Woensdag 11 november 2015

Herdenking Wapenstilstand + ‘Liedjes uit 14-18’

Op 11 november wordt ook in Hove de Wapenstilstand herdacht.

Programma : plechtige eucharistieviering met de nationale hymne in de Sint-Laurentiuskerk om 9.30 uur. Aansluitend optocht naar het Monument der Gesneuvelden met toespraak door college van burgemeester en schepenen en KNSB, bloemenhulde en nationale hymnen door het Koninklijk Harmonieorkest Sint-LaureysAansluitend een cultureel programma in Da Capo met een korte receptie.

2014-18 100 jaar Groote Oorlog

‘Liedjes uit 14-18′

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden pijn, verdriet, verlangen, hoop en liefde centraal. Die emoties zorgden voor het ontstaan van prachtige muziek. Evi Roelen en Pierre Anckaert bewijzen dat die muziek nog steeds geen rimpel heeft gekregen. Ze brengen een fris programma met nummers van honderd jaar geleden.

Evi Roelen (zang) komt uit een muzikale familie. In haar tienerjaren maakte ze deel uit van Fine Fleur, het koor van The Night of the Proms en diverse muziekensembles. Evi verdiepte zich in jazz- en popmuziek en treedt nu op aan de zijde van Pierre Anckaert (begeleiding). Pierre studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2007 ontving hij de eerste prijs tijdens de Jazz Hoeilaart International Contest en de SABAM Artistic Promotion Prize. Hij nam diverse albums op met het Pierre Anckaert Trio, het Brussels Chamber Orchestra, het Tom Van Dyck kwartet en de elektronische jazzformatie Monkey Robot. In 2014 bracht hij samen met fluitist Stefan Bracaval het album ‘Woodworks’ uit. Meer info tel. 03 / 460 33 12.

 

Bezoek stadhuis Antwerpen

Het stadhuis van Antwerpen bestaat 450 jaar. Gedurende deze feestelijke gebeurtenis kan men het bezoeken met gids op plekjes waar je normaal niet komt (het harmonium achter de trouwzaal, de bomkelder, de reden waarom er een adelaar op de top van het stadhuis pronkt,…). De gids vertrekt op woensdag 11 november stipt om 14.00 uur aan het Huis van Toerisme en Congres (Grote Markt 13 Antwerpen, gemakkelijk te bereiken met de bus uit Hove en dan tram 15 tot aan de Groenplaats). Er mogen maximum twintig personen mee en omwille van het veelvuldig gebruik van nauwe trappen is deze rondleiding niet geschikt voor personen die niet goed te been zijn of geen trappen kunnen nemen. Org. OKRA Hove.

De middenstanders wensen sterke maatregelen vanuit het stadhuis

 

Beweeg mee voor sociale bescherming voor iedereen

Je hebt je hele leven hard gewerkt, maar kan nooit met pensioen. Je wordt ziek, maar kan de dokter niet betalen. Je verliest je job of je bent je hele oogst kwijt ? Pech, dan heb je ook geen inkomsten meer. Voor vijf miljard mensen op deze wereld is dit de harde realiteit. Zij kunnen onvoldoende terugvallen op sociale bescherming. Slechts 27 procent van de wereldbevolking heeft volwaardige sociale bescherming.

Iedereen heeft recht op gezondheidszorg, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit. Dat is zo vastgelegd in verschillende internationale verdragen, conventies en aanbevelingen. Maar al te vaak blijven die afspraken dode letter. De kans dat je het in je leven zonder sociale bescherming moet stellen, hangt in veel gevallen af van het land waar je woont, of je op het platteland of in de stad woont, je ouders rijk of arm zijn en of je een jongen of een meisje bent. Dat is fundamenteel onrechtvaardig en ongelijk. Waar je ook woont, zonder sociale bescherming is het leven als het ware een loterij. Dat is het geval in lage inkomenslanden, maar even goed in Europa.

Twee jaar lang voeren 11.11.11 en negentien andere partners campagne voor een goede sociale bescherming wereldwijd. Dat is nodig, want bij de minste tegenslag komen miljarden mensen in levensgrote problemen. De wereldwijde uitbouw van sociale bescherming is een belangrijke hefboom om armoede terug te dringen.

