Jackie Dewaele beter gekend onder zijn pseudoniem Zaki (°Gent, 1945) is een gekende radio- en TV-presentator. Vanaf 1969 trad hij op in het jeugdprogramma Tip-Top van Nonkel Bob op woensdagnamiddag. Nadien werkte hij lange tijd voor VTM en deed nog vele andere mediaoptredens. Verder was hij ook nog dj, cafébaas, animator, acteur, auteur, producer en journalist. Een “man van de wereld“ die weet waarover hij praat.

P1010391

Ondeugend ouder worden’

Hier in Hove was Zaki op zondagnamiddag 13 december in zaal “Da Capo” voor een voorstelling van zijn ‘conference’ en boek rond de ‘derde jeugd’. Ouder worden is een bevrijding. Je ontwikkelt de kunst om het aardse bestaan blijmoedig en soms zelfs euforisch te beleven en je komt in een levensfase terecht waarin plaats is voor een goed boek, poëzie en intense, rijke ervaringen. Elke rimpel heeft een verhaal en je kan eindelijk naar de dingen kijken met een knipoog. Dat is de beleving van Zaki, zelf reeds zeventig.

In deze vrolijke lezing vertrok Zaki van de vooroordelen die bestaan over de latere leeftijd. Senioren worden meestal – onder andere door de media – als minderwaardig afgeschreven. Want jonger is zogezegd beter. Een karikatuur, natuurlijk. Eeuwenlang stond een hoge leeftijd voor verwezenlijkingen, ervaring en wijsheid die respect verdienden.

P1010394

Het is de tijd van de wondermooie levensherfst, waarin we meer presteren en beter tegen stress bestand zijn. We hebben meer geduld en genieten van de intense relaties met onze partners en kleinkinderen. We kunnen de deugniet in onszelf weer aan het woord laten. En problemen bestaan niet langer, of zijn in elk geval niet meer van belang. Eindelijk hebben we tijd voor kwaliteit. Het is een hoopgevend idee voor jongere mensen : oud zijn is iets prettigs om naar uit te kijken.

Het boek ‘Ondeugend ouder worden’ heeft de top tien gehaald, en de lezing trekt volle zalen, ook in Hove. De meeste aanwezigen waren 50-plus, eerder 60-plus.

Enkele uitspraken van Zaki :

“Het verkeer : senioren zijn de beste chauffeurs met de minste ongelukken. Er zijn veel vooroordelen t.o.v. senioren.

Hebben jonge mensen geen problemen ? Cholestorol en drankproblemen. Acné.

Ouder worden is gelijk wijn, het wordt beter met de jaren.

Ziektes : volgens officiële cijfers zijn senioren het gezondst.

Langer werken : oudere werknemers zijn minder afwezig op het werk. Ze zijn punctueler, presteren beter en hebben minder ongevallen.

Brains : recent onderzoek stelt dat onze hersenen groeien tot de laatste dag van ons leven. Vele ouderen deden nog verschillende uitvindingen op hogere leeftijd. Thomas Edison vond de gloeilamp uit op zijn 45ste jaar. Hij bleef werken en uitvinden en nam zijn 1.093ste pattent op zijn 83ste levensjaar.

Politici : Conrad Adenauer was Bondskanselier van Duitsland tot zijn 88ste jaar. Eamon de Valera was President van Ierland tot zijn 93ste levensjaar.

John Ford ondervond als zestiger dat je beter auto’s maakt aan de lopende band. Is verstandiger en goedkoper.

Senioren zijn de snelst groeiende groep van gebruikers van tablets.

Sex wordt beter bij het ouder worden. Er wordt niet meer afgerekend in de slaapkamer. Er zijn veel vragen rond het sexueel leven van jongeren. Bij ouderen is de rush naar het orgasme wat weg. Ook het atletische en olympische. Gelukkig zijn er de ‘blauwe pilletjes’.

Ouderen klagen veel. Wetenschappelijk onderzoek bewees dat ouderen gelukkiger zijn en twee tot drie jaar langer leven. Klagen is goed voor de gezondheid.

De vergrijzing is geen probleem. We worden allemaal ouder. De vergrijzing is een zegen voor de mensheid. Wat is het probleem ? Geld !

Vrijwilligerswerk. In Vlaanderen is er veel inzet zonder factuur.”

P1010399

Zaki bracht nog enkele gedichten van Willem Vermandere en Dr. Pee ten gehore. Na een uurtje was de lezing gedaan en begon het napraten en de receptie.

P1010402

Foto’s © Gazet van Hove.