Peter Dedecker
Peter Dedecker

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) steekt de Europese Commissie stokken in de wielen door bijkomend juridisch advies in te winnen over de geldigheid van de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten.

De Europese Commissie wou op vrijdag 14 februari jl. haar dossier afronden, maar nu wordt de beslissing bewust over de komende verkiezingen van 25 mei e.k. heen getild. “Men houdt de coöperanten doelbewust aan het lijntje. Dit is een electorale strategie waar 800.000 mensen het slachtoffer van zijn” aldus N-VA-Kamerlid Peter Dedecker , die zich vastbeet in dit dossier, op een recente info-avond van de Debatclub over ARCO in zaal “De Basiliek” in Edegem

De constructie van de staatswaarborg laat uitsluitend de belastingbetaler opdraaien voor het verlies van de Arco-coöperanten. Zij kregen een ‘veilig spaarproduct’ aangesmeerd, waar in werkelijkheid de hoogste risico’s aan verbonden waren. De échte verantwoordelijke, de ACW-top, wordt buiten schot gehouden.

Debatclub  Debatclub

DebatclubVoor de Gentse volksvertegenwoordiger Peter Dedecker het duidelijk : de slachtoffers moeten hun spaargeld tot op de laatste cent terugkrijgen van diegenen die hen misleid hebben. Pas als het ACW haar centen op tafel gelegd heeft, kan de belastingbetaler bijspringen voor een schadeloosstelling.

 

Federale regering Di Rupo filibustert onderzoek Europese Commissie

De Europese Commissie startte een onderzoek naar de rechtmatigheid van de staatswaarborg. Normaal zou de Europese Commissie wachten tot na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, waar ook procedures tegen de regeling lopen. Maar omdat de Franstalige procedure voor vertraging zorgt, overwoog de Europese Commissie op 14 februari dit jaar om haar beslissing al bekend te maken.

Minister van Financiën Koen Geens vraagt nu echter bijkomend juridisch advies over de beslissing van de Commissie van 3 april 2012 (twee jaar geleden !) om de uitbetaling van de waarborg op te schorten tot het onderzoek klaar was. Deze betwistbare actie van de minister leidt ertoe dat de Europese Commissie geen uitspraak meer kan doen voor de verkiezingen van 25 mei e.k.

Peter Dedecker en zijn partij hekelen deze manier van werken : “Twee jaar na datum met een juridisch advies op de proppen komen, dat doe je niet als de Europese Commissie zinnens was de waarborgregeling te aanvaarden. Dit betekent bovendien dat de gedupeerden voor de verkiezingen geen duidelijkheid zullen krijgen over de staatswaarborg. Dat is onaanvaardbaar. Men zou hen beter vergoeden door de échte verantwoordelijke aan te spreken in plaats van het ACW de hand boven het hoofd te houden.”

Na de verkiezingen zal er wel een beslissing vallen …er zijn dan gedurende vier jaar geen verkiezingen en mensen vergeten al eens snel iets ….of het zou financieel eens erg pijn kunnen doen voor de betrokken Arco-coöperanten.

Debatclub Debatclub