Maar er is meer. De campagne vraagt aan de politici om werk te maken van goede sociale bescherming voor iedereen in vier eisen:

1. Veranker het recht op sociale bescherming in wetten en verdragen.
2. Garandeer duurzame en solidaire financiering voor universele sociale bescherming.
3. Ondersteun wereldwijd de participatie van sociale actoren bij de uitbouw van een nationaal sociaal beschermingsbeleid.
4. Voer op Belgisch, Europees en internationaal niveau een consequent beleid dat sociale bescherming versterkt.

Sportuurtje

Edegem, Mortsel en Hove bewegen mee met deze campagne. Ze slaan de handen in elkaar en organiseren daarom op woensdag 11 november een sportuurtje in de Shelter van het Fort 4 in Mortsel. Trek je sportieve kleren aan voor volgend programma: 14 uur : opening Shelter, 14.15 uur: hiphop-workshop voor kinderen en ieder die zich jong voelt, 15.15 uur : yogasessie voor volwassenen (breng je matje en een dekentje mee). Deelnemen aan de workshops is gratis. Steun 11.11.11 bij één van de info- en verkoopstanden of kom op krachten aan de Soepbar en in het Fairtradecafé. Rij je mee met de fiets naar Mortsel? Er wordt om 13.30 uur verzameld op de stationsparking in Hove om samen met de Edegemse vrienden naar Mortsel te rijden. Laat ze in Mortsel versteld staan van onze grote groep. Tot 11 november !

A. Rodenbachschool
Albrecht Rodenbachschool

Tweedehandsspeelgoedbeurs

Mooi speelgoed verkopen ? Vraag een verkooplijst aan via volgend e-mailadres : speelgoedbeurs.gezinsbond@gmail.com. Lijsten kunnen aangevraagd worden vanaf 24 oktober voor leden van de Gezinsbond, vanaf 31 oktober voor niet-leden (tot uitputting van de lijsten). Mooi speelgoed kopen aan leuke prijzen ? Kom naar de tweedehandsspeelgoedbeurs op woensdag 11 november, van 13.00 tot 16.00 uur in de Albrecht Rodenbachschool (Onderwijsstraat 19 Hove). De toegang is gratis.

 

Vrijdag 13 november 2015

‘Reis langs de Italiaanse regio’s’

Ontdek de verschillende Italiaanse regio’s met hun aparte eigenschappen. Boeiende presentatie bij een glaasje wit of rood en een Italiaans hapje. Lokaal “Casa di Speranza”, Kapelstraat 101 Hove. Aanvang 20.00u.

Meer info tel. 0473 / 65 30 78 (Patrick de Luca) of tel. 0477 / 93 52 94 (Luc Van den Weygaert). Org. vtbKultuur Hove www.vtbkultuur.be .

P1000720

 

Zaterdag 14 november 2015

Afrikaanse avond

Op zaterdag 14 november vanaf 19.00 uur organiseert de vzw Benesa een Afrikaanse avond in het Prinsenhof,  Kapelstraat 19 Hove. Er wordt een Afrikaanse maaltijd, een markt, animatie en een voorstelling van het project in Sabou (Burkina Faso) voorzien. Sabou is  een landelijk dorp van iets meer dan 8.000 inwoners, zo’n 80 kilometer van Ouagadougou,  de hoofdstad van Burkina Faso (Ex Opper Volta). De ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties plaatst dit land op de 175ste plaats van 177 landen.  Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.  Velen zijn ongeletterd. De school ‘Zamsgo la Bangré’ (meer leren om te weten) vangt 120 peuters en kleuters op. Het tuinbouwproject biedt aan 64 gezinnen de mogelijkheid groenten voor eigen gebruik te kweken. Daardoor kan de voeding meer gevarieerd worden.  Overschotten kunnen op de plaatselijke markt verkocht worden en verhogen het gezinsinkomen.

