Donderdag 20 november 2014

Infoavond ‘Iedereen beschermd tegen armoede ? Recht hebben versus recht krijgen’

Op donderdag 20 november organiseert De Vijgenboom om 20.00 uur in “De Markgraaf” een avond over ‘Recht hebben versus recht krijgen’. Deze avond wordt aangeboden door De Vijgenboom in het kader van de actie ‘Iedereen beschermd tegen armoede ?’. Mensen lopen dikwijls hun rechten mis door een complexe regelgeving, de organisatie van de diensten of andere redenen. De non-take-up is een groeiend probleem. Welke maatregelen kunnen deze toestand verhelpen en mensen hun rechten werkelijk garanderen ? Spreker is Henk Van Hootegem van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. ‘Steunpunt ter bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting’ is zijn werkterrein. Het belooft een zeer leerrijke avond te worden. Iedereen hartelijk welkom.

Zaterdag 22 november 2014

Aankomst Sinterklaas

Het was een traditie. Sinterklaas kwam vroeger vaker aan met de trein in Hove. Door de heraanleg van het dorpscentrum zocht de Sint andere manieren om ons dorp te bezoeken. Dit jaar is het weer zo ver. Op zaterdag 22 november worden alle Hovese gezinnen om 9.30 uur aan het station verwacht. Hopelijk loopt er niets fout en kunnen de Sint en zijn Pieten zorgeloos aankomen. Aansluitend is er de grote dorpsstoet en een grote snoepworp op het kerkplein. Gratis toegang voor iedereen.

Sinterklaas Hove 2013

Oldies Night in Belle Epoque-stijl

13 jaar Tjok wordt gevierd met een Oldies Night, een avond waarop de ouders van de leden, buren en inwoners van Hove worden uitgenodigd om mee feest te vieren. Jeugdhuis Tjok bestaat dit jaar 13 jaar en dat mag gevierd worden. Op 10 mei kon de jeugd van Hove al genieten van een verjaardagsfeest voor en door jongeren in het JOC. Traditiegetrouw gaat de verjaardag van het jeugdhuis hand in hand gaat met een Oldies Night, een avond waarbij de ouders van de leden, buren en inwoners van Hove worden uitgenodigd om mee feest te vieren in het JOC. Dit jaar vindt het feest niet plaats aan de vooravond van de verjaardag van het jeugdhuis, maar wel in het najaar. Tjok nodigt je (jouw familie en vrienden) op zaterdag 22 november graag uit voor een avondfeest met maaltijd, drank en dans. Voor de gelegenheid zal het JOC worden aangekleed in ware Belle Epoque-stijl. De avond gaat van start met een diner bereid en geserveerd door de vrijwilligers van het jeugdhuis. Inschrijven voor het diner kan je online via www.tjok.be/oldiesnight of met de inschrijfstrook op de folder. Aarzel niet te lang om in te schrijven, want de plaatsen zijn beperkt. Voor 20 EUR kan je je voeten mee onder tafel schuiven. Wil je graag gewoon komen dansen, dan mag je de deuren komen platwalsen vanaf 21.00 uur. Het aperitief wordt met een glimlach aangeboden en sOns ?n bOyz zorgt voor de muzikale ? schwung ?. Kom van deze prachtige avond genieten !

 

Zondag 23 november 2014

Sinterklaas ‘Het Slaapkasteel’

Ergens op een geheime locatie in Hove op zondag 23 november in een groot kasteel slapen… Sinterklaas vertelt je een geheim. In Hove staat er ergens een groot kasteel, een mooi kasteel. In dat kasteel slapen… Neen, dat verklappen we nog niet. Kom op bezoek en reserveer je tickets voor weer een nieuw avontuur met Sinterklaas, Zwarte Piet en Stefan Beeldens. Tickets online te boeken vanaf 1 november via www.sinterklaasgemeente.be .

 

Tweedehandsboekenmarkt

Voor de tweede maal dit jaar organiseert de KWB een tweedehandsboekenmarkt. Op zondag 23 november kan je van 9.00 tot 16.00 uur in Dienstencentrum “Ten Hove”, René Verbeecklaan 5 aan spotprijzen boeken kopen. Denk maar al aan de winteravonden : gezellig bij de houtkachel met een boeiend boek of misschien vind je wel het juiste boek om cadeau te doen tijdens de feestdagen of kan je Sinterklaas een handje helpen door een goed kinderboek uit te kiezen,… De inkom is gratis en de cafetaria op het gelijkvloers is tijdens de boekenmarkt open. Je kan ook een standje bestellen (4 EUR) om je eigen boekenvoorraad te verkopen. Info en reservatie: Chris Hontelé, tel. 0475 / 25 20 41 of e-mail : chris.hontele@telenet.be .

