s.

Jaarlijks wordt 0,7% van de gemeentelijke uitgaven besteed aan ontwikkelingssamenwerking. Een projectsubsidie Noordwerking bedraagt de totale kost van het project met een maximum van 300 euro per project; een projectsubsidie zuidwerking bedraagt 50 % van de totale kost van het project met een maximum van 8.000 euro per project. De subsidie noodhulp bedraagt maximum 8.000 euro per ramp. 11.11.11. krijgt jaarlijks een subsidie van 5.000 euro.

Raadslid Hilde Vandriessche (groen-links) was hier bezig met haar persoonlijke dada’s (als gewezen ontwikkelingshelpster in Brazilië) en moest wat opmerkingen maken die uiteindelijk niets ter zake deden. Het punt werd unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Els Lauwers, tel. 03 / 460.33.26.

 

Gemeentelijke subsidie voor Noodhulp

Op 8 november 2013 bereikte de storm “Haiyan” de Filipijnen, met krachtige winden van meer dan 250km/u. richtte de storm catastrofale schade aan met als resultaat vele doden, ontheemde en grote schade aan de infrastructuur en huizen ….

De Hovese Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking (AROS) stelt voor om de 8.000 euro die in het gemeentebudget voorzien is voor noodhulp toe te kennen aan Plan België (4.000 euro) en Artsen zonder Grenzen (4.000 euro) voor hun hulp aan de Filippijnen.

Raadslid Jos Peeters (CD&V) vroeg ‘waarom die noodhulp staat ingeschreven op 2014 ?’ “Het heeft niets te maken met het meerjarenplan 2014-19. Het was in 2013.” Volgens schepen Bart Van Couwenbergh (N-VA) heeft dit allemaal te maken met het uitstel van de begroting op de raadszitting van december jl. Ze werd begin januari wel goedgekeurd. Het punt werd unaniem aangenomen.

Meer info bij Linda Raes, tel; 03 / 460.33.10.

 

Vernieuwing van de statuten voor de adviesraad voor milieu en natuur (milieuraad)

Gezien er sinds vorig jaar een nieuwe lichting gemotiveerde burgers wenst deel te nemen aan de debatten van de milieuraad en onze statuten gebaseerd op de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gewest, die sinds 1januari 2014 is afgelopen te rigide waren om hen allemaal stemrecht te verlenen werd aan de gemeenteraad gevraagd om deze hernieuwde versie van statuten goed te keuren. Dit gebeurde na nog enkele tekstuele verbeteringen.

Unaniem goedgekeurd.

Geïnteresseerde Hovenaars zijn altijd welkom om de milieuraad bij te wonen en hebben er spreekrecht. Ze verkrijgen stemrecht als zij het voorbije jaar minimaal 51 % of meer van de vergaderingen hebben bijgewoond. Het stemrecht wordt jaarlijks tijdens de eerste vergadering van de Hovese Milieuraad toegekend of ingetrokken. Ten hoogste 2/3de van de stemgerechtigde leden mag van hetzelfde geslacht zijn.

Verdere info bij Koen Boonen, tel. 03 / 460.33.47.

 

Aankoop paalbanieren : goedkeuring bestek

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om het bestek voor de levering van paalbanieren goed te keuren. Het is de bedoeling om aan elk gemeentelijk openbaar gebouw een paalbanier te plaatsen met logo, slogan en naam van het gebouw/de dienst. In totaal wordt hiervoor 7.000 euro uitgegeven.

Unaniem goedgekeurd. Verdere info bij Davy Verbeeck, tel. 03 / 460.33.11.

 

AGB Meerjarenplanning 2014-2019

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de meerjarenplanning 2014-2019 van het Autonome Gemeentebedrijf Sport en Ontspanning Hove vast te stellen met de volgende cijfers :

Resultaat op kasbasis

  • 2014   :           € 23.668
  • 2015   :           € 37.071
  • 2016   :           € 48.976
  • 2017   :           € 61.630
  • 2018   :           € 73.284
  • 2019   :           € 85.939

Autofinancieringsmarge

  • 2014   :           € 11.404
  • 2015   :           € 13.404
  • 2016   :           € 11.904
  • 2017   :           € 12.654
  • 2018   :           € 11654
  • 2019   :           € 12.654

Gezien het feit dat de gemeenteraad van 23/12/2013 zijn goedkeuring heeft gegeven over het meerjarenplan van het AGB 2014-2019 en dit financieel niet correct was werd aan de gemeenteraad opnieuw gevraagd om het meerjarenplan 201-2019 goed te keuren.

Het ontbreken van financiële gegevens en ondersteuning vanwege boekhoudkantoor Bastiaens en Van De Wouwer m.b.t. 2013 als startbasis en de financiering van de investeringen beïnvloedde de correcte weergave van de kasbasis. Na het afsluiten van 2013 zal Q&A de beheers – en beleidscyclus coördineren in al zijn aspecten.

Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Annelies Dom, tel. 03 / 454.39.01.

 

AGB Budget 2014

Aan de gemeenteraad werd gevraagd het budget 2014 vast te stellen met de volgende cijfers :

  • gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar: € 12.264
  • resultaat op kasbasis:  € 23.668
  • autofinancieringsmarge:  € 11.404

Unaniem goedgekeurd.

 

Aanpassing van de statuten AGB

Er zijn reeds heel wat problemen in de Hovese sporthal
Er zijn reeds heel wat problemen in de Hovese sporthal

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de wijzigingen in de statuten van het AGB goed te keuren. Unaniem goedgekeurd.

Het Autonoom Gemeente Bedrijf staat in voor het beheer van de infrastructuren bestemd voor sportieve activiteiten of ontspanningsdoeleinden, zoals sport- en recreatiecentrum het Sportpark Hove, het looppad, de speeltuin, het basketbalveld en het skateterrein in het gemeentepark, de sportvelden aan de Leon Dumortierstraat en het Jeugdontmoetingscentrum (JOC).

Het AGB staat ook in voor de organisatie van sport- en ontspanningsactiviteiten van gemeentelijk belang, zoals sport- en ontspanningsactiviteiten van de kind- en jeugdwerking.

Meer info bij Annelies Dom, tel. 03 / 454.39.01.

 

Beheersovereenkomst gemeente Hove – AGB

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de beheersovereenkomst tussen gemeentebestuur Hove en Autonoom Gemeentebedrijf Sport en Ontspanning goed te keuren. De beheersmandaten van de voorzitter en de secretaris gebeuren nu zonder financiële vergoeding. Vroeger kregen ze er 90 euro voor. Unaniem goedgekeurd.

 

Deontologische code van de gemeenteraad : goedkeuring

De gemeenteraad keurt volgens de bepalingen van het gemeentedecreet zijn deontologische code goed. Unaniem goedgekeurd.

 

Huishoudelijk reglement gemeenteraad : goedkeuring

Aan de gemeenteraadsleden werd gevraagd goedkeuring te hechten aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Inhoud : bijeenroeping, openbare of besloten vergadering, informatie voor raadsleden en publiek, quorum, wijze van vergaderen, wijze van stemmen, notulen, fracties, raadscommissies, werkvergaderingen, fractieleidersvergaderingen, vergoeding raadsleden, verzoekschrift aan de organen van de gemeente, vragenhalfuurtje.

Unaniem goedgekeurd. Verdere info bij Davy Verbeeck, tel. 03 / 460.33.11.