Fietsersbond Hove

Beste,

1. Misschien een vreemde vraag vanwege een organisatie als de Fietsersbond. En u hoeft er echt niet op te antwoorden.
Wij willen u gewoon vragen of u donderdag 20 mei (weer) deelneemt aan ‘Straatvinken‘.
Die dag proberen we met zoveel mogelijk mensen in heel Vlaanderen van 17.00 tot 18.00 uur het verkeer in onze straat te tellen. 

De Vlaamse overheid is via het Toekomstverbond het engagement aangegaan om tegen 2030 de ‘modal split’ te bereiken.
Dat betekent dat in 2030 de helft van onze verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer moet gebeuren. Of een combinatie van die drie.
Op dit moment is de verhouding ongeveer 70/30. Er moet dus nog heel wat gebeuren om de verhouding 50/50 te bereiken.
Vorig jaar konden we vaststellen dat omwille van de lockdown er op veel plaatsen minder autoverkeer was. Zullen we dat ook dit jaar weer vaststellen en zouden we kunnen spreken van een duidelijke ‘modal shift’ ten voordele van fietsers en openbaar vervoer ? Of zijn we weer in het ‘oude normaal’ vervallen ?
Dit burgerwetenschapsproject wordt sinds 2018 georganiseerd door Universiteit Antwerpen en de Ringland Academie. Sinds 2019 koppelen onderzoekers van KU Leuven – HIVA  aan deze tellingen een leefbaarheidsonderzoek.
En nu komen we even terug op onze vraag in de titel. 
Uit dat leefbaarheidsonderzoek bij meer dan 4 000 Vlamingen, blijkt dat mensen zich goed en verbonden voelen in de straat waar ze wonen, in grote mate afhangt van het verkeer voor hun deur. Uiteraard zijn er nog andere factoren die een rol spelen : aanwezigheid van groen/bomen, zwerfvuil, de toestand van de trottoirs/het wegdek,…en natuurlijk, zeker zo belangrijk, fijne buren !
Hoe het tellen precies in zijn werk gaat en alle verdere informatie (met o.a. de resultaten van de voorbije jaren), vindt u via volgende link
https://straatvinken.be/?utm_source=STRAATVINKEN%20NIEUWSBRIEF&utm_campaign=5e6ac3b5e0-EMAIL_CAMPAIGN_2020_04_27_09_24_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_606c8520b2-5e6ac3b5e0-226336711

2. Applausactie Fietsersbond
Vanaf dit jaar organiseren we met de Fietsersbond onze applausactie niet langer bij het begin van de lente, maar wel op 3 juni.
Sinds vorig jaar hebben de Verenigde Naties 3 juni uitgeroepen tot Wereldfietsdag.
Donderdag 3 juni zullen we van 7.30 tot 8.30 uur weer alle fietsers op een warm applaus ontvangen. Zoals gewoonlijk zal ons applausteam postvatten ter hoogte van het Kostershuisje.
Iedereen is van harte welkom om mee te komen applaudisseren. Hoe groter het applausteam, hoe leuker voor de fietsers. En ook voor ons.

Vriendelijke groet

Namens FietsersBond Hove
Roger Claessens, voorzitter
0485 / 53 26 94

Foto’s (c) Gazet van Hove.