Begin maart pakt de bib van Hove uit met een zadenbib ! In een zadenbib vind je geen boeken, maar kan je zaden meenemen. In ruil wordt gevraagd om zelf zaden te oogsten en een deel aan de zadenbib terug te schenken.

In de zadenbib van Hove kan je zelf geoogste zaden binnenbrengen en ontlenen. Ze wordt beheerd door vrijwilligers. Je vindt er zaden van groenten, eetbare planten, sierplanten, medicinale planten,… Je leent dus zaden van andere tuiniers.

Een zadenbib heeft geen uitleentermijn en er zijn ook geen boetes. De ontlening is volledig gebaseerd op onderling vertrouwen. Je ontleent maximaal drie zakjes per bezoek en je registreert je ontlening op de aparte tablet. Het sociaal platform voor tuinliefhebbers mijntuin.org heeft het zelfuitleensysteem mogelijk gemaakt. Neem eens een kijkje op deze website.

Er wordt dus van je verwacht dat je probeert om zelf zaden te oogsten en een deel ervan aan de bib terug te schenken. Zo krijgt de zadenbib ook een grotere variatie aan zaden die de bibliotheekbezoekers onder elkaar kunnen uitwisselen.

Om steeds te kunnen beschikken over een mooi gevuld zadenbib-rek, zoekt de bib momenteel nog verse, zelf geoogste zaden. Heb je enkele zaden te veel ? Breng ze gerust binnen in de bib tijdens de openingsuren, in een omslag met je naam, inhoud en oogstdatum erop vermeld.

Heb je nog vragen over de werking of over zaden ? Blijf je graag op de hoogte van lesmomenten en workshops zoals het leren oogsten van zaden ? Stuur dan een mailtje naar zadenbib.hove@gmail.com .

Feestelijke opening

Zaterdag 7 maart is een datum om alvast vrij te houden, want dan wordt om 10.00 uur de zadenbib van Hove feestelijk geopend. In een korte voordracht kom je meer te weten over het ontstaan en de toekomst van de zadenbibs in Vlaanderen, waarna omstreeks 11.00 uur de zadenbib officieel wordt geopend, vergezeld van een glaasje lekkers. De voordracht gaat door in zaal 1 van De Markgraaf. Ook jij bent van harte welkom !