Afgelopen weekeinde vierde de ornithologische vereniging “De Noordvink” haar vijftigste verjaardag. Alles ging van start op vrijdagavond 7 november met de opening van de vogeltentoonstelling en een receptie in zaal Prinsenhof aan de Kapelstraat. Er waren een honderdtal aanwezigen, waarvan velen uit de gemeenteraad.

In een korte verwelkoming zoemde secretaris Omer Verhofstadt nog eens in op de werking van de vereniging en de noodzaak op samenwerking. Daarna volgde een welkomstwoord van burgemeester Koen Volckaerts (zie bijlage).

Nadien werd het startsein gegeven voor de opening van de tentoonstelling met bijgevoegde receptie. Er was ook een tombola voorzien.

Tijdens het navolgende weekeinde bezochten nog een grote groep mensen de tentoonstelling.

 Toespraak burgemeester Koen Volckaerts

 

“Geachte heer voorzitter, bestuursleden, leden en sympathisanten van de Koninklijke Ornithologische kring “De Noordvink”,

Toen ik de vraag kreeg van Omer om deze tentoonstelling te openen heb ik zonder verpozen “ja” gezegd.

Schepen Arnold Herrebout, hier ook aanwezig, was vorig jaar volgens mijn gegevens een jaartje te vroeg om jullie te gelukwensen. Hij sprak toen reeds over jullie 50-jarige jubileum. Enig onderzoek bracht mij naar het jaar 1964. Het oprichtingsjaar van de ornithologische kring “De Noordvink”. Dat 50 jarig bestaan werd bevestigd op 29 september van dit jaar door onze gouverneur Cathy Berx.

Arnold, dan pas werd de kring Koninklijk.

Ornithologie komt van het Griekse woord ornis of ornithos, wat vogel wilt zeggen, het betekent eigenlijk studie van de vogel. En die studie omvat alle facetten van kweekprogramma’s tot het observeren in de natuur. Een echte ornitholoog leeft voor en in de natuur. Dat merken we ook aan de vele nestkastjes en de educatieve uitleg in ons gemeentepark. Tot onze spijt en erger zijn die inspanningen te veel het slachtoffer van vandalen. We blijven alert om deze onverlaten te klissen.

Deze kring is tevens een levendig bewijs van samenwerking pur sang tussen gemeentes. Hier geeft het verenigingsleven het voorbeeld aan de besturen om intergemeentelijk te werken.

Ik wens alle deelnemers nog veel succes met hun pupillen. De kring wens ik tevens veel gezellige activiteiten want die spijzen niet alleen de kas, maar zorgen ook voor een hechte band tussen de leden. Zonder verenigingsleven is een gemeente levenloos. Dank u wel allen.

Laat ons allen samen nog genieten wat de natuur via de mooie vogels ons te bieden heeft. Ik wens Omer, als medebezieler van deze kring en “De Noordvink” nog vele succesvolle jaren.

Mag ik dan deze tentoonstelling voor geopend verklaren.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.