ANTWERPEN

Tijdens het afgelopen weekeinde van 2 en 3 mei ging er in Antwerp Expo (de Boekenbeurs) aan de Jan van Rijswijcklaan een “Moslim Expo Vlaanderen” door.

Op zaterdagmiddag betoogden enkele tientallen leden van het Vlaams Belang en Voorpost tegen deze beurs wegens het installeren van een apartheidstoestand door de uitbouw van een eigen moslim-zuil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We gingen op zondagnamiddag – het regende – eens een kijkje nemen op deze beurs. Inkom : 7,5 euro – 10 euro voor de twee dagen en 5 euro in voorverkoop.

Het publiek bestond grotendeels (70%) uit vrouwen en dan meestal in de leeftijdsklasse 15 – 45 jaar. Nogal wat gezinnen met kinderen en zeker voor 90 % moslims. Er liepen ook een aantal ‘bekeerlingen’ tussen, meestal gesluierde vrouwen. We zagen ook een aantal militanten rondlopen met een opzichtige klever van de groen-linkse beweging ‘Hart boven hard’.

De gehuurde ruimte – de helft van de zaal aan de voorzijde rechts – had een oppervlakte van +/- twee basketvelden en er stonden een 30-tal stands en één cafétaria.

In een nabij gelegen zaal ging er een Stoffen spektakel ‘Het evenement met echt alles op stoffengebied !’ door. Hier liepen er Vlaamse vrouwen, moslima’s en Joodse vrouwen door elkaar.

 

Voor iedere wat wils

De aanwezige stands kon men indelen in een aantal categorieën : mode en lifestyle, toerisme, humanitaire hulp, sociaal-cultureel werk, informatie over de islam en militante groeperingen.

 

Mode en lifestyle

Het is duidelijk dat er een islamitische middenklasse is aan het groeien in West-Europa met o.a. een aantal ondernemers die ook op de beurs hun waren kwamen aanprijzen. Voor sommigen speelt het geen rol wie er bij hen over de vloer komt. Als de kassa maar rinkelt !

Deze middenklasse wil er goed uitzien en sommige moslima ’s zien er ook goed uit met mooie kleren, mooie lange haren, een mooie handtas, juwelen, cosmetica, sjaals, enz … Maak eens een wandeling door een park in Istanbul of Rabat en je komt deze mensen ook tegen. Het lifestyle magazine Aya – in het Nederlands – beantwoordt hier het best aan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Commerciële ondernemingen

Mosaic Matbaa Drukkerij uit 2060 Antwerpen.

Printsolution uit Berchem

Traiteur Le Sud uit 2020 Antwerpen

Halal voedsel

Enz …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toerisme

Voornamelijk reizen naar islamitische landen (Oezbekistan, Jerusalem (Palestina), de hadji in Mekka (enkel moslims toegelaten in deze stad in Saoudi-Arabië), enz … Er stond een maquette van de Blauwe moskee en de Tempelberg in Jerusalem, één van de meest heilige plaatsen voor de moslims. Dat dit nu onder Israëlische ‘militaire’ controle staat is een doorn in het oog van vele moslims.

Reisagentschap De Trekvogel (Antwerpen, Geel) is specialist in Ramadan Omrah & Hajj reizen. Voor iedere prijsklasse, van 1.690 euro p.p. tot 5.900 euro p.p. Een reis naar de Hadjj voor 24 dagen heb je vanaf 4.700 euro bij Sorif Travel in Hoboken. Iedere moslim moet één keer in zijn/haar leven eens naar de Hadjj in Mekka (Saoudi-Arabië) reizen. De Semersahgroep uit Köln (D) bood reizen aan naar Oezbekistan.

Enz …

 

Humanitaire hulp

Hier wordt veel de nadruk gelegd op het lot van de Palestijnen in Israël/Palestina. Verschillende stand behandelden dit onderwerp met boeken, sjaals, vlaggen, enz …

Aksahum Humanitaire, 21 jaar ten dienste van de Palestijnse bevolking www.aksahum.be met adres in Sint-Jans-Molenbeek.

