door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Voor wie niet weet waarvoor LGBTQ+ staat, hierbij de verklaring : het is de afkorting voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Transsexual, Queer, en ook het +-teken heeft een betekenis. Die + staat voor de groep van mensen die ook nog eens wordt opgedeeld in vier categorieën IAAP (ik typ over van het internet, want zelf zou ik het nooit kunnen bedenken) :

  • I staat voor ‘intersekse’ : mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken.
  • A staat voor ‘ally’ : een non-queer die opkomt voor de queer-community. Een individu in de LGBTQ+community kan een ally zijn voor een ander individu dat zich anders identificeert dan deze persoon.
  • A staat voor ‘asexual’ : mensen zonder behoefte aan seks.
  • P staat voor ‘pansexual’ : mensen die niet vallen op geslacht, maar op karakter of persoonlijkheid.

U kent de betekenis niet van queer ? Wel deze term gebruiken mensen om aan te tonen dat ze zich niet zomaar in één hokje laten plaatsen wat betreft gender en seksualiteit. Een andere betekenis van de Q is “questioning”, wat verwijst naar mensen die nog zoekende zijn in het proces van ontdekken van de seksuele geaardheid, identiteit of uitdrukking van sekse.

Willebroek

Dit gezegd zijnde, brengen we graag het volgende verhaal dat ons werd toegestuurd door een lezer uit Willebroek.

In de aanloop van de LGBTQ+-feesten werd daar aan de bibliotheek van Willebroek een regenboogvlag gehangen. Enkele uren later was die vlag, inclusief de paal, tegen de grond gewerkt. De daders : enkele allochtone jongeren van de nabijgelegen school Atheneum Willebroek.

Vlag en paal werden uiteraard teruggezet, om… even na schooltijd opnieuw gevandaliseerd te worden.

De dag erna werden paal en vlag opnieuw geplaatst, nu met extra versteviging en met een politiecombi in de buurt om zeker na schooltijd een oogje in het zeil te houden.

Het is een gekend feit : in de Noord-Afrikaanse en Turkse cultuur ligt homoseksualiteit zeer moeilijk. En zeker bij jonge allochtonen zit dat gevoel erg diep. Waarbij enkel kan vastgesteld worden dat het hier over de derde generatie immigranten gaat met een Vlaamse schoolachtergrond.

Dat werd ook deze week nog eens bewezen bij de ‘gaybashing’ in Oudenaarde. Twee scholieren schelden een andere jongen verbaal uit en die laatste krijgt ook wat slagen en stampen. Een regenboogvlag belandt in de Schelde.

Vlaamse resolutie

Deze week titelden de kranten : “Vlaams Parlement strijdt verder tegen geweld tegen LGBTQ+ gemeenschap”. Op initiatief van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld, samen met Vooruit en Groen, werd een resolutie ingediend. De resolutie bevat een reeks maatregelen waarbij in de eerste plaats wordt ingezet op onderzoek en het in kaart brengen van het aantal meldingen om te kijken of zaken de goede kant uitgaan.

Opvallend : het Vlaams Belang werd niet betrokken bij het initiatief, want alle andere partijen beschouwen die partij als zijnde homofoob. Wat overigens totaal niet klopt met de realiteit.

De echte daders van verbaal en fysiek geweld tegen homo’s situeren zich wel degelijk in een bepaalde andere groep. Daar bestaan al studies en rapporten over. Onze Vlaamse Parlementsleden weten dat natuurlijk ook wel, maar ze krijgen het toch zó moeilijk over de lippen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.