IGEAN logo2In december 2013 organiseerde IGEAN de PMD-sorteerwedstrijd ‘Magda & Danny’. Elke inwoner kon tussen 1 en 31 december 2013 aan deze wedstrijd deelnemen via www.igean.be. De ophaler kleefde in deze periode tijdens de huis-aan-huis inzameling ook speciale rode stickers op fout gesorteerde PMD-zakken. Deelnemers konden fietsen, slaapzakken, fleece sjaals en rollen PMD-zakken winnen.

Van 1 tot 31 oktober 2013 werd eveneens een Grote Inzamelmaand voor frituuroliën en –vetten georganiseerd. Deelnemers konden 1 waardebon voor een mobiele frituur, 1 friteuse per gemeente en cinematicketten winnen.

IGEAN organiseerde 2013 in samenwerking met Vlaco en de gemeenten ook 4 cursussen ‘composteren in de kringlooptuin’ en 1 cursus ‘kringloopkracht’. De deelnemers krijgen een attest.

IGEAN organiseerde op donderdag 27 februari 2014 om 19 uur de uitreiking van :

  1. de 6 fietsen voor de winnaars van de PMD-sorteerwedstrijd.
  2. de waardebon ‘mobiele frituur’ en de 28 friteuses voor de winnaars van de Grote Inzamelmaand voor oliën en -vetten.
  3. de attesten voor de deelnemers van de compostcursussen en compostmeesteropleiding in 2014.

 

Speech van de voorzitter van IGEAN , Erik Broeckx, bij de overhandiging van de attesten en prijzen

“Vintage en retro zijn hip ! Dat betekent dat het gebruiken van tweedehands spullen meer en meer succes kent. Websites als e-bay, tweedehands.be en kapaza komen dan ook meer en meer op de voorgrond. IGEAN kan dit alleen maar toejuichen, want het hergebruiken van spullen is een goede vorm van afvalpreventie.

thuiscomposterenThuiscomposteren

Je keuken- en tuinafval geraak je via tweedehands.be aan de straatstenen niet kwijt. Toch kan iedereen hier ook aan een heel belangrijk vorm van preventie doen. Thuiscomposteren is dé manier bij uitstek om organisch afval te vermijden. Daarom wil IGEAN er zoveel mogelijk mensen toe aanzetten om het organisch afval zelf thuis te verwerken. Om het composteren in de vingers te krijgen organiseert IGEAN in samenwerking met Vlaco op regelmatige tijdstippen compostcursussen.

Want ook al is thuiscomposteren vrij eenvoudig, de beginnende composteerder wordt toch vaak geconfronteerd met allerlei kleine problemen. In 2013 hebben 58 mensen onze 4 compostcursussen gevolgd. 14 inwoners gingen nog een stapje verder en werden opgeleid tot ‘kringloopkracht’.

En neen … thuiscompostering vormt geen concurrentieel nadeel voor IGEAN dat het GFT+ en groenafval van bijna 1 miljoen inwoners in het arrondissement Antwerpen composteert.

PMD

Afvalpreventie is de eerste en voornaamste stap in een hedendaags afvalbeleid. Toch is het niet altijd mogelijk. En dan is een goede sortering natuurlijk heel belangrijk. Want alleen met een goed gesorteerd product kan je kwalitatief en economisch rendabel recycleren. Ook daar heeft IGEAN een belangrijke taak.

PMDHoofdfotoZakkenPMD bijvoorbeeld is een sterk ingeburgerd letterwoord. In elke gemeente van het arrondissement Antwerpen worden de Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons apart opgehaald via een huis-aan-huisinzameling. Iedereen weet dus waar PMD voor staat … of toch bijna iedereen. Ondanks de uitgebreide en op regelmatige tijdstippen herhaalde communicatie over de sorteerregels, neemt lang niet iedereen het zo nauw met deze regels, bewust of onbewust.

De producten die niet in de PMD-zak thuishoren noemen we het ‘residu’. Het residu wordt berekend op basis van het gewicht. Dit bedroeg in 2007 in het arrondissement Antwerpen maar liefst 19,3 %. Anders gezegd: als we 5 volle vrachtwagens PMD voor ons hebben staan was bijna één ervan volledig verkeerd gesorteerd! Het residu in ons werkingsgebied bedroeg in 2007 4 % meer dan het gemiddelde van 15,7 %.

