Onze gemeente ontbost sneller dan het Amazonegebied in Brazilië, Colombië, Peru, Bolivië, Ecuador ….

 

weer enkele mooie bomen minder … nu voor een verkaveling.

De ontbossing van Hove is spijtig genoeg al een tijdje bezig en dateert zeker niet van onder het huidige gemeentebestuur. Ook onder het vorige groen-linkse gemeentebestuur, en daarvoor en daarvoor …. ging het in Hove al de slechte kant uit wat ontbossing betreft. Steeds minder bomen staan er in de ooit zo ‘groene’ gemeente Hove !

(Stads)Mensen kopen een woning in Hove en stellen vast dat bomen in de herfst hun bladeren verliezen (= opkuisen, inspanningen leveren) en dat de bomen in de zomer hun nieuw aangekochte woning in de schaduw stellen. Dus toch terug naar de ‘betalende’ zonnebank om er goed uit te zien. Hieraan moeten ze dan iets doen => die stoute dikke boom moet weg. Legaal of illegaal …

 

gevallen-boom-Geelhandlaan
vandalisme tegen boom in de Geelhandlaan 2013

Vroeger was men in Hove hierin vrij soepel. Alles kon, alles mocht. Stel je voor dat de ‘nieuwe’ kiezers gaan lopen naar de ‘stoute’ oppositie. Dat mag toch niet !

Sedert enkele jaren is er, na wat protest van burgers en in de gemeenteraad, een strikter kapreglement in voege getreden in Hove. Voor elke boom die sneuvelt (officieel komt er controle aan huis kijken) moet er één nieuwe boom in de plaats komen. Maar is de controle wel 100% waterdicht ? We hebben zo onze twijfels. En wij niet alleen.

Kerstboomverbranding
luchtvervuiling ? …

Hevig debat over de kerstboomverbranding in Hove …

Ondertussen woedt in onze gemeente (in de gemeenteraad, media, milieuraad, jeugdraad, sociale media, tussen de Hovenaars onderling …) het debat over hoe het nu verder moet met de jaarlijkse kerstboomverbranding midden januari in het Hovese gemeentepark. Moet dit blijven wegens sociaal-culturele traditie, moet er een alternatief komen wegens de te grote uitstoot van schadelijk roet en rook, enz …

Moet men geen kerstbomen met wortels verkopen in Hove die men daarna uitplant om een nieuw bos aan te leggen als compensatie voor de permanente ontbossing ?

Allemaal vragen die leven in Hove.

We kregen enkele reacties binnen :

“Beste collega’s van de milieuraad,

In mijn hoedanigheid van vertegenwoordiger van ‘Fan van Hove’ (kartel Cd&V – Open Vld) in de milieuraad bezorg ik u hieronder ons standpunt i.v.m. de kerstboomverbranding.  

De kerstboomverbranding is geen gewetenskwestie. Het is een afweging tussen voor- en nadelen. Het nadeel dat enkele leden van de milieuraad opwerpen, is mogelijk reëel, maar kan misschien even geduid worden. Hoe is groot is die mogelijke fijn stof belasting ? Het voordeel is meervoudig : de kerstboomverbranding is in eerste instantie een belangrijk moment van gezelligheid en samenhorigheid in de gemeente, samen het nieuwe jaar instappen, op een gezellige wijze. Bovendien is het een moment van zichtbare inzet van onze jeugdverenigingen, die er hopelijk nog een welverdiend centje aan overhouden. Deze verenigingen hebben eigenlijk de voorbije jaren de kerstboomverbranding quasi overgenomen van de gemeente.  Wij stellen voor dat na het in kaart brengen van het nadeel, kan nagedacht worden over goede alternatieven in de milieusfeer, gericht op reductie, dit om de éénmalige uitstoot te compenseren. Vinden we daar “draagvlak” voor ?  Laat ons alvast het gemeentebestuur vragen het gezond verstand, dat inzet op gezelligheid, te laten primeren en dus de kerstboomverbranding te handhaven. Hopelijk leidt deze discussie, door deze vreemde poging tot brede inspraak, tot versterkte interesse voor dit supergezellig initiatief.

Vriendelijke groeten,

Thomas De Boe.”

Kerstboomverbranding 2013
gezelligheid …

Een andere Hovenaar heeft een andere mening :

 

“Beste geïnteresseerde milieuraadsleden,

Zonder op de polemiek omtrent dit onderwerp te willen reageren of zonder hierbij het standpunt één of andere (politieke) partij te willen verdedigen, geef ik u hieronder – kort – mijn persoonlijke mening mee die ik onlangs aan de jeugdraad overhandigde.

Mensen die over de inhoud hiervan willen discussiëren, mogen mij hier persoonlijk over contacteren (zonder daarmee iedereen van de milieuraad of gemeente lastig te vallen)…! 🙂

Met vriendelijke groeten, Koen Maes

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Geachte,

Zoals waarschijnlijk ook wel door de milieuraad zal onderschreven worden, ben ik van mening dat een kerstboomverbranding ongepast is.

Dit is zowel een slechte manier om om te springen met groen en potentiële energie en zorgt bovendien voor een aanzienlijke luchtvervuiling.

Een alternatief evenement (al dan niet met een enkele vuurkorf) zou beter op zijn plaats zijn en kan evenzeer de sociale functie van de kerstboomverbranding vervullen.

De kerstbomen in kwestie kunnen beter opgehaald worden bij het snoeihout en kunnen bv. als biomassa voor elektriciteitscentrales aangewend worden. Om dit aanbod aantrekkelijk te maken, kan – aangezien het de eerste keer is – bv. een cadeaubon worden aangeboden aan de burgers die hun kerstboom daarvoor inleveren (cfr. actie Ikea) of kan een terrein als tijdelijke plantlocatie worden ingericht – al dan niet met een educatieve of sociaal recreatieve functie – voor de “overzomering” van kerstbomen met wortel (cfr. initiatief in Gent).

Voor verdere toelichting kan u steeds bij mij terecht !

Met vriendelijke groeten, Koen Maes.”

 

Kerstboomverbranding 2014
alternatieven ? …