EEN PERVERS DISCOURS

Door Miel Swillens – www.doorbraak.be

Een aantal weken bleef het uit, maar langzaam keren de vertrouwde redeneringen terug

De linkse intelligentsia is gefascineerd door revolutionair geweld en heeft een lange traditie in het goedpraten van terreur. Denk maar aan de fascinatie die de Rote Armee Fraktion uitoefende op een ganse generatie linkse intellectuelen. Jean-Paul Sartre ging zelfs op pelgrimstocht naar Duitsland om daar in de gevangenis van Stammheim de RAF-terrorist Andreas Baader te bezoeken. Geweld in de strijd tegen het vermaledijde kapitalisme werd steevast vergoelijkt.

CCC

Maar sinds 9/11 werpen linkse intellectuelen zich ook op als verdedigers van het moslimterrorisme en proberen ze dat binnen een links ideologisch kader te wringen. De aanslagen worden goedgepraat als begrijpelijke reacties op de buitenlandse politiek van het Westen, en als het gevolg van ‘islamofobie’ en discriminatie. Wanneer moslims hun landgenoten afslachten, komt dat omdat die hen geen andere keuze laten. Zo wordt het doden en verminken van onschuldigen collateral damage in een conflict waarvoor niet ‘zij’ maar ‘wij’ verantwoordelijk zijn.

In een column, Morele inversie en terreur, in het christelijk opinieweekblad Tertio van 30 maart 2016, wijst de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska op de geperverteerde logica van een discours dat ‘onder het mom van mededogend oordelen, de verantwoordelijkheid van terreurdaden niet bij de terroristen zelf legt, maar bij de slachtoffers ervan.’ ‘We moeten ons hoeden,’ zo schrijft ze, ‘voor verklaringsmodellen die zo een morele inversie inhouden. Het zou fout zijn om terroristen als slachtoffers van zuiver externe krachten te zien : gebrainwasht door religieus fanatisme en gefrustreerd door sociaaleconomische achterstelling. En al helemaal fout is het om van slachtoffers medeplichtigen te maken en de doelwitten van terrorisme zelf te culpabiliseren.’ Tot zover Alicja Gescinska. De wijsheid komt tegenwoordig uit het Oosten.

AK47

De recente aanslagen in Brussel – too close for comfort – hebben dat perverse discours even doen stilvallen, maar stilaan kan je het in onze kwaliteitspers weer tussen de regels door lezen, en wordt het weer hoorbaar bij de openbare omroep. Lang zal het niet duren vooraleer opnieuw luid zal weerklinken dat het allemaal onze schuld is, dat het onze islamofobie is die hun bommengordels tot ontploffing brengt. En wat zal er bij de commissie Terreurbestrijding te beluisteren vallen ? Wat zal er daar verteld worden als ze het over de oorzaken van radicalisering gaan hebben ? Ongetwijfeld zullen onderzoekers aan onze universiteiten plechtig komen verklaren dat ‘jongens van bij ons’ naar Syrië trekken omdat hun zussen op school geen hoofddoek mogen dragen. Of omdat het ASO nog niet is afgeschaft.

Radicale islam in Vlaanderen

Foto’s © Reporters – coverfoto : militairen aan de Wetstraat “16” in Brussel