Sinds 2007 heeft IGEAN samen met Fost Plus heel wat acties georganiseerd om het residu te verbeteren.

In december 2013 organiseerde IGEAN een heuse PMD-sorteerwedstrijd. Elke inwoner kon tussen 1 en 31 december 2013 aan deze wedstrijd deelnemen via www.igean.be.

De ophaler kleefde in deze periode tijdens de huis-aan-huis inzameling ook speciale rode stickers op fout gesorteerde PMD-zakken. De inwoner vond alle info op de sticker om goed te kunnen sorteren. Er stond ook info op over de sorteerwedstrijd. Met de speciale rode sticker bereikten we het juiste doelpubliek, namelijk de foutsorteerders.

Deelnemers konden fietsen, slaapzakken, fleece sjaals en rollen PMD-zakken winnen. Maar liefst 735 hadden alle antwoorden van de PMD-sorteerwedstrijd juist. Zij maakten kans op 1 van de talrijke prijzen: 6 fietsen – 28 slaapzakken – 84 fleece sjaals – 140 rollen PMD-zakken. Alle prijzen hebben een link met PMD of de recyclage ervan. Al die inspanningen hebben ertoe geleid dat het residu in 2013 gezakt is tot 16,3 %. Toch moeten we besluiten over de sortering van PMD durven te trekken uit onze acties. IGEAN stelt immers duidelijk vast dat de foute sortering vooral te wijten is aan de onduidelijkheid bij de burger voor de fractie ‘plastic flessen en flacons’. De burger de P van PMD meestal ruim interpreteert als plastic. Nochtans staat de P van PMD alleen voor ‘plastic flessen en flacons’. IGEAN roept daarom alle betrokkenen op om te onderzoeken of de sorteerregels van het PMD, zeker voor de P-fractie, verruimd kunnen worden. Ook de weergave van een afbeelding op de verpakking, die aangeeft of deze bij het PMD mag gesorteerd worden, is volgens IGEAN mogelijk en moet onderzocht worden.

Frituuroliën en -vetten

breng-je-frituurolie-of-vet-naar-het-recyclageparkSoms is het niet alleen belangrijk om goed te sorteren, zoals bij het PMD. Voor andere afvalstoffen is het belangrijk dat inwoners deze naar een geschikt inzamelpunt zoals het containerpark brengen. Denk maar aan frituuroliën en –vetten. Spijtig genoeg verdwijnen de oliën of vetten bij sommigen nog steeds in de gootsteen, het toilet, de tuin, het riool of tussen het restafval. En zo spoken ze rond in ons milieu en berokkenen veel schade: verstopte afvoerbuizen en leidingen, bodem- en watervervuiling, …

Van 1 tot en met 31 oktober 2013 organiseerde IGEAN samen met Interafval opnieuw een Grote Inzamelmaand. Het was hét moment om je gebruikte frituurolie of -vet naar het containerpark te brengen. Deelnemers konden één van de 1.000 cinematickets, een friteuse of een waardebon voor een mobiele frituur winnen. We organiseren de Grote Inzamelmaand natuurlijk om zo veel mogelijk frituuroliën en –vetten te kunnen recycleren en hergebruiken, bijvoorbeeld als milieuvriendelijke biodiesel.

Uitreiking

groepsfotoIk kan nog uren doorgaan over het belang van afvalpreventie, een goed sorteerbeleid en de inspanningen die IGEAN hier samen met vele partners voor levert. We zijn hier vanavond echter samen om heel wat mensen in de bloemetjes te zetten. We geven vanavond 6 fietsen weg voor de hoofdwinnaars van de PMD-sorteerwedstrijd. 1 hoofdwinnaar van de Grote Inzamelmaand voor frituuroliën en –vetten wint een waardebon voor een mobiele frituur. 28 andere deelnemers winnen een friteuse. De deelnemers van de compostcursus krijgen van IGEAN en Vlaco een attest én veel goede moed bij hun thuiscompostering.

IGEAN gaat verder op de ingeslagen weg. In overleg en samenspraak met de gemeenten werkt IGEAN verder vanuit een kwalitatieve, duurzame en uniforme intergemeentelijke service en dienstverlening aan alle inwoners.”

 

Verdere info bij : Wouter Meersmans, pers en communicatie IGEAN milieu & veiligheid
Doornaardstraat, 60, 2160 Wommelgem
Tel 03 / 350 08 32 – GSM 0479 / 20 33 42
E-mail wouter.meersmans@igean.be