Meer info http://vzwbenesa.wix.com/vzwbenesa – www.4depijler.be/organisatie/4depijler/benesa_vzw

Oegandese vlag
Oegandese vlag

Omhaling 11.11.11

Op zaterdag 14 november zijn vrijwilligers van harte welkom. Als je interesse hebt om een handje te helpen, kan je contact opnemen via e-mail : ontwikkelingssamenwerking@hove.be.

Tussen 9.30 en 13.00 uur gaan de vrijwilligers weer op pad. Vrij bezoek van 10.00 tot 13.00 uur met koffie, thee en soep. Niet thuis ? Wie wil kan ook een bijdrage overschrijven (zie formulier in infoHove november) of deponeren in  De Markgraaf.

Sprookjesvertellingen

Sprookjesvertellingen november 2015

Kom (behalve tijdens schoolvakanties) elke woensdag tussen 14.00 en 15.30 uur en elke zaterdag tussen 11.00 en 12.30 uur mee luisteren naar bijzonder mooie sprookjes, live verteld in het Sprookjeshuisje (Kapelstraat 6) aan de kerk.

De mooie verhalen – die je soms wel kent, maar vaak net niet – nemen je keer op keer mee op reis naar een ongekend gebied. Naar aanleiding van het verhaal wordt er nadien geknutseld, geschilderd, gekleid, … Breng dus best een schilderschort mee. Kostprijs : 2 EUR (materiaal, drankje en koekje inbegrepen). Vertelmomenten november: 14, 18, 25 en 28 november.

Groepjes vanaf tien kinderen zijn ook welkom tijdens schoolvakanties (wel vooraf reserveren). Meer infoAnn Goyvaerts, tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .

 

 

Maandag 16 november 2015

Fietsen

Org. OKRA, samenkomst 13.30u. D.C. “Ten Hove”, René Verbeecklaan 3 in Hove. Meer info op tel. 03 / 455 35 68.

VAB fietsbijstand

Vlaamse Ouderenweek ‘Mobiliteit en openbare ruimte’

Ook voor de Ouderenadviesraad is mobiliteit een thema dat aandacht verdient.

Iedereen verplaatst zich. Daarom is het belangrijk dat een omgeving aangepast is, ook aan mensen die zich minder vlot verplaatsen. Iedereen moet zich op een veilige en aangename manier kunnen bewegen in de omgeving. Een slechte toegankelijkheid werkt namelijk eenzaamheid in de hand.

Het is om die reden dat (lokale) overheden het thema ‘vergrijzing’ moeten laten doorklinken in hun visies en plannen, want het zijn de ideeën die nu ontstaan die pas binnen tientallen jaren concrete waarheid kunnen worden. Ruimtelijke ordening is vooruit kijken. Omdat ouderen langer leven, zullen zij in de toekomst vaker, talrijker en langer deelnemen aan het verkeer. Aandacht hebben voor hun noden en wensen is dus essentieel.

tramlijnen verlengen

Tijdens de Ouderenweek van 16 tot 20 november worden, in samenwerking met Mobiel 21, drie activiteiten ingericht rond dit thema :

– maandag 16 november : workshop ‘Zonder vrees op weg met het openbaar vervoer’. Je krijgt heel wat handige tips over het openbaar vervoer en leert zelf een rit plannen met bus, trein, tram en/of metro. Alle nieuwigheden zoals de MOBIB-kaart, de NMBS-automaten, de verschillende tarieven,… komen aan bod. De workshop gaat in op de vragen van de deelnemers;

– woensdag 18 november : de resultaten van de knelpuntenwandelingen die de Ouderenadviesraad op 25 september organiseerde in het centrum en in de Vredewijk worden voorgesteld;

– donderdag 19 november : workshop ‘Blijf veilig mobiel, ook na je vijfenvijftigste’. Je krijgt tips over hoe je je onzekerheid in het verkeer overwint en hoe je zelfstandig mobiel kan blijven.

Deze activiteiten vinden plaats in het dienstencentrum om 14.00 uur. De toegang is gratis.  Graag een seintje als je komt, tel. 03 / 454 08 37, e-mail: dienstencentrum@ocmwhove.be.

logo_fietsersbond

 

Woensdag 18 november 2015

Zaden-driedaagse

Drie activiteiten over zaden. Maak je keuze, deze activiteiten kunnen afzonderlijk gevolg worden.

