Verschillende actoren uit de erfgoedsector zetten in Mortsel een ambitieus plan op om de stad culinair beter op de kaart te zetten. Dit doen ze niet alleen door historische wandelingen uit te werken die focussen op de Mortselse culinaire geschiedenis, maar ook door oude gerechten een nieuw leven en een hedendaagse toets te geven. Verschillende lokale handelaars creëerden reeds een nieuw gerecht in oude stijl. Op die manier legt het project ook een unieke link tussen erfgoed en lokale economie. Op vrijdag 9 januari 2015 stellen de actoren hun plannen voor én krijgen de aanwezigen de kans om enkele streekgebonden oude gerechten opnieuw te ontdekken. Dit moment geldt als een startmoment voor dit hele project, maar ook als een warme oproep naar alle lokale restauranthouders, beenhouwers, slagers, bakkers, … in Mortsel die geïnteresseerd zijn om ook te werken met streekgebonden, authentieke en historische producten en die met deze producten een gerecht willen creëren.

Euromarkt-Spanje

 

 

De bedoeling van dit Postiljonmenu is om producten van eigen bodem te gebruiken, de ecologische voetafdruk laag te houden en een eerlijke keuken aan te bieden. Zo is er  bijvoorbeeld al een gerecht om een kapoen (gecastreerd haantje) te bereiden in een gele saus van Albert Van Wassenhove,  een filet van parelhoen op vel gebakken met gestoofd witlof in het Oude Godje-bier van Michiel Tisson en een Mortsels koekje in de vorm van een briefomslag van Raph Vekemans.

Euromarkt-Spanje

 

Lokale handelaars die zich ook geroepen voelen om een gerecht te creëren met streekgebonden, authentieke en historische producten worden van harte uitgenodigd om mee in dit project te stappen. Zij kunnen contact opnemen met de Heemkundige Kring van Mortsel of langskomen op vrijdag 9 januari om 12.00 uur in de Hoeve Dieseghem (Wouter Volcaertstraat 44 Mortsel) voor een persmoment. Het einde van het persmoment wordt voorzien om 13.30 uur.

Euromarkt-Hongarije

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse zuidrand.

Euromarkt-Hongarije

 

Foto’s : Europese culinaire markt in Mortsel, mei 2014.