BOECHOUT

Judoclub Boechout bestaat uit judoka’s van alle leeftijden onder leiding van een enthousiast jong trainerskorps. Al vanaf jonge leeftijd bestaat de mogelijkheid om aan wedstrijden deel te nemen, maar dit is vrijblijvend. Het recreatieve aspect en de gezellige sfeer staan centraal.

p1040488

JC Boechout ontstond in 1967 als personeelskring van Lustrerie Massive in Mortsel.  Er werd dan ook getraind in een ruimte van de fabriek.  Enkele jaren later begon men met een jeugdafdeling onder leiding van Paul Huybrechts. De club verhuisde keer op keer: eerst naar Wommelgem, vervolgens naar een locatie van de Broeders Salesianen in een zijstraat van de Jansenlei (nu Van Raemdonckstraat) in Boechout, dan volgde de School met de Bijbel, de huidige WigWam, en nadien Voco. De zaal (‘dojo’) kwam er onder water te staan en de matten werden onbruikbaar. Een zoveelste verhuis drong zich op: dit keer naar de turnzaal van de Vrije Basisschool in Vremde. Het almaar wisselen van locatie speelde de club parten. Het ledenaantal daalde drastisch en bereikte een dieptepunt toen er nog maar amper 40 judoka’s overbleven, voornamelijk 40+-ers. Noodgedwongen verlegde men de accenten naar het recreatieve maar nadat Bert Hoedemakers (goud), Wouter Ceulemans en Stijn Symens (zilver) en Nelly Govers (brons) medailles behaalden op de provinciale kampioenschappen waaide er een nieuwe wind door de club. Hoedemakers behaalde in 1998 zijn eerste Dan (zwarte band), een mijlpaal voor JC Boechout. Eén jaar later kwam er een dojo in de audiovisuele ruimte van de Jan Frans Willemsschool.  In 2001 begon men met zomerkampen. Eén ervan, in Frankrijk, werd bezocht door Gella Vandecaveye, goed voor zilver op de Olympische Spelen van Atlanta en brons in Sydney.

p1040489

Al enkele jaren neemt JC Boechout deel aan de interclub van de Vlaamse Judofederatie, waardoor men een samenwerking aanknoopte met JC Bonheiden. In 2012 behaalde Shari Stroeckx zelfs een bronzen medaille op het nationaal kampioenschap. Meteen nam ook een vrouwenploeg deel aan de interclubkampioenschappen. Zij steeg in 2015 naar de eerste klasse, maar het noodlot sloeg opnieuw toe omdat de zaal te kampen had met stabiliteitsproblemen zodat het seizoen werd afgewerkt in de sporthal. Het daaropvolgende jaar werd voor de derde keer uitgeweken naar de School met de Bijbel.

p1040486

Nu vinden de wedstrijden en de trainingen plaats op woensdag- en vrijdagavond en worden ze gehouden op het Sportcomplex ‘Sneppenbos’ op de Vremdesesteenweg 224 in Boechout. De judoka’s worden in drie  groepen verdeeld, zodat iedereen met leeftijdsgenoten en op eigen niveau kan sporten. Voor de jongsten (vanaf geboortejaar 2010) ligt de nadruk op het aanleren van de basistechnieken en op het spelaspect. De middengroep leert de technieken verder aan, met meer aandacht voor fysieke training. In de oudste groep komt de volledige waaier van het judo aan bod, waarbij de technieken in wedstrijdvorm worden gegoten en grote aandacht gaat naar conditieopbouw. JC Boechout is opnieuw springlevend. Naast deelname aan de inter-club-tornooien van de VJF wordt er elke zomer een judokamp georganiseerd met tal van sportieve activiteiten en een geweldige groepssfeer. De viering van het 50-jarig bestaan vindt plaats op 20 mei. Verder zijn er de jaarlijkse barbecue, quiz (dit jaar op 18 februari),  clubuitstap, een judokamp (van 5 tot 12 augustus),…

(EM)

* Meer info : (onder andere over proeflessen) op www.judoclubboechout.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.