In onze gemeente zijn er een aantal natuurlijke waterpartijen (poelen, vijvertjes en beken). Hierin leven er allerlei dieren (amfibieën en reptielen).

Welke soorten leven er in de gemeente Hove ?

In Hove zijn de oude resten van een zandduin aanwezig van tienduizenden jaren geleden. In het noorden van de gemeente vloeit de Koude Beek via het Schijn rechtstreeks naar de Schelde. In het zuiden van de gemeente verzamelen de beekjes zich via de Lachenenbeek (vroegere Lauwerijkbeek) en vloeien via Boechout, Lint en Duffel in de Nete, zo via de Rupel ook in de Schelde.

p1040682

Domein Frijthout :

Hier werd de kleine watersalamander, de Alpenwatersalamander, de Bruine kikker, de pad en de levensbarende hagedis reeds vastgesteld. Voornamelijk op de zandgronden tegen de Fruithoflaan (Boechout).

De bedreigingen voor deze dieren zijn hier de uitdroging (de Koude beek staat een groot deel van het jaar droog) en de bebossing.

Domein Weyninckhoven (gemeentepark) :

De parkvijver is arm aan levende wezens wegens de hoge eendenlast. De afwatering is wel zeer interessant. In het domein zijn er twee kleine vijvers waar wel levend materiaal te vinden is. O.a. de kleine watersalamander, de Alpenwatersalamander, de Bruine kikker, de Groene kikker, de pad en de brulkikker. Deze laatste werd er duidelijk ingezet want is ondertussen terug verdwenen. Soms zetten mensen kleine schildpadjes in de parkvijver.

De bedreigingen voor de waterfauna is hier het dichtgroeien van de vijvers en het afvangen van de kikkervisjes door meestal kinderen om er mee te spelen.

uilenbos
Uilenbos aan de Lintsesteenweg
Het Uilenbos (Lintsesteenweg) :

Hier vinden we de vinpootsalamander, de kleine watersalamander, de Alpenwatersalamander, de bruine- en groene kikker, de pad, de hazelworm, de levensbarende hagedis.

De bedreiging voor de waterdieren is hier het ontbrekend waterbeheer, de tracktors die alles plat rijden, het dichtgroeien van de zandige plaatsen. Er worden veel fazanten uitgezet voor de jacht en deze lusten ook graag een waterdiertje.

Parkvijver Hove
Parkvijver Hove

Wat kan de gemeente Hove doen om de waterfauna beter te beheren ?

Het openhouden van de vijvers, grachten in het gemeentepark.

Een waterbeheersplan voor het Uilenbos opstellen.

Een herziening van de ploegvoorschriften (parallel met het water).

Aanmoedigen van particulieren :

–       Kleine waterpartijen in tuinen voorzien (takkenbossen voor overwintering dieren)

–       De poelen niet bevissen op amfibieën. Heeft met (school)opvoeding te maken.

–       Geen allround biociden gebruiken (roundup op basis van Glyfosaat).

 

**********************************

We ontvingen een reactie van een lezer uit Mortsel :

” Hallo Luc,

In deze versie van je Gazet Van Hove (Leven in de Hovese wateren (poelen en waterlopen)) staat een zware kwakkel : –  Geen allround biociden gebruiken (roundup op basis van Glyfosaat).

Roundup van Monsanto is helemaal geen allround biocide, wel een systemisch herbicide. Dat is een hemelsbreed verschil, en daardoor lijkt het bewuste artikel zeer sterk op volksverlakkerij. Op die manier tracht men met onjuist gebruik van vakjargon, gewone mensen te bedriegen.

Waarschijnlijk niet door jou, maar wel door een door jou vertrouwde bron. Ik meen dat dit Natuurpunt is, en deze mensen ken ik inderdaad reeds jaren, vooral door hun niet openlijk gekende politieke agenda.

Hier, wat Roundup wél is:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Glyfosaat

en:

http://www.roundup.nl/toepassingen/voorjaarsbehandeling

Vriendelijke groeten,

Leo K.E. Aerts”