Uit de smalle beursstraat

In de Vlaamse Beweging is vaak te horen dat de N-VA haar sociaal gelaat moet laten zien door een vermogensbelasting of vermogenswinstbelasting in te voeren. Dat zou een communautaire bom zijn, want driekwart van de meest vermogende Belgen woont in Vlaanderen.

 

De lijst van de meest vermogende Belgen heeft altijd iets van voyeurisme. Ze is te raadplegen op www.derijkstebelgen.be , een nieuwe webstek die een continu overzicht geeft van de 500 rijkste Belgen. Het zal niemand verwonderen dat de lijst dagelijks geraadpleegd wordt. Bovenaan staat de familie van de AB Inbev-aandeelhouders, gevolgd door Albert Frère, de familie Emsens (Etex), de familie Colruyt en de familie Lhoist. BV-multimiljonair Marc Coucke valt net buiten de top tien.

Geld dollars

De drijvende kracht achter de lijst is Ludwig Verduyn, in een vorig journalistiek leven actief op zoek naar KB-Lux-fraudeurs, momenteel interviewer bij ActuaTV. Maar zijn oude liefde laat hij dus niet los. Interessant bij de voorstelling van Verduyns ranglijst is dat er een regionale en provinciale opdeling wordt gemaakt.

Een kwart van de 500 rijkste Belgen woont in West-Vlaanderen. Knokke zit daar voor iets tussen, maar West-Vlaanderen is en blijft natuurlijk de provincie van het succesvolle ondernemerschap. West-Vlaanderen wordt op de hielen gevolgd door de provincie Antwerpen, waar 21 procent van de rijkste Belgen gedomicilieerd is. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (16 procent), Brussel (13 procent), Vlaams-Brabant (8 procent), Luik (4 procent), Henegouwen (4 procent), Limburg (3 procent), Waals-Brabant (3 procent), Namen (1 procent) en Luxemburg (1 procent).

 

Belangrijker is dat bijna driekwart van de 500 rijkste Belgen Vlamingen zijn. Wat betekent dat een vermogenstaks of vermogenswinstbelasting grotendeels door Vlamingen zou worden betaald. Daarom is het bevreemdend dat er vanuit bepaalde Vlaamsgezinde kringen waarschuwingen worden uitgestuurd naar de N-VA : de partij is te liberaal en heeft geen sociaal gelaat. Vandaar dat de Vlaams-nationalisten werk moeten maken van één of andere vorm van vermogenstaks waarbij ze aantonen dat het niet langer de lagere klasse en de middenklasse zijn die het gelag betalen.

Adolf Daens
priester Adolf Daens

Eigenlijk rammelt die redenering van de nieuwe daensisten aan alle kanten. Om te beginnen heeft de regering-Michel al een duidelijk signaal gegeven waaruit blijkt dat de grote vermogens ook zullen bijdragen aan het gezond maken van de overheidsfinanciën. Er is de kaaimantaks en er komt een speculatietaks. Moet er meer gebeuren ? Wel, tot vervelens toe moeten we blijkbaar de officiële cijfers bovenhalen. In tegenstelling tot wat de linkerzijde zegt, is het niet zo dat vermogens en kapitalen hier minder worden belast dan elders. De impliciete belasting op kapitaal (dat is de verhouding tussen kapitaalbelastingen en de totale inkomsten uit kapitaal) bedraagt 30 procent in België. Daarmee zit het in de Europese top vijf.

Er zijn al heel wat vermogenstaksen en vermogenswinstbelastingen : vennootschapsbelasting, roerende voorheffing allerhande, onroerende voorheffing, successierechten … De uitkeringen van winsten door bedrijven worden hier tweemaal belast : eenmaal via de vennootschapsbelasting en eenmaal via de aandeelhouders die de roerende voorheffing betalen. Die belastingen worden grotendeels door de Vlamingen betaald. Wil men die taksen nog verhogen uit een soort van ‘Vlaamse sociale reflex’ ?

ps logo

Hebben Vlaamsgezinden ooit een belastingverhoging aanvaard waarbij Vlamingen – ook al zijn ze zeer rijk – voor 75 procent van een belasting opdraaien en Walen en Brusselaars voor 25 procent ? Indien ze dat nu doen, dan zijn ze bondgenoten van de PS, die, vanuit de oppositie, met een belastingverschuiving of taks shift van 7 miljard euro op de proppen komt. De PS wil vooral geld zoeken via een meerwaardetaks, de strijd tegen fiscale fraude en de afbouw van de notionele intrestaftrek voor kmo’s. Aanvankelijk zullen deze maatregelen wel geld opbrengen, maar de meeste economen zijn het erover eens dat dit geen bronnen van recurrente inkomsten zijn. Zo’n tax shift is onzin. Behalve voor de PS, die wat graag de factuur naar Vlaanderen doorschuift.

2010121_knack_geldstromen_transfers[1]

Overigens, zowat elke belastingverhoging is vooral nadelig voor Vlaanderen, omdat de Vlamingen verhoudingsgewijs meer taksen betalen. De enige billijke belastingverhoging die – uiteraard gekoppeld aan een lastenverlaging op arbeid – naar verhouding niet nadelig is voor Vlaanderen is een btw-verhoging, via een aanpassing van de laagste tarieven.

 

Angélique Vanderstraeten

in

pallieterke

 

Foto’s : © Reporters.