De jaarlijkse promotieverkoop van streekeigen struiken, hagen en bomen komt er weer aan. Deze actie van Natuurpunt in samenwerking met onze gemeente en de Milieuraad kent dit jaar de vierentwintigste editie.

Er wordt veel aandacht geschonken aan de promotie van autochtoon plantmateriaal. Een plantensoort is inheems in Vlaanderen als Vlaanderen binnen het natuurlijke verspreidingsgebied van de soort ligt. Een individuele plant is autochtoon of oorspronkelijk inheems in een bepaalde streek in Vlaanderen als deze een nakomeling is van planten die zich sinds hun spontane vestiging na de laatste ijstijd altijd natuurlijk hebben verjongd of die kunstmatig vermeerderd werden met strikt lokaal materiaal. De autochtone planten zijn cursief aangegeven.

Haagpakketten

Er worden twaalf verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wil beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 centimeter hoog. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Bovendien leert de ervaring dat door de boomkweker zeer degelijk plantmateriaal wordt geleverd.

Pakket 1 : houtkant (8,50 EUR) : wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 meter lang en 3 meter breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met één kapbeurt om de 5 à 10 jaar. Soorten : zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes. 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort.

Pakket 2 : houtkant natte gronden (7,50 EUR) : een houtkant als pakket 1, maar met soorten die prima groeien in een vochtige bodem. Soorten : zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar. 12 planten : 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 meter.

Pakket 3 : geschoren (doornloze) haag (15,50 EUR) : een echte omheiningshaag waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee keer per jaar gesnoeid: vóór en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans uit te groeien. Soorten : wilde liguster, veldesdoorn, olm (veldiep), rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos.  24 planten : 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 meter.

Pakket 4 : doornhaag (14,50 EUR) : ondoordringbare haag die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem- en vruchtvorming. Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos. 24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 meter.

Pakket 5 : bloesem- en bessenhaag (16 EUR) : een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. Deze haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 meter breed worden. Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en kardinaalsmuts. 24 planten : 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 meter.

Pakket 6 : veldesdoornhaag (Spaanse aak – 16,50 EUR) : haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Omdat deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden. 25 planten, goed voor 6,25 meter.

Pakket 7 : meidoornhaag (15,50 EUR) : haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze doornige plant komt ook tot bloei indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten. 25 planten, goed voor 6,25 meter.

Pakket 8 : bijenbosje (7,50 EUR) : een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst wordt gedacht. Dat hebben de wilde bijen immers nodig. Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers. 12 planten, 2 planten per soort.

Pakket 9 : vogelbosje (3 EUR) : dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor vogels. Soorten: kardinaalsmuts, éénstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout. 5 planten : 5 soorten, 1 plant per soort.

Pakket 10 : taxushaag (16 EUR) : taxus is een inheemse naaldboom die goed groeit op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke grond. De plantjes zijn 40 tot 60 centimeter hoog. Hou er wel rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig. Een taxushaag is de enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. 10 planten, goed voor 2,5 meter.

Pakket 11 : haagbeukhaag (18 EUR) : bekende boerenerfhaag. Wordt meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 meter geschoren, vóór en na de zomer. 25 planten, goed voor 6,25 meter.

Individuele planten

Klimplanten groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klimplanten ‘wortelen’ niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruikmaken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten. Volgende planten worden aangeboden: wilde kamperfoelie (4 EUR), hop (opgepast: prima als gevelplant, maar in de tuin kan hij woekeren, 5 EUR) en bosrank (4 EUR).

Bomen

De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 centimeter op 1 meter hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3 meter. Er wordt een steunpaal met een lengte van 2,5 meter meegeleverd.

Knotwilg (3 EUR) : een mooie landelijke knotwilg verkrijg je door het aanplanten van een knotwilgpoot. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 meter lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 centimeter. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 centimeter diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

Winterlinde (nieuw – 45 EUR) : de winterlinde (of kleinbladige linde) is inheems in Europa. Hij groeit vrij snel als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 meter en een omvang van 10 meter bereiken, dus enkel geschikt voor een tuin met veel ruimte. De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend. De bomen kunnen kleverig worden als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken, maar minder dan bij zomerlinde.

Okkernoot (nieuw – 45 EUR) : de okkernoot kan een hoogte tot 30 meter bereiken en kan meer dan 10 meter breed worden. De boom vormt een ronde halfopen kroon en bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. Met walnoot wordt meestal de vrucht van de okkernoot bedoeld. Mannelijke en vrouwelijke bloemen komen bij de walnoot aan dezelfde boom voor. Mannelijke bloemen zijn in katjes verenigd. Vrouwelijke bloemen bevinden zich al dan niet in trossen aan het einde van nieuwe scheuten die in het voorjaar ontstaan uit de eindknop van de langloten en uit enkele daaronder gelegen knoppen.

Bijenhotels

Het gaat niet zo goed met de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun korven en wilde bijen doen het zo mogelijk nog slechter. Hoog tijd voor acties! Bewaar het hotelletje enkele maanden en hang het tijdens de komende lente op een zonnige plaats in je tuin. Van maart tot oktober gaan zich daar boeiende taferelen afspelen met verhalen over verleiding en bedrog, metselaars en behangers, macho’s en huisvrouwen. Wist je trouwens dat wilde bijen niet steken ? En dat ze solitair leven en elk een eigen nestje maken ? En vooral dat ze bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven ? Kortom, voor Natuurpunt een prima moment om ook bijenhotelletjes te koop aan te bieden aan 20 EUR. Deze worden gemaakt door Den Atelier in Niel (www.pegode.be), een arbeidszorgcentrum voor mensen die omwille van een arbeidsbeperking niet terechtkunnen in de gewone tewerkstelling.

Hoe bestellen en wanneer afhalen ?

Vul het bestelformulier op pagina 27 in. Dit formulier moet uiterlijk vrijdag 27 oktober ingeleverd worden bij de technische dienst aan het gemeentehuis. Je betaalt het totale bedrag bij bestelling met gepast geld.

Op zaterdag 25 november tussen 13 en 15 uur kan je je bestelling afhalen aan de gemeentelijke werf in de Fazantenlaan. Info : milieuambtenaar Koen Boonen, tel. 03 / 460 33 47 of e-mail : koen.boonen@hove.be , Natuurpunt Zuidrand : Hugo Waeterschoot, e-mail : hugo.waeterschoot@scarlet.be . Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudstips zijn als pdf-bestand af te laden op onderstaande website.

www.natuurpunt.be/behaag

Foto’s (c) Gazet van Hove.