Op zondag 16 november rond 9.00u. was het reeds een drukke bedoening op het kruispunt van de Edegemsetraat (Hove), Hovestraat (Edegem) en de Mechelsesteenweg (N-1). In de voortuin van een bekend regionaal immokantoor verzamelden een goede honderd mensen om alle 384 verkeersslachtoffers van het jaar 2013 te gedenken. Voor de veiligheid zorgden een tiental politieagenten en gemeenschapswachten. Drie TV-stations (VRT, VTM, ATV) waren aanwezig en maakten de nodige filmbeelden.

Op klokslag 9.30u. legden de politieagenten alle gemotoriseerd verkeer op het drukke kruispunt gedurende 384 seconden stil. Eén seconde voor elk dodelijk verkeersslachtoffer op de Vlaamse wegen in 2013.

In het verkeer is één seconde allesbepalend. In 2013 betekenden 384 van die seconden het einde van 384 mensenlevens. Door dit zichtbaar te maken, hopen we dat de slachtoffers niet worden vergeten, maar ook dat we over een jaar minder lang hoeven stil te staan” aldus Sofie Hoenkamp, woordvoerder van de vzw Rondpunt die deze manifestatie organiseerde.

Tijdens de 384 seconden stilstaan, lazen twee kinderen de dromen van verkeersslachtoffers en jongeren voor. Er werden 10 witte ballonnen opgelaten.

Vlaams minister van verkeer Ben Weyts (N-VA) – wonende in Beersel (Vl. Br.) – was speciaal voor deze actie naar Hove/Edegem afgezakt. Tijdens het wachten deelde hij samen met Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) een kleine attentie uit aan de wachtende autobestuurders. De meesten konden het waarderen, sommigen minder.

Rondpunt herdenkt alle verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Daarmee sluit men een week van herdenken af met een eigentijdse problematiek. “Verkeersveiligheid is een prioriteit in ons zonaal veiligheidsplan van de politiezone HEKLA. We doen er alles aan om van onze regio een veiligere zone te maken. Vandaar dat wij graag pionier zijn in dit project” aldus Edegems burgemeester Koen Metsu. Voor Hove was enkel gemeenteraadslid Veerle D’Haene (N-VA) aanwezig. De anderen sliepen nog …??? …

De aanwezigheid van minister Ben Weyts onderstreept ook het belang van dit moment. “In 2013 zijn meer mensen in het verkeer gestorven dan er dagen waren in dat jaar. Elke keer opnieuw staat de wereld stil voor een familie, een vriendengroep, een klas. Daarom vind ik het belangrijk dat we allemaal stil staan bij de verkeersslachtoffers. Ik wil dat we in Vlaanderen voortdurend aandacht hebben voor die slachtoffers, om alle weggebruikers te blijven sensibiliseren” aldus de minister.

De vzw Rondpunt sluit met deze actie aan bij andere initiatieven in Europa. Elke derde zondag van november is het World Remembrance Day. Op die dag staat de herdenking van alle gewonde en dodelijke verkeersslachtoffers en hun families op de agenda.

In 1993 name verkeersslachtoffers zelf het initiatief tot World Remembrance Day. Ze vestigden de aandacht op de ingrijpende lichamelijke en emotionele gevolgen van verkeersongevallen. Ze hoopten op een maatschappelijk debat over veilig verkeer. In 2005 erkende de Verenigde Naties de derde zondag van november als internationaal moment van herdenken.

 

Naast de vele doden in het verkeer zijn er ook de vele (levenslang) gekwetsten en verminkten. De maatschappelijke kost hiervan is in menselijke en financieel lijden ook niet te vatten.

 

Verdere info :

Vzw RONDPUNT

‘President’ Building

Franklin Rooseveltplaats, 12

2000         ANTWERPEN

Tel. 03 / 205.74.80.

www.rondpunt.bewww.watnaeenverkeersongeval.be

Woordvoerder Sofie Hoenkamp, tel. 0485 / 204.544.

Algemeen coördinator Gerdine Westland, tel. 0488 / 83.68.15.