De meeste naambekendheid geniet de West-Vlaming Antoon Pype als voormalige politieke gevangene in de Sovjet-Unie. Dat is ook het hoofdthema van zijn recent verschenen herinneringen onder de titel Pype vrij ! Gevangen in de Sovjet-Unie en de verdere wedervaren van Antoon Pype.

Op 21 december 1976 vertrok hij als actievoerder van het Vlaams Actiecomit voor oost-Europa naar Leningrad (het huidige Sint-Petersburg). In zijn lezenswaardig verslag verhaalt Antoon hoe hij bij de verspreiding van binnengesmokkelde pamfletten, waarin gepleit werd voor onder meer democratische vrijheden en vrije verkiezingen, opgepakt werd door enkele studenten en overgedragen werd aan de KGB. Na schier eindeloze ondervragingen werd hij in maart 1977 veroordeeld tot vijf jaar strafkamp.

Strafkamp onder Brezjnev

Pype vertelt over zijn gevangenisleven, zijn verblijf in het strafkamp en zijn ervaringen met zijn medegevangenen. Een uniek getuigenis van een Vlaming als gevangene in een van de kampen onder het regime van Brezjnev.

Op 1 juli 1977 was Antoon weer op vrije voeten en kon hij naar huis. Hij werd als een held ontvangen. Het zijn zonder meer interessante bladzijden over een periode die ver achter ons lijkt te liggen, maar toch nog zo tastbaar nabij is. Het gebeurde allemaal in een tijdsbestek van nauwelijks veertig jaar. Inderdaad, sinds de val van de Muur lijkt de geschiedenis in een stroomversnelling beland te zijn.

Ook staat Antoon Pype stil bij de voornaamste momenten in zijn leven : de jaarlijkse bezoeken aan de Ijzerbedevaarten, zijn inzet in de Nest van der Hallen-Gemeenschap, zijn niet altijd zo gelukkige omgang met de Bertennesten van Guido van der Meersch, de avontuurlijke voetreis naar Rome in de zomer van 1975 Kortom, het levensverhaal van een eerlijke man die leefde voor zijn ideaal. Voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten.

 

Pieter-Jan Verstraete in t Pallieterke.

Pype vrij ! Gevangen in de Sovjet-Unie en zijn verdere wedervaren, Zillebeke, eigen beheer, 80 blz., 5 euro + 3 euro verzendingskosten. Te verkrijgen bij antoon.pype@proximus.be of Antoon Pype, Wervikstraat 70 in 8902 Zillebeke.