HOVE

De wegenwerken aan de Geelhandlaan snijden het centrum van Hove letterlijk en figuurlijk in twee. Volgens burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) vorderen de werkzaamheden gestaag verder. Er was een kleine stilstand wegens het vriesweer in januari jl. maar toch werd er verder gewerkt met het wegdek uit te graven. Men blijft op schema. Iedere dinsdag is er werfvergadering waar de actuele stand van zaken wordt besproken. De ambitie is om de werken af te hebben voor het bouwverlof van 2018.

p1040573
Molenstraat : enkelrichting ook voor fietsers

Een aantal oudere bewoners (+ 80 j.) van de Geelhandlaan hebben het niet gemakkelijk wat hun persoonlijke bevoorrading betreft. Tijdens de dag kunnen ze hun huis niet uit en ’s avonds, als de werkzaamheden stil liggen, zijn de winkels gesloten.

p1040577
burgers op de werf …

 

De werken geven (tijdelijke) overlast – Graag creatieve oplossingen

Doordat de Geelhandlaan volledig onderbroken is, zoekt het verkeer andere (sluip)wegen op : de Jan-Frans Gellyncklaan, Beekhoekstraat, Beukenlaan, Magdalena Vermeeschlaan, Lintsesteenweg krijgen veel omleidingsverkeer te slikken. Er wordt op sommige plaatsen vrij snel gereden (+ 70 km/u.). Geregeld zijn er flitscontroles door de politie. Overtreders wacht een zware straf, volgens de graad van overtreding een geldboete tot inlevering van het rijbewijs.

Langsheen het traject van de werken van de Geelhandlaan staan er tijdelijke verbodsborden. Sommige burgers zint dit niet en zij verplaatsen dan zelf deze verkeersborden, of draaien ze om. Bij betrapping hierop staan strenge straffen.

p1040582
kruispunt H. Hostelei – Geelhandlaan volledig afgesloten

De betreffende werfzone is volledig afgesloten, met vele nadarbarelen, verkeersborden en op het kruispunt van de Huib Hostelei met de Geelhandlaan is het net de ‘Berlijnse Muur’ met dranghekkens. Sommige ouders zint dit ook niet als ze hun kinderen naar school willen brengen. Ze zouden – moesten ze kunnen – hun kinderen met de wagen tot in de klas rijden. Enkele honderden meters omgaan kunnen ze niet. Deze generatie twintigers en dertigers is nooit naar het leger moeten gaan. Al hun verplaatsingen verlopen met de wagen. Vandaar … Een aantal van deze heerschappen probeert dagelijks de dranghekkens aan de Huib Hostelei te doorbreken met het vernielen van de beveiligingssloten. In de Hovese gemeenteraad is raadslid Filip Lecoutre (CD&V) blijkbaar de vertegenwoordiger van deze ‘papzak’-generatie. Hij pleitte voor het inleggen van een ‘shuttle-bus’ van de tijdelijke parking aan de Leon Dumortierstraat naar de nabijgelegen gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool. Tweehonderd meter ver kunnen deze ouders niet meer stappen. Zielige creaturen.

p1040581
dagelijks herstel en controle van de sloten

Sommige van deze onverantwoorde ouders negeren alle verbodsborden en lopen met hun kleine kinderen in de Geelhandlaan tussen de zware vrachtwagens en de bewegende kranen door. Dit schept zeer gevaarlijke toestanden. Moest er een ongeval plaats vinden, zijn zij persoonlijk verantwoordelijk. Beseffen ze wel welke invloed hun onverantwoord gedrag heeft op de opvoeding van hun kinderen. Zo van “verkeerborden gelden voor iedereen, maar niet voor ons !”

Recent was er zelfs een busje met schoolkinderen vast gereden in de modder, na de dooi van januari. Burgemeester Volckaerts is zelfs persoonlijk gaan meehelpen om dit busje te ontzetten, tot algemeen jolijt van de aanwezige schoolkinderen. De politie liet zelfs een automobilist die ook was vastgereden in de modder van de Geelhandlaan aan zijn lot over. Hij had het immers zelf gezocht.

p1040585
Sint-Laureysplein, voldoende doorgang voor voetgangers

Volgens het groen-linkse gemeenteraadslid Jo Ampe is de bewegwijzering in Hove niet efficiënt aangebracht. Hij verwijst hier naar de omleiding voor fietsers aan de spoorwegbrug naast de Meylstraat. Er staat een richtingwijzer voor fietsers naar Boechout naar het zuiden. Dit parcours loopt via de Elzenstraat, Berkenlaan, Acacialaan en zo naast de gemeentelijke begraafplaats, Leon Dumortierstraat, Jos Coveliersstraat naar Boechout. Volgens de groen-linkse topman is de wegwijzer aan de Sint-Laureysplein i.v.m. de werken in Boechout ook niet goed aangebracht. Het voetpad zou te smal zijn. Heeft Ampe (’s nachts) misschien erg veel plaats nodig op de Hovese voetpaden …???

Tijdens algemene wegenwerken – positief eindresultaat voor heel Hove – moet men de nodige creativiteit aan de dag leggen : dit ontbreekt blijkbaar in de groen-linkse hoofden en bij de ‘papzak’-generatie … Enkele honderden meters extra stappen of fietsen is goed voor de persoonlijke gezondheid. Dubbele winst !

p1040574
creatieve omleiding naar Boechout

Foto’s © Gazet van Hove.