KONTICH

Verschillende gemeenten uit de Zuidrand en de provincie Antwerpen werken sinds enkele jaren in hun regio samen met onder meer de Vlaamse overheid en de gebiedsgerichte en plaatselijke verenigingen zoals Kempens Landschap, Bosgroep, Natuurpunt, Pasar, Turftrappers, Boerenbond, ABS, Heemkundige kringen, Kerkfabrieken en Gidsenwerkingen.

Deze samenwerking is op verschillende manieren gestructureerd : er is het landschapspark Zuidrand (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel en Wilrijk), het project ‘beleefbare open ruimte’ (zelfde negen gemeenten), het project ‘De Zuidrand dat smaakt’ (opgestart door de eerder genoemde gemeenten, maar zonder Mortsel en Wilrijk) en de werking rond cultureel erfgoed rond Azura (zonder Borsbeek en Wilrijk). Deze samenwerking heeft tot heel wat dynamiek en projectrealisaties geleid in de Zuidrand. Denk maar aan het wandelgebied ‘Landschapsrand Zuidrand’, de opening van heel wat trage wegen, natuur-inrichtingsprojecten, landbouwprojecten, de strekenmand, de website www.toerismezuidrand.be en de filmdatabank.

dreef in het bos

Door de oprichting van de Streekvereniging Zuidrand wil men een geïntegreerd streekbeleid uitbouwen om de identiteit van de regio en het streekgevoel te versterken. Dit gebeurt door in te zetten op een waaier aan thema’s zoals natuur, bos, speelgroen, groen in de stad, trage wegen, landbouw, landschapskwaliteit, cultureel erfgoed, onroerend erfgoed, recreatie en toerisme, … De projectvereniging werd opgericht voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2020. Schepen Lieve Voets (N-VA) van Mortsel : ‘Bedoeling is dat we alle bestaande samenwerkingsprojecten bundelen zodat de werklast zou verminderen. We zullen maar één vergadering en één budget hebben.’

P1040427

In de kapel van Cultuurpunt Altena werd het project voorgesteld door de voorzitter, Bart Seldeslachts (N-VA), burgemeester van Kontich. De voorzittersfunctie zal elk jaar door een andere burgemeester worden ingevuld. Opmerkelijk : Boechout doet niet mee, net als Wilrijk. Het Geitendorp haakt af omdat het niet alle beslissingen zelfstandig kan nemen. Vaak moeten ze rekening houden met de stad Antwerpen. Boechout is een ander verhaal. Op de voorstelling kon ‘off the record’ worden opgevangen dat zij het project negeren omdat het allemaal gaat om gemeenten met een N-VA-signatuur. Burgemeester Koen T’ Sijnen (Pro Boechout&Vremde) geeft een heel ander argument. In december wou Boechout nog ‘meespelen’, maar uiteindelijk bedacht men zich. ‘We hebben het allemaal nog eens goed nagerekend. Dit project kost een boel geld. Onze gemeente zou 20.000 euro moeten ophoesten en de return die onze inwoners hiervoor zouden krijgen is verwaarloosbaar.’  

Geld euro's

De vereniging trekt vier medewerkers aan. Elke gemeente vaardigt drie bestuurders af, waarvan er één stemrecht heeft. Voets : ‘Onze stad legt, net als alle andere gemeenten, één euro per inwoner bij. De eindrekening is vlug gemaakt, vermits het gebied 110.151 bewoners omvat.’ Ook de provincie doet haar duit in het zakje. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) : ‘Wij subsidiëren het project voor 36.717 euro en rekenen ook nog op subsidies van de Vlaamse overheid.’  Met dit project willen de zeven gemeenten optornen tegen de toeristische troeven van de twee steden die het gebied omringen : Antwerpen en Lier.

P1040428

 

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove