Is Peeters welkom bij CD&V Antwerpen ?

Verkiezingsborden Hove

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

Is Kris Peeters’ verhuis van Puurs naar Antwerpen voor CD&V de voorbode van een switch naar links ? Is het boel met de N-VA en heeft dit gevolgen voor 2019 ? Aan (verkiezings)analyses geen gebrek, maar politiek is onvoorspelbaar. Peeters werd wel voorgesteld als lijsttrekker, maar over het programma is vooralsnog niets bekend. De persconferentie was dus een poppententoonstelling, waarbij toch wat op te aan te merken viel.

cd&v

Sommen en Voeten

Op de dag van de persconferentie zei Ariane Van Dooren, Antwerps CD&V-voorzitter, in Gazet van Antwerpen dat als CD&V in Antwerpen zichtbaar wil zijn tijdens de verkiezingscampagne, de partij een nationaal kopstuk nodigt heeft. ‘De naam die daarbij geregeld naar voor werd geschoven, was die van Kris Peeters.’ Dat is nochtans nieuw voor mediagebruikers die de (lokale) pers volgen. Eerder berichtte ATV namelijk dat volgens hun bronnen Liesbeth Sommen (32) en Sam Voeten (28) vooral kans zouden maken op het lijsttrekkerschap in de Scheldestad. Sommen is de politieke rechterhand van Kris Peeters, ze is directeur cel Sociale Zaken en Voeten is woordvoerder voor de Kamerfractie.

ATV zei ook dat CD&V Antwerpen – niet onlogisch – nauw samenwerkt met nationaal voorzitter Wouter Beke. Beke schoof begin juli Sarah Claerhout nog naar voren als kandidaat-lijsttrekker in Gent – maar die deal gaat intussen niet meer door, ze is inmiddels al uit de partij gestapt … Vanuit Brussel zou dus evengoed de verhuis van Peeters besproken zijn. Politicoloog en Antwerpenaar Dave Sinardet zei in De Afspraak dat hij wist dat Kris Peeters al vaker de vraag gekregen had om naar Antwerpen te verhuizen (van wie vermeldde hij niet) en dat Peeters dat tot nu toe telkens geweigerd had. Dat verklaart ook de tweet van Wouter Beke (‘Ja. Hij doet het! Combinatie van ervaring en frisse blik voor Antwerpen: @kris_peeters1 en jonge @cdenv-ploeg.’). Sinardet haalde dan ook het zogezegde verhaal onderuit dat dit enkel in de Antwerpse afdeling besproken is en er de avond voor de persconferentie een stemming was geweest waarna Kris Peeters volmondig ‘ja’ antwoordde.

P1010552

Lanjri en Bastiaens

‘Mijn stadsgenoten kennende zijn ze niet allemaal even grote fan van import uit de parking’, tweette Sinardet overigens, waarbij hij de vergelijking maakte met de verhuis van Annemie Turtelboom, ook vanuit Puurs, die niet bepaald een succes was. Afgaande op de lichaamstaal tijdens bepaalde beelden van de persconferentie is het ook de vraag of sommige CD&V’ers wél ‘grote fan zijn van import uit de parking’.

De bovenste (verkozen) lijstplaatsen worden duur. Met Peeters als lijsttrekker zijn Nahima Lanjri (Kamerlid) en Caroline Bastiaens (schepen van Cultuur, ze nam die post pas over van partijgenoot Philip Heylen en stopt op het einde van het parlementaire jaar als Vlaams Parlementslid om niet meer te cumuleren), respectievelijk links en rechts op de foto, ook geen kandidaat-lijsttrekkers meer.

Lichaamstaal

De voorzitster van CD&V met gekruiste armen en weinig enthousiasme in haar woorden ‘unaniem, krachtig en enthousiast’, bedenkelijke blikken die Peeters omsingelden … Dat was ook het satirisch Canvasprogramma De ideale wereld opgevallen. Het programma paste daarom een ‘bullshit-decoder’ toe op Peeters’ speech en de gedachten van de CD&V-ploeg.

Op de koop toe kwam er dan nog commentaar op de Bollekesdrink van het CD&V-team aan het einde van de persconferentie omstreeks 11u. Goedbedoeld om Peeters een Antwerps imago te geven, maar bedenkelijk gezien het vroege uur en het alcoholplan van CD&V.

P1010575
Schepen Philip Heylen legt zijn mandaat neer

Foto’s (c) : Gazet van Hove.