Provincie Antwerpen ondersteunt restauratie van vier vaandels in Sint-Benedictuskerk

Mortsel-Dorp

In de Sint-Benedictuskerk in Mortsel schitteren sinds twee weken twee gerestaureerde vaandels die Onze-Lieve-Vrouw en de heilige Domenicus afbeelden. Twee andere vaandels, Sint-Benedictus en Onze-Lieve-Vrouw Koningin, vertrekken binnenkort naar het atelier voor restauratie en conservatie. In totaal voorziet het provinciebestuur 9.000 euro voor de restauratie van de vier historische vaandels.

logo provincie Antwerpen

Gedeputeerde Luk Lemmens legt uit : “In samenwerking met Monumentenwacht Provincie Antwerpen werkte het kerkbestuur van Sint-Benedictus een beheersplan uit voor hun roerend en onroerend erfgoed. Sindsdien werden er heel wat verbeteringen gedaan aan de infrastructuur en het waardevolle inventaris van de kerk. Met onze erfgoedsubsidies wil het provinciebestuur erfgoedhouders financieel ondersteunen bij de conservatie van hun erfgoed. Het resultaat van de eerste twee vaandels is schitterend en ik twijfel er niet aan dat dit ook voor de volgende twee het geval zal zijn.”

P1030442
Sint-Benedictus binnenkort voor renovatie naar atelier

De vier historische vaandels dateren van de 19de eeuw, met als uitzondering het vaandel van patroonheilige Sint-Benedictus, dat dateert van 1790. De twee gerestaureerde vaandels, die beide Onze-Lieve-Vrouw en de heilige Domenicus tonen, schitteren ondertussen weer in de kerk. Alle vaandels werden en worden onder handen genomen door Kenny Damian uit Dendermonde.

P1030441

Pierre Hernalsteen, voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Benedictus is enthousiast over de samenwerking met de provincie Antwerpen : “Sinds 2013 is ons kerkbestuur actief bezig met het behoud en beheer van het religieus erfgoed. In samenwerking met Monumentenwacht Provincie Antwerpen werden er heel wat stukken gereinigd en gerestaureerd. Dankzij de provinciale steun kunnen we onze prachtige vaandels opnieuw doen schitteren en krijgt onze patroonheilige binnenkort opnieuw een prominente plek in de kerk. Het resultaat van de eerste restauraties kan iedereen nu al komen bewonderen in de kerk.”

P1030439
Sint-Benedictuskerk – Mortsel-Dorp

 

Foto’s © Gazet van Hove.