Door de corona-pandemie werken vele mensen van thuis uit. Dit heeft zijn gevolgen op het algemene leven (minder verkeer op de baan, openbaar vervoer, kantoren die half leeg staan, invloed op de vastgoedprijzen, sociale gevolgen, enz … Zo ook in Hove.

Het groen-linkse gemeenteraadslid Diederik Vandendriessche (HB) vroeg op de gemeenteraad van september jl. naar “de impact van het thuiswerk op de organisatie van de gemeente ?” Algmeen directeur (gemeentesecretaris) Anke Dehuisser antwoordde : “In maart was er de lockdown. Iedereen werd naar huis gestuurd om thuis verder te werken. Ondertussen zijn velen terug op het gemeentehuis. Er werden plexi-schermen aangekocht om het werk veilig ter plaatse te kunnen uitvoeren. Op elke dienst werken nu max. twee personen en we zorgen dat men kan afstand houden van elkaar. In april is er werkgroep gestart rond corona met een onderzoek bij de thuiswerkers. Veel collega’s (70%) kunnen taken van thuis uit doen, 10% af en toe. Belemmeringen thuis zijn : archief raadplegen, materieel scannen, kinderen thuis, post op papier. Veel hangt af van collega tot collega. Er is een positief effect op werk-gezin, de verplaatsingen. De werkgroep is bezig om het kader uit te tekenen. De vakbond is nog niet betrokken bij het ontwerp van het kader. Er is niet veel impact op de ruimte. Een link naar de nieuwbouw” aldus de algemeen directeur.

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) voegde hieraan toe : “de brandweer kan morgen heel de boel sluiten want het gebouw van het gemeentehuis is afgekeurd voor de brandveiligheid. Terecht. De noodzaak tot sociale contacten zal steeds blijven bestaan bij de medewerkers”.

De groen-linkse interpellant wenste met zijn vraag twijfel te strooien rond de geplande uitbreiding van het Hovese gemeentehuis die de huidige bestuursmeerderheid heeft aangekondigd en de kostprijs die hieraan vastzit. Na het antwoord van de burgemeester zweeg de groen-linkse interpellant. Hij zal ondertussen zitten te broeden op een verdere interpellatie …

Foto’s © Gazet van Hove.