Tijdens de Week van de Fair Trade vraagt de Wereldwinkel Boechout-Hove aandacht voor oneerlijke handelsrelaties.

 Wat zijn oneerlijke handelsrelaties ?

Cacao, koffie, rijst, katoen, thee en suiker zijn grondstoffen waar bij ons grote vraag naar is en die vooral in een tropisch klimaat geteeld worden. Je zou dus kunnen verwachten dat de boeren die deze grondstoffen kweken goed verdienen aan hun goeie geografische ligging. Handel met het rijkere Noorden zou voor hen winstgevend moeten zijn. Maar dat is niet zo.

P1020085

Waarom verdienen boeren in het Zuiden zo weinig ?

Daar zijn verschillende redenen voor : allerlei invoertaksen en heffingen op bijvoorbeeld suiker uit Paraguay, prijsafspraken tussen grote opkopers van koffie die zo bepalen wat de boer krijgt voor zijn koffie zorgen er voor dat zeker kleine producenten het meest benadeeld zijn.

Wat wil Oxfam Wereldwinkels ?

Enerzijds willen we de boeren een eerlijke prijs geven voor hun product maar ook willen we actie voeren en duidelijk maken aan mensen hier maar ook aan politici dat er maatregelen moeten worden genomen om de boeren uit het Zuiden een eerlijke kans te geven om hun producten te kunnen verkopen aan een eerlijke prijs. Concreet worden tijdens de Week van de Fair Trade posters verspreid die de ongelijkheid duidelijk maken, in de bib zal een infostandje staan en in de winkel zullen we de klanten laten ervaren wat ongelijkheid concreet kan betekenen.

P1020089

Cadeaubonnen

Om meer mensen te laten kennismaken met eerlijke handel verkopen we cadeaubonnen met info over eerlijke handel. Tijdens deze periode krijg je bij de aankoop van een cadeaubon van 5 EUR twee repen chocolade. Bedoeling is de bon cadeau te doen aan iemand die de wereldwinkel en het verhaal van de eerlijke handel nog niet kent.

Wereldwinkel Boechout-Hove is open van woensdag tot zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, op zondag van 10.00 tot 13.00 uur. Theo Tutsstraat 31 Boechout.

Meer info op tel. 03 / 501 34 09.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.