HOVE

De huidige GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) dient opnieuw samengesteld te worden. De samenstelling zoals bepaald in het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2013 wordt met volgende verdeelsleutel rekening gehouden : deskundigen : 4 (waarvan één met deskundigheid i.v.m. zachte weggebruikers), milieuorganisaties, milieudeskundigen, landschapsdeskundige, natuurdeskundige : 1, lokale economie (werkgevers, vereniging handelaars, landbouwers) : 1, organisatie werknemers : 1.

Er zal een oproep tot kandidatuurstelling gebeuren in het gemeentelijk infoblad en via de gemeentelijke webstek. De kandidaturen worden ingewacht voor 15 mei 2019. De huidige leden van de Gecoro zullen schriftelijk per mail op de hoogte worden gesteld van deze beslissing en zullen worden uitgenodigd om zich al dan niet opnieuw kandidaat te stellen.

Adviesorgaan

De GECORO is een gemeentelijk adviesorgaan en bestaat in alle Vlaamse gemeenten en wordt benoemd voor een periode van zes jaar (gelijklopend met de legislatuur waarmee de leden van de gemeenteraad worden verkozen). De bevoegdheden van de GECORO zijn omschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De GECORO kan advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening en planning. Dit kan zowel op eigen initiatief gebeuren als op verzoek van het schepencollege of de gemeenteraad.

De voorzitter en secretaris van de GECORO worden voorgedragen door het schepencollege maar ze worden, net als alle andere leden, benoemd door de gemeenteraad.

Het aantal leden van het adviesorgaan is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Er geldt een wettelijk vastgesteld man/vrouw-evenwicht in de GECORO, dat stelt dat maximaal 2/3 van de leden van hetzelfde geslacht mogen zijn.

Belangenvermenging vermijden

In het verleden was er in Hove eens discussie dat bepaalde leden van de GECORO beroepsmatig (architect, landschapsdeskundige, enz …) betrokken waren bij projecten die op de agenda van deze raad verschenen. In de laatste Hovese gemeenteraad vroeg raadslid Diederik Vandendriessche (HB) “hoe deze problematiek van belangenvermenging te voorkomen ?” Schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) antwoordde : “Hierbij verwijzen we naar het huishoudelijk reglement. Deskundigen betrokken in bepaalde dossiers kunnen niet aan de besluitvorming deelnemen. We vragen aandacht in de groep voor de deontologische attitude.

Foto’s (c) Gazet van Hove.