Tijdens de maanden oktober en november vallen de bladeren massaal van de bomen. We zitten vandaag middenin deze periode.

uilenbos
bomen verliezen nu massaal hun bladeren

Het Hovese gemeentebestuur heeft in de straten waar er veel bomen staan bladkorven laten zetten. Dit was reeds een initiatief van het vorige gemeentebestuur o.l.v. toenmalig burgemeester Luc Vuylsteke de laps – ere wie ere toekomt – maar het huidige bestuur zet gelukkig deze traditie voort. De gemeentediensten zetten deze bladkorven in de betrokken straten zodat de inwoners er hun bladafval in kwijt kunnen. Deze opgehaalde bladeren worden later gecomposteerd en dan terug in het ecologische circuit gebracht. Een win-win verhouding.

De korven dienen enkel voor het verzamelen van bladeren van de bomen. Gras, takken of ander tuinafval moet via de GFT-zakken worden meegegeven of kan men in het Hovese containerpark aan de Fazantenlaan achterlaten.

Wat te doen ?

Alle bewoners van benedenverdiepingen aan de straatzijde – zo’n 3.000 panden in Hove – zijn verplicht om het voetpad en de eventuele openbare grasperken voor hun pand zuiver te houden => de stoep vegen van bladerval en de graszoden korten. Spijtig genoeg doet een hardnekkige kleine minderheid in Hove nog steeds of alle wetten en reglementen voor iedereen zijn, behalve voor hun eigen persoontje. Zo kunnen zij zichzelf en andere mensen in gevaar brengen. Mensen kunnen immers uitschuiven op een tapijt van bladeren en zich erg bezeren of erger. Indien de bewoner van de benedenverdieping (of zijn vertegenwoordiger) niet kan bewijzen dat hij/zij alles deed om het voetpad zuiver te houden, kan dit wel eens nare (financiële) gevolgen hebben. Zo ook tijdens eventuele sneeuwval. Men kan gerechtelijk aansprakelijk worden gesteld als er iemand voor hun pand valt en iets breekt en als kan worden aangetoond dat dit zijn oorzaak vindt in het niet bladervrij/ sneeuwvrij maken van het voetpad.

Wat kan het gemeentebestuur nog extra doen ?

Om dit fenomeen van onwillige burgers te bekampen stelde het toenmalige Vlaams Kartel in de laatste gemeenteraad van de vorige legislatuur (december 2012) voor om alle eigenaars die minstens een gelijkvloerse woning in Hove bewonen (de brievenbussen van het gelijksvloer, geen bewoners vanaf niveau +1 en hoger) een gratis veegborstel te bezorgen.

Ook alle nieuwe inwoners die zich in de gemeente nieuw inschrijven krijgen een gratis borstel. Iedere Hovese gelijkvloerse woning is aldus verbonden aan minstens één veegborstel !

Vanaf dat ogenblik kan geen enkele gelijkvloerse bewoner en nieuwe bewoner van een woning in Hove een (drog)reden inroepen om zijn voetpad bij sneeuw- en ijzeltoestanden en tijdens de herfstperiode niet sneeuwvrij of bladvrij te houden.

Inwoners die dit toch nog hardleers blijven ontkennen en ontwijken zijn goed voor een GAS-boete. Dit zal in iedere straat onmiddellijk visuele duidelijkheid scheppen voor de gemeenschapswacht, de politie en de gemeentediensten.

Bij massale aankoop van borstels (eventueel met buurgemeenten) krijgt men zeker een degelijke vermindering op de totale aankoopprijs. Een gewone borstel kost zo’n 5 euro, X 3.000 Hovese betrokkenen = 15.000 euro, plus een fikse korting voor de massale aankoop (eventueel met buurgemeenten, het zijn toch bijna allemaal N-VA-burgemeesters). Deze totaalsom is te verwaarlozen in de gemeentebegroting.

Die gasten van het voormalige Vlaams Kartel Hove hadden wel duidelijke ideeën, maar ze waren wel bezorgd over alle Hovenaars ! Misschien kan het huidige bestuur deze ideeën in de praktijk brengen ?