Op zondag 30 maart jl. ging er in Brussel een mars voor onafhankelijkheid door.

javoorvlaanderenDe dagen voordien was het nog spannend of de organisatoren wel de toestemming zouden krijgen van het Brusselse PS-stadsbestuur, omdat de mars niet direct politiek correct is. Men stelt de huidige werking van de Europese Unie in vraag en stelt ook veel vragen bij het bestaan van de Belgische, Spaanse, Franse, Italiaanse en Britse staat. Concreet eisten de meer dan 6.000 manifestanten de onafhankelijkheid van Vlaanderen, Catalonië, Baskenland, Tirol en Schotland.

De betogers verzamelden aan de voet van het Jubelpark in Brussel (metrostation Schmann). Het was stralend en zonnig weer. Een aantal verkopers van vlaggen, T-hemdjes en allerlei propagandamateriaal deden gouden zaken evenals de aanwezige regionale bier- en eettenten. Er werd veel verbroederd tussen Basken, Catalanen, Vlamingen, Schotten, Zuid-Tirolers en enkele kleinere groepen zoals Occitanen, Venetiërs en enkele mensen uit Somalia, Tibet.

De mars werd geopend door de Vlaamse drumband uit Nijlen en gevolgd door de verschillende delegaties. Uit Vlaanderen zagen we vnl. politieke delegaties van de N-VA en het Vlaams Belang. Er stapten ook verschillende Hovenaars mee zoals Erik Stoffelen, voorzitter van het ANZ en Johan Verwerft, voorzitter VB-Hove en een aantal kinderen.

Er werd een korte betoging gehouden door de Europese wijk. Het was een kleurrijke bedoening met al die verschillende vlaggen. De politie was discreet aanwezig maar alles verliep zonder incidenten.

Na de optocht waren er nog enkele toespraken van Schotse, Vlaamse en Catalaanse sprekers. De huidige werking van de EU werd steeds scherp op de korrel genomen en een degelijk volks alternatief werd voorgesteld.

Nadien was er nog ruime plaats voor een Europese volkse verbroedering. Heel wat vrolijker en geloofwaardiger dan het opgefokte stijve Europese gedoe van figuren als Van Rompuy, Barrosso, Merkel, Hollande, Di Rupo, Verhofstadt, De Gucht, enz …

Er komen alvast nog zulke Europese treffens. Zorg ervoor dat je er dan ook bij bent !

[AFG_gallery id=’28’]