DVD over Hovese helden Wereld Oorlog  I (1914-1918)

Sedert Frans Sermeus aan het hoofd staat van de Hovese Heemkundige Kring “De Markgraaf”, waait er een nieuwe en frisse wind door die vereniging.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Naar aanleiding van de herdenking 100 jaar W.O. I, brengt de kring nu een DVD uit rond Hove 2014-18. Deze DVD is een aandenken aan de tentoonstelling “Hove 2014” (27 september – 5 oktober 2014) van Heemkundige Kring De Markgraaf Hove.

Aan bod komen de graven van onze Hovese gesneuvelden. Daarna een gedicht en enkele toepasselijke liederen.

  • Een ganse reeks foto’s zijn van : Petrus Stalmans, oud-strijder, bereidwillig ter beschikking gesteld door de familie Mertens-Stalmans.
  • Een unieke reeks postkaarten met oorlogsverwoestingen uit het archief van de heer Ben Wauters uit Hove.
  • Een reeks foto’s uit het archief van Pater Van Linden, redemptorist, oorlogsaalmoezenier, uit het archief van de redemptoristen, KADOC Leuven (zoon van vroegere burgemeester Louis Van Linden, zie gelijknamige straat in Hove).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Herman Corsmit realiseerde het fotowerk, scannen, bewerken.

Joke Corsmit stond in voor de lay-out en realisatie.

Frans Sermeus nam opzoeking en research voor zijn rekening.

Heemkundige Kring De Markgraaf

Wat opvalt is dat er weinig Nederlandstalige bronnen zijn weergegeven : de oude foto’s van prentkaarten zijn tweetalig Engels, Frans en de afbeeldingen van uniformen van het vaderlandse leger (ABL) zijn ééntalig “en français”. Deze tijdsbeelden bevestigen de anti-Vlaamse ingesteldheid van het toenmalige Belgische leger. “Pour les Flamands la même chose” stamt uit die periode. Dat wist mijn grootvader Victor De Potter (1893-1974), ex-Hovenaar die ook opduikt in deze DVD en alles meemaakte achter de Ijzer, reeds te vertellen.

Al bij al mag deze DVD gezien en gekocht worden. Kostprijs : 10 euro.

Duurtijd DVD = 47 minuten. Geschikt voor het onderwijs en vormingscursussen. Alle Hovese scholen zouden enkele exemplaren moeten aankopen.

Monument gesneuvelden

 

Verdere inlichtingen bij Frans Sermeus, Nachtegalenlaan 7 in 2540 Hove – tel. 03 / 455.63.52. – e-post : frans.sermeus@telenet.be .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frans Sermeus