boekenbeurs Mortsel 5

 

Maandag 24 november 2014

Leeskring Davidsfonds

Op maandag 24 november worden, om 14.15 uur in de bibliotheek van Mortsel, de werken van Jan Wolkers besproken. Wolkers was een Nederlands kunstenaar, schrijver, beeldhouwer en schilder, die geboren werd op 26 oktober 1925 in Oegstgeest. Hij overleed op 19 oktober 2007. Zijn bekendste werken zijn ‘Terug naar Oegstgeest’ en ‘Turks fruit’, een boek dat zou gebruikt worden als basis voor de gelijknamige film. De bespreking wordt geleid door Marc van de Velde en loopt in samenwerking met OKRA Mortsel. Organisatie : Davidsfonds Hove, Meer info

Mark D’haene, tel. 03 / 455 63 12.

 

Dinsdag 25 november 2014

Volksdansen in Dienstencentrum “Ten Hove”, René Verbeecklaan 5. Van 19.30u. tot 21.30u. Verdere info Geert Buys, tel. 0476 / 22.72.63.

volksdans 5

Woensdag 26 november 2014

Maken van kerststukjes (vrijwilligers gezocht)

De Thuishaven-Ritmica maakt al meer dan twintig jaar sfeervolle, handgemaakte kerststukjes met hulp van vrijwilligers. Ook dit jaar willen ze een ruime keuze kunnen bieden uit kwaliteitsvolle en originele kerstversiering. Hiervoor zijn ze op zoek naar vrijwilligers. Ervaring is niet nodig, zij helpen je graag op weg. Geïnteresseerd ? Tot en met 15 december werken ze elke werkdag van 9.00 tot 16.00 uur aan de stukjes in het Prinsenhof (Kapelstraat 19), de dagwerking van de Thuishaven. Er wordt een gezellige sfeer met koffie, thee en koekjes voorzien. s’ Middags biedt men een gratis broodmaaltijd met soep. www.thuishaven-ritmica.be/kerstactie . Meer info

tel. 03 / 454 53 94, e-mail : kristel.br@thuishaven-ritmica.be .

 

donderdag 27 november 2014

Oefenprogramma voor meer evenwicht, lenigheid en spiersterkte

Zolang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, wie wil dat nu niet ? Iedereen wil een verhuis naar een woon-zorgcentrum zo lang mogelijk uitstellen. Maar dat kan natuurlijk enkel maar wanneer je fysiek en mentaal gezond blijft. Logo Antwerpen ontwikkelde een oefenprogramma waarmee je je evenwicht en je lenigheid kan onderhouden en je spieren sterker kan maken. Op donderdag 27 november wordt dit programma om 14 uur in het dienstencentrum Ten Hove – René Verbeecklaan 5 – voorgesteld onder professionele begeleiding. Je krijgt dan een instructieboekje en dvd mee, zodat je ook thuis kan oefenen. De toegang is gratis. Graag even een seintje als je komt via tel. 03 / 454 08 37 of e-mail : dienstencentrum@ocmwhove.be. Meer info : tel. 03 / 454 08 37.

 

Kracht en lenigheid (50+)

Uit onderzoek is gebleken dat kracht en lenigheid essentieel zijn voor de levenskwaliteit op latere leeftijd. De gemeente Hove biedt daarom graag een initiatiereeks kracht en lenigheid voor alle vijftigplussers aan.

Zowel mobiele als minder mobiele, actieve als minder actieve vijftigplussers zijn welkom. De bedoeling is dat iedereen op zijn eigen niveau zijn kracht en lenigheid weet te verbeteren. Data : 27 november in Dienstencentrum Ten Hove en 4 en 11 december 2014 in de danszaal (eerste verdieping) van het Sportpark.

Inschrijvingen en inlichtingen : sportdienst Hove, Paul van Ostaijenlaan 6, tel. 03 / 454 39 01, e-mail : sportdienst@hove.be of Dienstencentrum Ten Hove, René Verbeecklaan 3, tel. 03 / 454 08 37, e-mail : gv@ocmwhove.be .

 

Vrijdag 28 november 2014

G-Sportdag (indoor)

De gemeente Hove streeft ernaar om elke inwoner aan het sporten te krijgen, ook mensen met een beperking. Hun welzijn en maatschappelijke integratie willen we benadrukken tijdens de G-Sportdag. Op deze sportdag zal de sportdienst een aantal sporten aanbieden, aangepast aan de beperking. De kinderen van Ritmica en de bewoners van Hoveberg zullen op deze dag samen sporten in de sporthal van Hove. Individuele Hovenaars met een beperking zijn ook sportief uitgenodigd. Van 9.30u. tot 15.00u. Meer info : tel. 03 / 454 39 01

 

Fotosalon Parallax

Fotokring Parallax Hove werd vijfentwintig jaar geleden opgericht door een groep afgestudeerden van de fotoklas aan de Hovese kunstacademie. Samen wilden zij hun hobby verder ontwikkelen en vonden zij hun plaats tussen de vele fotoclubs die weelderig leven in Vlaanderen.

