door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

Steeds meer Nederlandse gemeenten, ook die op het platteland, kiezen voor de roetveegpiet in plaats van de traditionele Zwarte Piet. Volgt Vlaanderen binnenkort het Nederlandse voorbeeld ?

Een van de meest gemediatiseerde en polariserende gevolgen van het woke-gedachtegoed dat vanuit de Angelsaksische wereld naar onze contreien kwam overwaaien, was de discussie over het vermeend racisme van Zwarte Piet. Het was tevens een van de eerste uitdrukkingen van deze ideologie in België en Nederland.

De roetveegpiet, met roetvegen in het gezicht, werd in 2014 als een soort compromisvoorstel gelanceerd om de zwartepietendiscussie te ontmijnen. Voorstanders van de traditionele Zwarte Piet zien hem het liefst egaal zwart geschminkt. Terwijl tegenstanders zoals Kick Out Zwarte Piet hem het liefst helemaal zien verdwijnen.

Hoewel ‘officiële instanties’ (zoals sinterklaasuitzendingen op de Nederlandse en Vlaamse openbare omroepen), grote winkelketens en centrumsteden vrij snel de roetveegpiet overnamen, bleef het platteland tot nu toe opteren voor de traditionele Piet. In Vlaanderen kozen enkel Gent en Antwerpen in 2017 voor de roetveegpiet. In Nederland bleef het fenomeen tot voor kort beperkt tot de zogenaamde Randstad.

nog echte ‘Zwarte Pieten’ … hoelang nog ?

Meer roetveegpieten op het platteland

Bij onze noorderburen lijkt daar nu stilaan verandering in te komen. Zo zullen er in verschillende gemeenten in de Nederlandse plattelandsprovincie Twente enkel roetveegpieten te zien zijn. De zuidelijke katholieke provincies Noord-Brabant en Limburg golden lange tijd als traditioneel pietenbolwerk, waar de voorstanders van Zwarte Piet er zelfs niet voor terugdeinsden om op de vuist te gaan met Kick Out Zwarte Piet. Maar ook in de steden Eindhoven en Maastricht schakelt men nu over naar de roetveegpiet.

Lange tijd gold de regel dat als iets in Nederland ingang vond, het onvermijdelijk enkele jaren later naar Vlaanderen kwam overwaaien. Of dat ook van toepassing zal zijn op de verdere verspreiding van de roetveegpiet is voorlopig nog koffiedik kijken.

Foto’s (c) Gazet van Hove.