MORTSEL – Op woensdag 23 november staat in de Marc Liebrecht Schouwburg in Mortsel de voorstelling ‘Sinterklaas en de Letterkoekjestaal’ op de planken. Sinterklaas maakt die dag zijn intrede en zorgt ervoor dat elk kind in de zaal een cadeautje krijgt. Want Sinterklaas wil dat alle kindjes, alle brave kindjes natuurlijk, kunnen genieten van een mooie verrassing in de sinterklaasperiode. Al tien jaar lang wordt de Sint hiervoor uitgenodigd door het bestuur van Mortsel (stad en OCMW). Ook VZW In de buurt, WIMM (Werkgroep Integratie Migrantenvrouwen Mortsel) en Welzijnsschakel Mortsel zetten hun schouders onder de voorstelling, net als Move vzw Jeugdacademie.

logo Mortsel

De komst van Sinterklaas wordt zo een Mortsels feest voor ieder kind. Aanvankelijk was dit een initiatief van het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) voor een groep van twintig kinderen. Geleidelijk aan werd het uitgebreid en vorig jaar namen er 180 kinderen deel aan het feest.

Dit jaar werd een toneelstuk geschreven door enkele medewerkers, voor de gelegenheid verenigd in een pop-up schrijverscollectief ‘Humus en Scheutjes’. Het resultaat is het verhaal  van Schottie Lopen. Zonder de hulp van de kinderen en de ouders in de zaal, de organisaties en de vrijwilligers gaat Schottie Lopen er niet in lukken om Sinterklaas op pakjesronde te laten vertrekken.

Op 23 november staat Schottie Lopen voor een enorme uitdaging. Schottie Lopen is het elitecollege van Sinterklaas. Talent van over heel de wereld wordt er opgeleid tot hulp van de Sint. Elk jaar zorgen de pupillen ervoor dat de juiste pakjes bij het juiste kind aankomen. Het is een deftige opleiding, en dat moet ook, want niets mag over het hoofd worden gezien. De leerlingen testen het speelgoed. Ze oefenen de liedjes en halen halsbrekende manoeuvres uit, net zoals ze dat tijdens de nacht van sinterklaas moeten doen.

P1010154

Op 23 november komt de Sint aan in Schottie Lopen. En dat is toch wel een week of twee vroeger dan gepland. In  Schottie Lopen wordt alles op alles gezet om zijn enigszins onverwachte aankomst tot in de puntjes voor te bereiden. Gelukkig is er een zaal vol hulp aanwezig.

Ken je nog brave kindjes uit Mortsel die zin hebben om Schottie Lopen te helpen op 23 november ? Zo kan Sinterklaas voor iederéén op pakjesronde vertrekken. Inschrijven kan bij de sociale dienst, bij Elke Cleymans (elke.cleymans@ocmwmortsel.be; tel. 0491 / 34 74 48).

P1010155

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove