Op de laatste tentoonstelling van de Hovese Kunstacademie sprak schepen van Cultuur Gerda Lambrecht o.a. volgende woorden uit :

p1050305

“ …/…

Een bewogen jaar, mogen we wel stellen. We hebben afscheid genomen van onze vorige directeur Boud Cielen die vervangen werd door Greet D’hondt, die met veel enthousiasme haar taak heeft aangevat. Greet is natuurlijk niet onervaren. Als voormalig directeur van de kunstacademie van Westerlo is zij hier in Hove niet aan haar proefstuk.

En dat ze beroep heeft moeten doen op haar expertise, werd al snel duidelijk. Eind 2016 hebben we in de academie een doorlichting gehad van de Onderwijsinspectie waarin we niet zo positief beoordeeld werden. Ik vertel niets nieuws dat sommige lokalen voor verbeteringen vatbaar waren en dat er meer aandacht geschonken dient te worden aan de verschillende aspecten van interne en integrale kwaliteitszorg.

Als positieve noot vermeldde de inspectie nog dat zij ervan overtuigd zijn dat de academie in samenwerking met de inrichtende macht, de gemeente dus, voldoende garanties kunnen bieden om de tekorten te remediëren.

Deze opmerking indachtig heeft de gemeente met ruggespraak  van de directie en de leerkrachten van de academie, al enkele pijnpunten aangepakt. Tijdens de komende maanden zullen, voor zover dit in onze mogelijkheden ligt, nog meer verbeteringen aangebracht worden met als doel de lokalen aan te passen aan de hedendaagse normen.”

We zochten schepen Lambrecht op om meer info te krijgen over deze gang van zaken bij de Hovese Kunstacademie.

p1050310
werken van Hovese leerlingen Kunstacademie

Vorig groen-links gemeentebestuur verantwoordelijk

“De doorlichting is er geweest in november-december 2016 nog onder het mandaat van de vorige directeur, Boud Cielen. Er is met Onderwijs Vlaanderen een bespreking geweest met de drie betrokken partijen. Negatief in het verslag is dat de lokalen niet voldoen. De kelder ligt geen meter boven de grond. De veiligheid en de gezondheid laten ook te wensen over. De brandveilige kast moet dicht zijn. Dit is nu in orde gemaakt. Er is ook geen afzuiging voorzien. Die gaat er komen. Er zijn ook geen bezink-bakken.

In het jaar 2006 is er ook reeds een doorlichting geweest. Er waren toen ook aandachtspunten. Hiermee is toen onder het vorige gemeentebestuur niets gedaan. Moesten ze wel iets hebben gedaan dan was het verslag vandaag niet zo negatief. De vorige directeur en de vorige gemeentesecretaris hebben dit verslag in hun bureauschuif laten steken zonder er iets mee te doen. De verslagen van de bedrijfsbezoeken van Igean lagen op het gemeentehuis bij de noodambtenaar en niet bij de directeur van de Kunstacademie.

Vandaag is er een verbeterplan ingediend. Dit is reeds doorgestuurd naar Onderwijs Vlaanderen. Als het niet wordt goedgekeurd moet de gemeentelijke Kunstacademie op 1 september e.k. de deuren sluiten.

Aan de lokalen zelf zijn er reeds verbeteringen doorgevoerd. De kleinere zijn reeds O.K. De grotere gaan door in het najaar omdat hiervoor een budgetwijziging nodig is. De ingrepen op de elektriciteitsinstallatie gaan door tijdens de zomervakantie als de academie gesloten is.

Het lokaal voor de keramiek (met +/- 60 studenten) kan niet in De Markgraaf blijven. Hiervoor zoeken we een oplossing.

In totaal hebben we drie jaar de tijd om wijzigingen door te voeren, als we concrete plannen kunnen voorleggen, krijgen we er nog twee jaar extra bij.”

Tijdens de legislatuur 2007-2012 werd Hove bestuurd door een groen-links CD&V-bestuur, gedomineerd door het groen-linkse ‘Hove Beweegt’. Mevrouw Els Pauwels (CD&V) was toen schepen van onderwijs en cultuur.

p1050309

Veel betrokken studenten

De Hovese Kunstacademie is populair in onze regio. In het afgelopen schooljaar waren er in totaal 428 leerlingen ingeschreven, waarbij nog eens 15 vrije leerlingen. 159 leerlingen zaten in de hogere cyclus, 46 in het middelbaar en 223 in de lagere cyclus. 33% van de leerlingen woont effectief in Hove.

De Hovese Kunstacademie had ook een bijhuis in Boechout met 71 leerlingen, maar deze werd afgekoppeld.

p1050313

Foto’s © Gazet van Hove.