Start inzamelactie taxussnoeisel

vergroot de hoop

Het snoeisel van de taxushaag vormt de basis voor heel wat kankerbestrijdende geneesmiddelen. Het bevat immers het actief bestanddeel baccatine dat verwerkt wordt in kankermedicijnen. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Alleen: voor één kilo basisstof heb je wel 12 ton snoeisel nodig. Net als vorig jaar doet IGEAN daarom een beroep op iedereen die taxus in zijn tuin heeft.

 

Vergroot de Hoop 2014

taxus opbrengst grafiekIGEAN neemt in 2014 al voor de 6de keer deel aan de actie ‘Vergroot de Hoop’. Het opzet is en blijft heel eenvoudig: inwoners brengen hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Daar zorgt boomkwekerij Van Hulle B&C voor het nodige inzamelmateriaal, en haalt ze het taxussnoeisel op. Per ingezamelde m³ betaalt Van Hulle B&C een bedrag aan IGEAN. De totale opbrengst wordt geschonken aan een goed doel ten voordele van kankerbestrijding. IGEAN neemt, net zoals de vorige jaren, de coördinatie van de actie “Vergroot de Hoop” voor de 28 deelnemende gemeenten op zich.

Al sinds de eerste deelname in 2008 aan de actie stelt IGEAN vast dat de inwoners begaan zijn met het ‘vergroten van de hoop’. In 2013 noteerden we een recordopbrengst. Niet alleen het weer was in 2013 gunstig voor de groei van de taxushagen. Ook de steeds grotere bekendheid van de actie werpt zijn vruchten af. Met 67,60 m³ per 1.000 inwoners zamelden de inwoners van de gemeenten van de IGEAN-regio bijna 10 % van de totale hoeveelheid in Vlaanderen in. Dat is een resultaat waar we terecht trots op mogen zijn !

vergroot de hoop
Van links naar rechts op de foto: Paul Meijnders, Surplus vzw – Erik Broeckx, voorzitter IGEAN – Jo Bridts, directeur IGEAN – Sandra Seiffermann, Surplus vzw – Micheline Van Bosch, Surplus vzw

De opbrengst van de actie van 2013 werd door IGEAN integraal geschonken aan de Borstkliniek, een samenwerking van AZ Klina – Brasschaat en AZ Sint Jozef – Malle. De Borstkliniek heeft de opbrengst van maar liefst 33.040 euro besteed aan het verbeteren van de communicatie met en informatie voor patiënten, het optimaliseren van het comfort van patiënten tijdens de behandeling en het aanbieden van bijscholing aan borstverpleegkundigen.

De opbrengst van de actie van 2014 zal door IGEAN integraal worden geschonken aan de vzw Surplus, een ‘verwenfonds’ voor kankerpatiënten, dat verbonden is aan het ZNA Middelheim te Antwerpen.

 

Vzw Surplus

taxusSurplus werd in 1995 gestart door de verpleegkundigen van de afdeling hematologie-oncologie-radiotherapie van het ZNA Middelheim. Vzw Surplus is een ‘verwenfonds voor kankerpatiënten’. Het doel is om aan kankerpatiënten iets extra aan te bieden zodat ze de dagelijkse beslommeringen, veroorzaakt door hun ziekte, eventjes opzij kunnen zetten. Ze verzorgen kleine activiteiten zoals het brengen van verse koffiekoeken op zondag, een attentie voor een verjaardag of het plannen van een Sinterklaasbezoek, …. Ook worden er grotere activiteiten georganiseerd waaronder het lopen van de 20 km van Brussel, het Kilimanjaro Project en verschillende citytrips. Vzw Surplus neemt een deel van de individuele kosten van de georganiseerde activiteiten voor haar rekening. Hierdoor is de deelname aan de activiteiten voor iedereen financieel haalbaar.

 

Praktisch

1. Hoe kan je deelnemen ?
Snoei vanaf 15 juni de taxus in je tuin en breng het snoeisel naar het containerpark.

2. Waarmee moet je rekening houden ?
– Enkel jong en zuiver taxussnoeisel komt in aanmerking.
– Verzamel de eenjarige scheutjes van maximum 20 à 30 cm.
– Vang het snoeisel op een doek op om vermenging met gras, bladeren of ander snoeisel te voorkomen. U kan het ook rechtstreeks in een zak stoppen.

3. Tot wanneer loopt de actie ?
De actie loopt van 15 juni tot en met 31 augustus 2014. Je kan met het taxussnoeisel gratis terecht op het containerpark.