HOVE 

Paul van Ostaijen, de dichter van bekende werken als ‘Boem Paukeslag’ en ‘Marc groet ’s morgens de dingen’, wordt nog het hele jaar gehuldigd in de gemeente Hove. “Van Ostaijen, die in 2016 exact 120 jaar geleden werd geboren, heeft zijn eerste werken bij ons in Hove geschreven”, zegt Arnold Herrebout, voorzitter van de Paul van Ostaijenkring. Het was in 1913 dat de dichter naar Hove kwam wonen. “Hij was toen 17 jaar. Zijn vader was net op rust na een loopbaan als loodgieter toen hij met zijn gezin in Villa Jeanne langs de Lintsesteenweg ging wonen. Hove kent Van Ostaijen dus eigenlijk van zijn vroege periode als schrijver en dichter”, licht Arnold toe. “Vorig jaar hielden we al een wandeling door Hove zoals Van Ostaijen ons dorp moet beleefd hebben maar nu gaan we nog verder.”  Er volgt onder andere een dubbel opstel- en poëziewedstrijd voor de Hovese scholieren. “In april gaat de wedstrijd door voor de leerlingen van het zesde leerjaar uit al onze scholen. De gedichten van Paul van Ostaijen zijn het uitgangspunt voor hun werk. Tijdens een evocatie op 29 mei zullen de schrijvers van de mooiste gedichten gehuldigd worden. In het najaar volgt nog een wedstrijd voor de middelbare afdeling van Regina Pacis”, geeft de voorzitter aan.

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.

Op 4 juni plant de kring de uitstap ‘Markante momenten met van Ostaijen’. “De daguitstap gaat onder andere langs zijn graf op het Schoonselhof, zijn geboortehuis, Viersel waar hij verbleef tijdens zijn ziekte en ‘Villa Jeanne’ in Hove.”

Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar
Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar

 

Een lezing over ‘Het werk van Paul van Ostaijen’ volgt op 20 september en op 20 november is het tijd voor het slotconcert van het Paul van Ostaijenjaar. Alle informatie rond deze activiteiten kan U terug vinden op de website van de gemeente of in de Info Hove.

Villa Jeanne PVO
Villa Jeanne, Lintsesteenweg

 

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand

 

Foto’s © Reporters.