De zogenaamde nieuwkomersverklaring – gelanceerd als maatregel naar aanleiding van de asielcrisis – blijkt nu uiteindelijk zelfs niet van toepassing op … asielzoekers …

In oktober vorig jaar lanceerde staatssecretaris voor Asiel en Immigratie Theo Francken (N-VA) met de nodige ruchtbaarheid de zogenaamde ‘nieuwkomersverklaring’. De federale regering sprak af dat nieuwe immigranten voortaan een engagementsverklaring zouden moeten ondertekenen waarbij ze aangeven onze Europese rechten, plichten, waarden en vrijheden te zullen respecteren. Wie dat niet zou doen, zou geen verblijfsvergunning krijgen. De verklaring paste in een pakket van maatregelen naar aanleiding van de massale instroom van asielzoekers. In maart 2016 werd deze “nieuwkomersverklaring” goedgekeurd door de federale regering.

P1020198

‘Propagandastunt’ aldus VB

Het Vlaams Belang kantte zich als rechts-nationalistische partij niet tegen deze verklaring, maar toonde zich wel sceptisch. De fameuze nieuwkomersverklaring leek voor het VB in de eerste plaats een zoveelste propagandastunt van Francken te zijn die de aandacht moest afleiden van het open grenzenbeleid. Het VB betwijfelde ook of het de regering wel menens was om de in de verklaring opgenomen engagementen werkelijk af te dwingen.

Deze kritische houding bleek niet onterecht. Op 9 juni jl. gaf de Raad van State in zijn advies te kennen dat verblijfsrecht weliswaar een federale bevoegdheid is, maar dat integratie tot nader orde een Vlaamse bevoegdheid is en dat de federale overheid bijgevolg geen voorwaarden kan stellen betreffende integratie en dus ook niet eenzijdig een nieuwkomersverklaring kan opleggen.

P1040004

 

Conventie van Genève

Dinsdag 21 juni jl. ondervroeg Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens integratieminister Liesbeth Homans (N-VA) in het Vlaams Parlement over de nieuwkomersverklaring. Het antwoord van de minister bevestigde het wantrouwen van de rechtse nationalisten. “Ik wil vooreerst stellen dat de nieuwkomersverklaring geen betrekking heeft op asielzoekers of erkende vluchtelingen. Dat gaat alleen maar over mensen die zich in het kader van gezinshereniging of arbeidsmigratie meer dan drie maanden willen vestigen in België” aldus minister Homans. Volgens Homans zou het laten ondertekenen van een nieuwkomersverklaring door ‘vluchtelingen’ immers “in strijd zijn met de Conventie van Genève”. Met andere woorden : die groep van immigranten voor wie de verklaring aanvankelijk bestemd was, moet die nu zelfs niet eens ondertekenen !

IS

Trendbreuk noodzakelijk

Volgens het VB is een losstaande nieuwkomersverklaring – en zeker als die ook al niet van toepassing is op asielzoekers – weinig of niets waard. Chris Janssens (VB) hield in het Vlaams Parlement dan een betoog voor een koppeling tussen het Vlaamse integratiebeleid en de federale verblijfswetgeving, waarbij een immigrant die geen enkele inspanning doet om zich te schikken naar de spelregels van onze democratische samenleving, kan worden gesanctioneerd door een intrekking van de verblijfsvergunning. Dit zou een volledige trendbreuk zijn tegenover het huidige lakse regeringsbeleid waarbij moslimextremisten niet alleen niet worden uitgewezen, maar IS-terroristen die terugkeren uit Syrië zelfs opnieuw met open armen worden onthaald en zelfs op kosten van de belastingbetaler worden verzorgd.

Minister Homans liet weten dat de bespreking van de nieuwkomersverklaring zal worden gevoerd in het Vlaams Parlement. Dat kan dus nog interessant worden. Wordt zeker vervolgd.

P1020118
Vlaams Parlement

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : Theo Francken.