Landschapspark Zuidrand betrekt grondeigenaars en –gebruikers bij het behoud van de Boshoek.

P1000681

Tussen de bebouwde zones van Boechout, Hove, Lint en Lier ligt een groot open landschap, bestaande uit landbouwweides en -akkers, kleine waterlopen,  oude bosfragmenten, een kasteeldomein en fiets- en wandelwegen. Landschapspark Zuidrand en de Bosgroep Antwerpen Zuid vzw willen samen met de eigenaars van dit gebied werken aan het behoud van dit landschap met respect voor alle aanwezige activiteiten. Daarbij gaan zij, aansluitend op een bevraging via brief, in het gebied op bezoek bij eigenaars om vrijblijvend te adviseren en te ondersteunen bij maatregelen die kaderen binnen een groot aantal thema’s: landbouw, bos en natuur, erfgoed, recreatie, water,…

P1000686

Landschapspark Zuidrand zal grondeigenaars en -gebruikers benaderen en is op zoek naar kansen voor realisaties voor natuur en landschap, recreatie, erfgoed en versterking van de landbouw. Via een brief en bezoek wordt informatie verzameld om zo te verwerken in de visie voor de beleefbare open ruimte in de Antwerpse Zuidrand.

P1000667

De Bosgroep informeert boseigenaars over de mogelijkheden van het bos, maar ook over de Europese natuurdoelen. Door middel van onder andere houtverkoop, plantsoen of hulp bij papierwerk krijgt elke eigenaar praktische hulp op maat. Indien gewenst kan er een gezamenlijk beheerplan opgemaakt worden, wat kansen geeft tot het verkrijgen van subsidies. Dit project wordt medegefinancierd door het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Antwerpen en Ruimte Vlaanderen.

P1000680

www.hove.be

Foto’s (c) Gazet van Hove