Het leek er vrijdagmorgen 21 maart echt niet op dat de lente was aangebroken, gelet op de vele regen die ‘met bakken uit de hemel viel’. Toch vonden een 25-tal leden en sympathisanten van de Fietsersbond Hovewaaronder de burgemeester en één gemeenteraadslid – de nodige tijd om rond 7.45u. aan de Kapelstraat ter hoogte van het Kostershuisje te verzamelen om de fietsers van en in Hove “een hart onder de riem te steken” met een warm applaus.

Telkens er (een) fietser(s) voorbij kwam(en), kregen ze een warm applaus. De meesten wisten eerst niet wat hen overkwam, maar na enkele seconden was het hen duidelijk en verscheen er een glimlach op hun gezicht. Sommige jongens dachten dat ze in een wielerwedstrijd reden en staken hun armen in de lucht. De vele automobilisten – vanaf 7.30u. staat er een heuse file auto’s in de Edegemsestraat, Kapelstraat tot aan het Sint-Laureysplein – zaten er vaak beteuterd bij te kijken omdat de fietsers zich sneller verplaatsten dan zij (in hun droge auto). Misschien even nadenken en vaker – zeker bij droog weer – met de fiets naar het werk, station of school rijden. 60 % van de Vlamingen woont binnen een straal van 10 km van zijn werk/school.

Door deze actie wilde de Fietsersbond nog meer Hovenaars en anderen op de fiets naar school en werk krijgen en een duurzame mobiliteit in de gemeente onder de aandacht brengen.

We stelden inderdaad vast dat er vanaf 8.00u. vrij veel kinderen met de auto naar de Hovese scholen werden gebracht. Er reden vrij veel vnl. middelbare leerlingen met de fiets naar de Hovese scholen. Op een aantal plaatsen is het in Hove-centrum vrij gevaarlijk voor fietsers, zeker in de Kapelstraat met het gemengd verkeer auto’s en fietsers door elkaar, voeg daar dan nog eens de files bij met vrij veel zware vrachtwagens en geparkeerde auto’s die willen vertrekken en je hebt een gevaarlijke cocktail waar bij incidenten de fietsers altijd aan het kortste einde trekt.

[AFG_gallery id=’21’]

Onze stress-maatschappij zorgt voor oplopende spanningen

incident-AzalealeiBij onze terugweg van de actie stelden we rond 8.25u. op het kruispunt van de Azalealei met de Begonialei vast dat twee automobilisten “bijna met elkaar in de clinch gingen”. Een dame reed met haar wagentje richting Lambrechtslei terwijl er net een grotere wagen met een heer aan het stuur uit de Begonialei zijde Mortselsesteenweg kwam. De heer wilde zich op een smal stuk erdoor wringen en maande de dame aan om achteruit te rijden. Zij bleef rustig staan omdat ze in haar recht was, ook gesterkt door onze aanwezigheid en deze van enkele andere voorbijgangers. We legden dit incident op de gevoelige plaat vast. Na enkele seconden complete stilstand drong het bij de heer door dat hij best even kon achteruit rijden en de dame doorlaten. Aldus geschiedde en incident gesloten.

Moesten wij en de andere voorbijgangers – die hun kinderen in de nabijgelegen scholen aan de Mortselsesteenweg gingen afzetten – er niet zijn geweest, kwam het misschien tot een zwaarder incident waarbij meer “doorslaggevende argumenten” zouden worden gebruikt …met alle gevolgen vandien ….

Onze hedendaagse stress-maatschappij maakt veel maatschappelijk weefsel stuk. Oplossing : misschien meer met de fiets rijden, ook tijdens regenperiodes, dan worden mensen en zeker kinderen gehard en kunnen ze makkelijker tegen wat tegenwind en tegenstand op !