Ook in Hove worden allerlei activiteiten georganiseerd om de Groote Oorlog op passende wijze te herdenken.
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en van de hele wereld. Ondanks het feit dat de laatste menselijke getuigen overleden zijn, blijft de oorlog voortleven in het collectieve geheugen van ons land. België en vnl. Vlaanderen speelde een belangrijke rol in deze oorlog, niet in het minst door de moedige weerstand van onze soldaten bij de Duitse invasie. “Poor little Belgium” had de bewondering van de hele wereld verdiend. België zal dan ook een centrale plaats innemen in de herdenking van de honderdste verjaardag van deze oorlog. Deze herdenking zal onder meer gebeuren door enkele nationale herdenkingsplechtigheden met internationale uitstraling.
Daarnaast zullen, op de verschillende bestuursniveaus binnen ons land, gedurende de hele periode 2014-2018, culturele, artistieke, historische en wetenschappelijke initiatieven genomen worden.
Vrijdag 12 september: opening herdenking begin van WOI, om 20 uur in het Prinsenhof
Bij de opening van het Cultureel weekend wordt ook de start van de WOI-herdenkingsactiviteiten gegeven.
Literatuurkring ‘De Statiepoweten’ brengt een programma met passende teksten. Het programma van het Cultureel weekend en van de herdenkingsactiviteiten wordt toegelicht.
Er wordt afgesloten met een drankje. Organisatie : cultuurdienst en Cultuurraad.
Info : Ann Goyvaerts, tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .
Vrijdag 26 september : Last Post en academische zitting, om 20 uur in het Prinsenhof
De tentoonstelling ‘Hove en WOI’ wordt voorafgegaan door een academische zitting. Om 19.30 uur verzamelen aan het monument van de gesneuvelden voor de onthulling van een aandenken en luisteren naar de ‘Last Post’.
Om 20.00 uur wordt gastspreker professor Etienne Rooms, specialist in de politieke en militaire geschiedenis, verwelkomd. Hij zal het publiek op boeiende wijze onderhouden over de Eerste Wereldoorlog. Organisatie : Heemkundige Kring De Markgraaf en KNSB.
Info : Frans Sermeus, tel. 0494 / 30 57 57, e-mail : heemkundigekringdemarkgraaf@telenet.be .
Van zaterdag 27 september tot zondag 5 oktober : tentoonstelling ‘Hove en WOI’ in De Markgraaf
Tentoonstelling door Heemkundige Kring De Markgraaf, verzamelaarsclub Hofila en Davidsfonds Hove.
‘WOI in Hove’ wordt een zeer boeiende tentoonstelling van Heemkundige Kring De Markgraaf.
In zaal 2 toont Hofila postzegels over het thema ‘Oorlog en vrede’. De verzamelaarsclub toont een gedeelte van de verzamelingen van de leden : postzegels, postkaarten, documenten,… over de Eerste Wereldoorlog. Het gaat onder andere over de Duitse ‘Germania-bezettingszegels’, de postzegels gedrukt in Londen en gebruikt door de Belgische regering in Le Havre, Koning Albert I, als opperbevelhebber van het leger en Koningin Elisabeth als verpleegster, de herinneringszegel voor de oorlogsinvaliden, de verwoeste en terug op te richten gebouwen, zoals het stadhuis van Dendermonde, de abdij van Orval,… Nogal wat postkaarten herinneren aan de ‘Groote Oorlog’, zoals het gebombardeerde Hoveberg, de door de Belgische genie opgeblazen windmolen van Hove,… De documentatie omvat inlichtingen over de censuur (onder andere over de Duitse censuur in de Gevaertfabriek), het postverkeer in WOI,… Boeken over de oorlog vervolledigen wat Hofila toont aan de bezoekers. Een informatiebrochure over dit deel van de tentoonstelling is ter beschikking.
Het Davidsfonds neemt deel aan de herdenkingsplechtigheden met een overzichtstentoonstelling van een vijfentwintigtal boeken over WOI, uitgegeven door Davidsfonds Leuven. Deze boeken worden ook te koop aangeboden.
Geïnteresseerden kunnen tijdens de ganse tentoonstelling hierop intekenen, de levering aan huis volgt later. Ben je nog geen lid van het Davidsfonds en koop je één of meer boeken, dan ontvang je gratis de Davidsfonds Cultuurkaart (lidkaart). Je wordt dan automatisch lid van de grootste culturele vereniging in Vlaanderen. In de loop van het voorbije werkjaar organiseerde Davidsfonds nationaal een opstelwedstrijd, de jaarlijkse Junior Journalistenwedstrijd, waaraan leerlingen van RP2 deelnamen. Het winnende gedicht van Dieter krijgt ook een plaatsje in zaal 2.
