Uit gelekte documenten blijkt dat er 732 “offshore-Belgen” betrokken zijn bij de ‘Panama Papers’. Dit is het jarenlange journalistieke onderzoek naar het opzetten van schermbedrijven op belastingparadijzen zoals in de Midden-Amerikaanse staat Panama, aan het gelijknamige kanaal. Onder impuls van het International Consortium for Investigative Journalism pluisden bijna 400 journalisten meer dan 11 miljoen documenten uit van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. In België waren het journalisten van Knack, De Tijd, MO en Le Soir die zich ermee bezig hielden.

De volledige namenlijst wordt pas begin mei e.k. vrijgegeven, maar via verschillende gepubliceerde interactieve kaarten kan je nu reeds ontdekken of er ook in uw gemeente ‘offshore-Belgen’ wonen, en hoeveel.

Geld euro's

Sensatie alom

De pers staat er vandaag dus werkelijk bol van. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen over deze zaak. De VRT stuurt speciaal journalisten naar het Vlaams-Brabantse Rotselaar om er straatinterviews af te nemen van voorbijgangers naar hun mening over de daar wonende super-rijke familie de Spoelbergh, één van de drie grote familiale aandeelhouders van brouwerijgigant AB Inbev, en ook genoemd in de Panama-papers. De VRT doet hier aan ‘opportunistisch voyeurisme’. Het “in scène zetten van” …

Geld dollars

Geen Hovenaars, wel namen bij de buren …

Uit Hove staan er geen namen van inwoners vermeld op de lijsten van de ‘Panama-papers’. Dus mensen van groen-links of de PVDA zijn er aan voor de moeite om hun gebuur eventueel aan de virtuele schandpaal te nagelen.

In de provincie Antwerpen wonen de meeste ‘offshore-Belgen’. In Antwerpen (postcode 2018) wonen er 41 mensen met een vermelding, Antwerpen (postcode 2000) telt er 18, de districten Berchem en Wilrijk tellen er ieder 9. De gemeenten Brasschaat, Kapellen en Schoten scoren hoog. Daar kijken we niet meer van op.

In onze buurgemeenten Mortsel, Boechout en Lint zijn er ook geen ‘offshore-Belgen’ te vinden. We treffen er wel wat aan in Edegem (minder dan 11) en enkele in Kontich en Lier (minder dan 5).

Men kan zich de vraag stellen waarom nog zoveel ‘landgenoten’ (?) met hun geld naar het buitenland trekken ? Zou dit misschien binnenlandse oorzaken kunnen hebben ? Is ondernemen in België nog zinvol ? En het is ook niet illegaal om een bedrijf in het buitenland te hebben als alles volgens de wet verloopt.

In dit dossier van de ‘Panama-papers’ zit er ook een grote hoop sfeerschepping. We zullen binnenkort wel vaststellen hoeveel van de actuele aantijgingen er binnen enkele weken en maanden nog over blijven als de media-storm wat is gaan liggen.

 

Foto’s © Gazet van Hove