1)Samenaankoop biologisch geteelde zaden : woensdag 18 november, om 20 uur in de bibliotheek van Duffel, Onze-Lieve-Vrouwestraat 1. Jaarlijks organiseert Velt een samenaankoop van biologisch geteelde zaden van vooral groenten, maar ook kruiden en bloemen. Deze zadenlijst is vrij uitgebreid en om je te helpen bij de keuze wil Velt de ervaring van vorige jaren delen en een toelichting geven bij de verschillende rassen. Het gaat niet enkel om biologisch geteelde zaden, maar ook om rassen die uitermate geschikt zijn voor de biologische teelt. Er werd gekozen voor minder ziektegevoelige rassen en rassen die gekend zijn omwille van de goede smaak. Ook wie nog geen moestuinervaring heeft of wie dit jaar nog geen zaden wil bestellen, is welkom. Deelname is gratis.

2) Bezoek zadenbib Hove, gecombineerd met zadenruil- en geefbeurs: zaterdag 21 november, om 10 uur in De Markgraaf. In een zadenbib ontleen je zaden en kan je zonder verplichting zelfgekweekte zaden of overschotten van zaden in ruil geven. Ook Hove heeft een zadenbib. Velt bezoekt deze zadenbib om alles te weten over het aanbod en de werking ervan. Tegelijk organiseert Velt een zadenruil- of geefbeurs: breng je zelfgekweekte zaden of overschotten mee en ruil het tegen andere zaden of geniet ervan om het zomaar weg te geven. Deelname is gratis.

3) Workshop zaden oogsten en bewaren : maandag 23 november, om 20 uur in De Markgraaf. Velt wil je graag op weg zetten om zelf zaden te winnen en te bewaren. Eerst worden enkele basisregels uit de plantenwereld overlopen: wat zijn kruisbestuivers ? Wat zijn F1-hybride zaden ? Wanneer is een plant éénjarig of tweejarig ? Vervolgens krijg je praktische tips voor het verzamelen van zaden. Wanneer en hoe oogst je de zaden het beste ? Van welke planten kan je het gemakkelijkst zaad winnen ? Hoe bewaar je het zaad ? Tenslotte ga je aan de slag met een aantal planten. Je leert de zaden te selecteren en te schonen. Breng gerust zelf ook uitgebloeide planten mee naar de workshop. Voor deze workshop vraagt Velt een kleine bijdrage van 2 EUR, gratis voor Velt-leden. Graag vooraf inschrijven via e-mail: info.netevallei@velt.be.

Meer info tel. 03 / 454 07 34 (Johan Peeraer) of rechtstreeks bij de zadenbib via e-mail : zadenbib.hove@gmail.com.

Velt 2

 

Vrijdag 20 november 2015

55 jaar Heemkundige Kring De Markgraaf : ‘Den Doodendraad’

Heemkundige Kring De Markgraaf bestaat 55 jaar. Voor die gelegenheid nodigt de kring je uit op een unieke causerie, ‘De Doodendraad’, de elektrische draadversperring aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze unieke voordracht met foto’s, films en verhalen zal gebracht worden door een wereldautoriteit over dit onderwerp, Emeritus Professor Dr. Alex Vanneste. Van Knokke tot aan het Drielandenpunt werd de grens met Nederland afgesloten door een onder elektrische spanning staande versperring die ook nog streng bewaakt werd door niets ontziende schildwachten die meestal niet aarzelden om te schieten op wie het waagde te dicht bij de versperring te komen. Levensechte en boeiende avonturen, waarbij de werkelijkheid de fictie overtreft. Na de voordracht is er een natje en een droogje om de 55 te vieren. Wie wil mag een vrije geldelijke bijdrage geven om de kring te steunen. Graag wel je komst even melden via e-mail : frans.sermeus@telenet.be of tel. 0494 / 30 57 57.

Heemkundige Kring De Markgraaf

 

Foto’s © Reporters.