Openingsuren : zaterdag 27 september van 9 tot 17 uur, zondag 28 september van 10 tot 14 uur, maandag 29 september gesloten, dinsdag 30 september van 14 tot 18 uur, woensdag 1 oktober van 14 tot 18 uur, donderdag 2 oktober van 18 tot 20.30 uur, vrijdag 3 oktober van 9 tot 17 uur, zaterdag 4 oktober van 9 tot 17 uur en zondag 5 oktober van 10 tot 14 uur.
De Hovese scholen krijgen ook de gelegenheid om deze unieke tentoonstelling te bezoeken. Ook een groepsbezoek kan op afspraak tijdens de weekdagen. Contacteer hiervoor Frans Sermeus.
Organisatie : Heemkundige Kring De Markgraaf, verzamelaarsclub Hofila en Davidsfonds.
Info: Heemkundige Kring De Markgraaf : Frans Sermeus, tel. 0494 / 30 57 57, e-mail: heemkundigekringdemarkgraaf@telenet.be , Davidsfonds : Lieve Duffeler, tel. 0477 / 41 79 29, e-mail : lieve.duffeler@skynet.be , Hofila : Hugo Peerlinck, tel. 03 / 455 51 74, e-mail : hugo.peerlinck@skynet.be.
Zaterdag 4 oktober : Via Dolorosa – on tour – op het kerkplein
Deze bus geeft als tentoonstellings- en ervaringsplaats een beeld van de inzet en het leed van onze eigen voorouders in de drie maanden die aan de IJzerslag voorafgingen.
Organisatie : Heemkundige Kring De Markgraaf en het gemeentebestuur.
Info : Heemkundige Kring De Markgraaf, Frans Sermeus, tel. 0494 / 30 57 57, e-mail : frans.sermeus@telenet.be.
Dinsdag 11 november : herdenking Wapenstilstand
De jaarlijkse herdenking krijgt een feestelijker tintje. Om 9.30 uur wordt de eucharistieviering opgeluisterd door de twee parochiekoren in samenwerking met het schoolkoor van Regina Pacis 1.
- 10.45 uur : gelegenheidstoespraken met een bloemenhulde aan het Monument en op de begraafplaats.
- 11.45 uur : theaterprogramma ‘Menschen in den Grooten Oorlog’ door Tine Ruysschaert en Bart Cafmeyer met Arnold Sercu (zang en piano) in De Markgraaf.
- Aansluitend receptie. Organisatie : cultuurdienst en KNSB.
Info : Ann Goyvaerts, tel. 03 / 460 33 12, e-mail: cultuur@hove.be .
Scholen
Op woensdag 22 januari jl. gingen leerlingen van de laatste graad van Regina Pacis secundair op uitstap naar de frontstreek. Er werd een verslag gemaakt aan de hand van verschillende fotocollages dat op verschillende momenten bij de herdenkingsactiviteiten kan gebruikt worden. Het gemeentebestuur heeft een deel van de vervoerskosten ten laste genomen. Naar aanleiding van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog presenteerde Regina Pacis op 27 april in samenwerking met de provincie Antwerpen de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’, een expo over de periode 1914-1918. Deze tentoonstelling richt zich tot jongeren en volwassenen en sluit aan bij de leerplannen geschiedenis. De leerlingen van de derde graad gidsten de bezoekers enthousiast langs de tentoonstelling in het open leercentrum. Ook Heemkundige Kring De Markgraaf stelde er zijn activiteiten voor. Een zeer geslaagde samenwerking met een schitterend resultaat.
Op 23 maart en 15 september 2015 wordt de schoolvoorstelling ‘Ten aanval’ door theater Hikke Takke Toe door het gemeentebestuur aangeboden in alle Hovese basisscholen aan alle leerlingen van de laatste graad.
Andere initiatieven
Er wordt ook gewerkt aan de publicatie van het boek ‘Hove en WO I’ door Heemkundige Kring De Markgraaf (uitgave voorzien ten vroegste in 2015), de uitgave van de vertaling van het dagboek van Pater Van Linden door De Hovenaar en Heemkundige Kring De Markgraaf, het bijplaatsen van de ontbrekende namen van gesneuvelde soldaten op het Monument der gesneuvelden, een uitstap
naar de Westhoek door het gemeentebestuur en het Davidsfonds (voorjaar 2015), een regionale uitstap met betrekking tot de lokale situatie, eventueel met de fiets en/of bus (Kontich-Duffel-Lier) en de plaatsing van de gedenksteen van het oude monument op een zichtbare plaats in de gemeente.