Over God

Voordracht door Prof. Dr. Em. Etienne Vermeersch (Universiteit Gent)

Maandag 18 september 2017, 20.00u., Stadsschouwburg Vredeberg, Vredebergstraat 12-14 in 2500 Lier.

Ingang : 4 euro / 2 euro (leden/Gomor/jongeren) – één consumptie inbegrepen.

Vooraf inschrijven hoeft niet, maar wordt sterk aanbevolen : hvv.vrijdenkendlier@telenet.be – tel. 03 / 480.89.23. – 0495 / 431.429.

Toen hij als jonge man aan de godsbewijzen begon te twijfelen, besliste Etienne VERMEERSCH zijn twijfels door een “sprong naar God” te overbruggen en trad hij als jezuïet in het klooster. In het klooster stelde hij zoveel zwakheden en inconsistenties vast, dat hij het pad van het atheïsme insloeg.

In zijn recente boek “OVER GOD” stelt hij met een onontkoombare overtuigingskracht dat we het bestaan van de god van het christendom (maar ook van de andere monotheïstische godsdiensten als islam en jodendom) op rationeel-wetenschappelijke gronden niet kunnen aannemen. Al het positieve in de wereld kunnen we verklaren op wetenschappelijke wijze op basis van waarneembare gegevens.

Al het negatieve wordt volkomen onbegrijpelijk en absurd als we geloven in de leiding van een almachtig opperwezen.

Maar ook op ethische gronden niet : als God/Allah/Jahweh almachtig en liefdadig, barmhartig en erbarmend zou zijn : waarom is er dan zoveel kwaad, lijden en ongerechtigheid in de wereld ?

Aan de hand van de inzichten inzake “cognitieve dissonantie” legt hij uit waarom verstandige mensen toch om gevoelsmatige aanhankelijkheid aan een wensdroom niet altijd in staat blijken het rationele betoog te aanvaarden.

Uiteraard wordt het publiek de gelegenheid geboden om aan prof. VERMEERSCH kritische vragen te stellen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.