Vanaf het begin wilden zij hun werk aan het kritische publiek tonen en vanaf het prille begin organiseerden zij een jaarlijks salon. In de loop van 25 jaar heeft iedere vereniging periodes van achteruitgang en vooruitgang. Wat het ledenaantal betreft heeft Parallax de laatste jaren een grote vooruitgang en verjonging meegemaakt, iets waar de vereniging trots op is. Van de oorspronkelijke leden is er één iemand nog zeer prominent aanwezig in de club en zij hopen dat dit nog veel jaren zo mag blijven.

Parallax

Dit jaar organiseert Parallax zijn vijfentwintigste salon of tentoonstelling en deze eist een extra inspanning. Indachtig de slogan van de gemeente Hove, ‘want het dorp is een wereld’, trachten zij een stuk van de wereld naar Hove te brengen, met een doorlopende projectie van beelden door de leden verzameld in een groot stuk van de wereld. Daarnaast natuurlijk een uitgebreide collectie van foto’s. Zij brengen ook gastfotograaf Maxim Piessen, die op zijn jeugdige leeftijd bekendheid heeft opgebouwd met macrofotografie, foto’s waarvoor men de onderwerpen met een vergrootglas in de natuur moet zoeken. Deze tentoonstelling is tijdens het laatste weekend van november in het gemeentelijk centrum De Markgraaf in Hove een omweg waard. Maak er eens een uurtje, of langer, voor vrij. Als herinnering aan deze tentoonstelling wordt aan de bezoekers een brochure in kleur aangeboden waarin een selectie foto’s van alle leden is opgenomen.

Opening op donderdag 27 november, om 20 uur. Open op vrijdag 28 november van 18 tot 21 uur, zaterdag 29 november van 14 tot 18 uur en zondag 30 november van 10 tot 18 uur.

 

Zaterdag 29 november 2014

Eerlijke Geschenkenbeurs

Op zaterdag 29 november van 19.00 tot 22.30 uur is de Dokter Theo Tutsstraat in Boechout ‘the place to be’ voor iedereen die leuke eindejaarscadeautjes zoekt. Naar goede gewoonte organiseert Oxfam-Wereldwinkel Boechout-Hove er zijn jaarlijkse Geschenkenbeurs. Iedereen die een fair trade cadeautje wil schenken, waar ook de producenten in het Zuiden een eerlijke prijs voor krijgen, kan er de hele maand december terecht, want dan is de winkel alle dagen open. Maar om lekkere gerechtjes te proeven, cadeautjes te ontdekken, sfeer op te snuiven en van het optreden (­rond 20.00 uur) van Los Zaperos te genieten, daarvoor moet je op zaterdag 29 november in de winkel en de tent in de verkeersvrij gemaakte Dokter Theo Tutsstraat zijn.

Meer info bij Det Krol, verantwoordelijke Oxfam-Wereldwinkel Boechout, e-mail: boechout@oww.be, tel. (winkel) 03 / 501 34 09.

 

Over Oxfam-Wereldwinkels

Oxfam-Wereldwinkels behoort tot de internationale confederatie Oxfam, een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie die de kracht van mensen bundelt tegen armoede. Oxfam-Wereldwinkels wil rechtvaardige regels voor de internationale handel. Want eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden sterke eigen benen en draagt op die manier bij tot duurzame ontwikkeling. Ze maken mensen bewust van het onrecht in de wereldhandel via publiekscampagnes, acties met jongeren en scholen en door te gaan praten met politici en bedrijven. En natuurlijk door de 235 Oxfam-Wereldwinkels, speciaalzaken voor eerlijke handel. Met het brede assortiment kwaliteitsproducten van het huismerk Oxfam Fair Trade tonen ze hoe het anders kan. Achtduizend vrijwilligers verspreiden het verhaal. Ze bemannen de Oxfam-Wereldwinkels, smeden banden met andere organisaties en laten je ontdekken wat eerlijke handel betekent. Oxfam-Wereldwinkel, Dokter Theo Tutsstraat 32, 2530 Boechout is open van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 13 uur.

Door de voortdurende groei zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Volg het nieuws over Oxfam-Wereldwinkels op de voet via Facebook of het maandelijkse Digizine.  –  www.oxfamwereldwinkels.be/Boechout-Hove .

oxfam