Naar aanleiding van ons recent artikel over de nauwere samenwerking tussen de gemeentebesturen van Hove en Lint, kregen we een reactie binnen van Lints gemeenteraadslid Hans Vandenbulcke.

openbarewerken

Artikel : “Gemeenten Lint en Hove willen intensief samenwerken”, 29 juni 2017.

“Ik heb onderstaand artikel uit de “Gazet van Hove” over de intergemeentelijke samenwerking tussen Hove en Lint aandachtig gelezen.

Spijtig genoeg zit, voor wat de gemeente Lint betreft, de vork anders aan de steel.

Ik verklaar mij nader :

In de maand april 2017 worden alle fractieleiders van de minderheid (dringend en afzonderlijk) uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester van Lint, Harry Debrabandere. Na een korte introductie waarover dit gesprek zou gaan (de fracties wisten vooraf niets) bleek het over de intergemeentelijke samenwerking te gaan die zou opgezet worden tussen de gemeenten Hove en Lint voor wat betreft de technische dienst en alles wat daarbij hoort.

Mijn fractie, Vlaams Belang, heeft tijdens dit gesprek haar volledige medewerking toegezegd. Dit werd door de burgemeester geapprecieerd.

Ook de twee andere minderheidsfracties, CD&V en Open VLD, hebben toen hun medewerking toegezegd.

De minderheidsfracties werden daarom in mei en juni uitgenodigd op een speciale commissie IGS. Daar werden tal van vragen gesteld over de concrete invulleng van de op te richten intergemeentelijke samenwerking.

Dit moest dan bekrachtigd worden op de gemeenteraad van 27 juni 2017 waar een princiepsakkoord werd voorgelegd zoals dit gebeurde op de gemeenteraad van 26 juni 2017 in Hove. Bijkomend moest er een overlegorgaan worden opgericht om de samenwerking verder te onderzoeken en eventueel op te starten. In de gemeente Hove zit elke minderheidsfractie in het overlegorgaan.

Nu blijkt op de gemeenteraad van 27 juni 2017 bij de bespreking van het punt over het overlegorgaan de burgemeester zijn kazak te draaien. opeens komt hij af met een pariteit voor de samenstelling van het overlegorgaan: 2 vertegenwoordigers voor de minderheidsfracties in Hove en 2 vertegenwoordigers voor de minderheidsfracties in Lint. In Lint zijn we met 3 minderheidsfracties : CD&V, Open VLD en Vlaams Belang.

Niettegenstaande de vraag in april van de burgemeester of alle minderheidsfracties wilden meewerken haalt hij nu plotseling een pariteit uit de kast om één welbepaalde partij niet te vertegenwoordigen in het overlegorgaan.

Na de geheime stemming voor de afgevaardigden in het overlegorgaan was het wel duidelijk welke minderheidsfractie niet mocht vertegenwoordigd zijn in het overlegorgaan: Vlaams Belang. Protest van de CD&V-fractie over de manier van werken van de meerderheid, vooral N-VA, mocht zelfs niet baten.

De Vlaams Belang-fractie heeft dan ook de burgemeester huichelarij verweten en hem er op gewezen dat hij meer respect moet tonen voor het werk van alle raadsleden van de minderheid; ook die van het Vlaams Belang!

Ik heb als fractieleider van het Vlaams Belang in de gemeenteraad van Lint het volgende laten notuleren naar aanleiding van deze vaudeville bij de oprichting van het overlegorgaan : “Het was geen geheime stemming maar een georkestreerde stemming !”.

De Vlaams Belang-fractie veroordeelt ten stelligste de houding hieromtrent van de meerderheid en vooral van de burgemeester Harry Debrabandere.

Met vriendelijke groeten.

Hans Vandenbulcke

fractieleider Vlaams Belang”

Gemeentehuis hove

Foto’s (c) Gazet van Hove