Hove

Ondersteuning van het klimaatbeleid door IGEAN

In maart 2015 ondertekende de gemeente Hove de Burgemeestersconvenant, waardoor de gemeente een emissie-inventaris en een klimaatplan moet opmaken. In dit plan worden concrete maatregelen opgenomen om op het eigen grondgebied tegen 2020 minstens 20 procent minder CO2-uitstoot te realiseren. Op 17 december 2015 werd het gemeentelijk energie- en klimaatactieplan door de gemeenteraad goedgekeurd. Dit plan somt acties op voor vijf sectoren, namelijk de gemeentelijke organisatie, wonen, mobiliteit, de tertiaire sector en de landbouw. In al deze sectoren wordt gestreefd naar vermindering van de CO2-uitstoot en sensibilisering van de betrokkenen. Aan IGEAN milieu & veiligheid wordt opdracht gegeven om in te staan voor de verdere begeleiding van het klimaatbeleid voor een bedrag van 1.500 EUR per jaar. De gemeente neemt deel aan de volgende acties van IGEAN milieu & veiligheid : rationeel energiegebruik (150 EUR), Bike to Work (200 EUR), thermo-grafische woningscans (300 EUR), ‘Water van den tap’ (100 EUR) en communicatie (gratis). Raadslid Anne Van Put (HB) wilde weten ‘hoe de opvolging naar Hove gaat verlopen ?’ Volgens burgemeester Volckaertsgaan we vanuit de gemeente Igean opvolgen. Er zullen regelmatig contacten zijn met o.a. acties zoals muurisolatie, groepsaankopen, schouwen ondersteunen, enz …” Iedereen keurde dit punt goed.

IGEAN nieuw logo

 

Ruimtelijke ordening

In het kader van de opmaak en uitwerking van het plannenregister is vastgesteld dat het rooilijnplan (van 22 april 1947) voor de Leon Dumortierstraat, de Vredestraat en de Jos Coveliersstraat niet bekrachtigd werd met een Koninklijk Besluit. Gezien de graad van realisatie is het wenselijk dit rooilijnplan op te heffen. Invullingen van open percelen zullen zich moeten inpassen in de bestaande bouwlijn. Dit kan volgens artikel 4 van het decreet van 8 mei 2009 betreffende de opmaak of afschaffing van rooilijnen door een besluit van de gemeenteraad. Eénparig goedgekeurd.

Geld euro's

ICT-aankoopcentrale

De gemeente treedt toe tot het Creat Service Centrum, de aankoopdienst van Farys. Dit is een aankoopdienst die de afgelopen jaren heel wat ervaring opbouwde met aankoopprocessen en de selectie van de beste aannemers. Creat biedt de kans om diensten en goederen aan vooraf gekende voorwaarden te verwerven. De gemeente stapt in en uit op maat. De samenwerking resulteert in een financieel voordeel via schaal- en volume-effecten. Ook wordt er bespaard op personeelsinzet/-kosten. Het aansluiten verplicht niet tot aankopen. Farys biedt bijna alles aan wat een gemeentebestuur regelmatig aankoopt.

De kopiërs van de gemeentediensten zijn aan vervanging toe. Er dwingt zich ook een besparing aan printers en cartridges op. Raadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) had heel wat opmerkingen : “We hebben vragen bij de onderbouwing van dit punt. Men vertrekt van een éénmalig gebeuren, de kopiërs zijn aan vervanging toe. We doen geen uitspraak over de behoeften voor de toekomst. Zijn er nog anderen die even goed werk afleveren ? Stoffeer dit zodat het correct is.” Raadslid Jo Ampe van groen-links vroeg “of de markt nog speelt ?” Volgens schepen van Financiën Dave Van den Berghe (PH7) “is er geen verbintenis aangegaan met Farys. We tekenen in op een aanbod. We kunnen nog zelf een eigen bevraging doen. Het is zoals het lidmaatschap van de VVSG.”

Na nog wat discussie keurde de meerderheid van N-VA en Ph7 dit punt uiteindelijk goed, terwijl CD&V en groen-links zich onthielden.

P1020303

Foto’s © Gazet van Hove.