Al-Mawada charity met adres in 2060 Antwerpen.

Islamic Relief uit Brussel wil het lot van de Syriërs verbeteren. Een van de grootste hulporganisaties in de wereld.

Amnesty International kwam op voor de mensen die dreigen te verdrinken in de Middellandse zee.

Enz …

 

Sociaal-cultureel werk

De vzw Focus met zetel in Lint is met haar trauma-team speciaal samengesteld om een trauma in zachtheid te beantwoorden – www.focus.be .

De Unie van Turkse Verenigingen heeft een honderdtal aangesloten verenigingen die gezamenlijk activiteiten ontplooien .

De Jeugdbeweging BorgerJong uit Borgerhout zet zich iedere zondagnamiddag in voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De vereniging ‘4newmoslims’ richt zich op bekeerlingen tot de islam. Ze organiseren o.a. brunches voor moeders waarvan de dochter zich bekeerde tot de islam

Een Islamitische Uitvaartdienst uit Hoboken.

Een islamitische boekhandel.

Enz …

 

Informatie over de islam

De Katholieke Universiteit Leuven met Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen dat deel uitmaakt van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. www.theo.kuleuven.bewww.islamstuderen.be .

De Islamitische Faculteit van Europa in Gent www.ifeg.be .

Het Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst in Gent. Het lesgeven gebeurt klassikaal via videoconferencing vanuit Qatar. www.ciet.be .

De vereniging Salaam (Vrede) met als doel niet-moslims beter te informeren over de islam met vestigingen in Gent en Antwerpen.

Enz ….

 

Militantere groepen

Movement X van Abu Jahjah met zetel in Borgerhout.

De vzw De Koepel uit Borgerhout deelde gratis versies uit van “De Levende Koran”, een Nederlandse vertaalversie met weergave van de Arabische tekst en met commentaar. Gaan nogal militant te werk, delen veel papier uit, net de Getuigen van Jehova …

Enz …

 

Spreekbeurten

Op de eerste verdieping vonden er een aantal interessante spreekbeurten plaats, allen in het Nederlands. Vrij veel aanwezigen.

Onderwerpen waren : Islamic Branding en Marketing, Hoe presenteer ik islam ? Hoe ervaar je het Mekkagevoel ? Islamofofie en racisme, Kalligrafie hoofddoeken, Fashion en ethiek, Islamic finance en ondenemen, Change yourself & change your world, Islam en feminisme, Godsbewustzijn, Palestina, Rol van een moskee in een stad, enz …

 

Is dit een apartheidsbeurs of een integratiebeurs ?

Men kan deze vraag verschillend beantwoorden.

Er is hier duidelijk sprake van de opbouw van een islamitische zuil, men kan dit niet ontkennen. Feiten zijn feiten.

Moslims die het willen, kunnen binnenkort voor alle maatschappelijke problemen terecht bij een specifieke moslim-vereniging of handelszaak, zonder met andersdenkenden nog in contact te treden. Gaan we terug naar de tijd toen de katholieke pastoors vanop de kansel opriepen dat het schande was om je kind in de neutrale gemeenteschool in te schrijven of klant te zijn bij de liberale brouwer ? En ook voor wie je wel en niet mocht stemmen ? Van de wieg tot het graf … Hopelijk zijn we die tijd voorbij en wordt de katholieke godsdienst niet vervangen door de islamitische godsdienst ! Sektarisme of zelf opgelegde apartheid kunnen we hier best missen. Iedereen moet samen aan dit land bouwen. Muren vallen na verloop van tijd toch. Zie maar naar ‘Berlijn 1989’ …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het staat iedereen vrij om zich in dit land te verenigen en projecten/zaken op te zetten. Met ideologische geestesgenoten gaat het inderdaad sneller om tot een bepaald project/resultaat te komen.

Hopelijk doet men vredevol zaken met alle medeburgers en krijgen we hier geen sectaire uitspattingen zoals in Syrië, Irak, Afghanistan, Libië, Turkije, …

Enz …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Foto’s : (C) Gazet van Hove.