Op de laatste Hovese gemeenteraad kwam de nieuwe korpschef Lee van Robaeys van de politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) zichzelf en zijn beleid aan de gemeenteraadsleden voorstellen.

Over de persoonlijke CV van de nieuwe korpschef berichten we reeds eerder uitgebreid.

HEKLA-op-raadWelk is zijn visie voor de politiezone HEKLA ?

De dienstverlening voor iedereen (burgers, overheden, andere politiediensten) staat centraal. Men wil dat de klant tevreden is over de dienstverlening.

Welk zijn de uitdagingen voor de politiezone ?

  1. Nakende pensioneringsgolf : veel kennis en ervaring gaat verloren. Nu zijn er 9 officieren, hiervan gaan er de komende jaren 5 met pensioen.
  2. De beperkte politiecapaciteit : het aanbod van de studenten politieinspecteur voldoet niet aan de uitdaging. HEKLA wil de beste studenten rekruteren en niet degene die men hen aanbiedt.
  3. Besparingen : zuinig zijn met de middelen die er ter beschikking staan.
  4. Technologische revolutie : permanente groei. Ook oudere collega’s boven 50 jaar ermee laten omgaan (I-phone, labtop)
  5. Generatiekloof en diversiteit : jeugd en ouderen, andere verwachtingen met elkaar verzoenen. Vb. overlast op speelpleintjes. Verschillende groepen, andere interesses, geaardheid.
  6. De gerechtelijke hervorming : de drie arrondissementen Antwerpen, Mechelen en Turnhout worden samen gevoegd in één provinciale gerechtelijke werkkring. Dit heeft invloed op de werkingsmiddelen.
  7. de hervorming van de federale politie : Men moet inkrimpen en terug naar de kerntaken gaan.

 

Oriëntatie op drie assen :

1) Professionalisme : dienstverlening

  • Interne werkprocessen optimaliseren.
  • Personeelsbeleid optimaliseren : Vb. De medewerkers voelen zich goed in hun job, dus er zullen minder ziektedagen en afwezigheden zijn.
  • Kennisbeheer : op peil blijven staan.

hekla gebouw2) Samenwerken met andere partners.

Dit is een zaak van iedereen.

  • Overheden
  • Politie & parket
  • Gemeentediensten
  • Hulpdiensten
  • Bevolking

Vb. een actie rond verkeerscontrole. Hiervoor heeft HEKLA zelf 14 tot 16 personeelsleden voor nodig. Dan kan men één actie per maand doen, gelet op de kosten. Als men samen met de politiezone Rupel ieder zeven manschappen levert, kan men op maandbasis twee acties plannen, winst 100% en men is meer zichtbaar op straat aanwezig.

Gezamenlijke aankopen doen met verschillende politiediensten. Uitlenen aan elkaar.

3) Creativiteit en flexibiliteit :

  • ICT
  • Nieuwe technologie
  • Organogram optimaliseren : minder commissarissen geeft de mogelijkheid om meer inspecteurs aan te werven.
  • Flex-team : andere manier van werken. Dagelijks reserve aanleggen. Op overlast direct inspelen.

De korpschef rekent op 15 jaar om alles uit te bouwen. Verandering vergt tijd. Hij wil overal gaan luisteren. Constant optimaliseren met de beschikbare middelen.

De politie doet haar werk en boekt resultaten (foto HEKLA)2014 is een bevragingsjaar. Hij wil niets forceren en wil iedereen mee in het verhaal.

Belangrijk is de aandacht aan een goede communicatie naar iedereen, zowel de medewerkers als de buitenwereld. Hiervoor wil men meer op de sociale media inspelen.

Wederzijds respect. Een positieve werksfeer begint bij jezelf.

“Ik blijf 15 jaar. Korpschef is het hoogste niveau dat bestaat. HEKLA is een goede zone met een goede reputatie. Ik woon in Deurne en sta op 25 minuten van bij mij thuis in Edegem. Nadien kan ik nog mijn kennis en ervaring delen met anderen” aldus Lee van Robaeys aan de Hovese gemeenteraad.